Laptele este ecologic, plin de nutrienţi, dar foarte greu de obţinut. O măgăriţă trebuie să fie foarte bine îngrijită, ca să poată da o jumătate de litru de lapte pe zi, însă aceasta nu poate fi mulsă decât 3 luni pe an. Laptele obţinut de la cele 120 de măgăriţe este procesat şi îmbuteliat în sticluţe de 250 ml, iar mai apoi comercializat în farmacii şi hypermarketuri, la preţul de 120 lei litrul.
Propietarul “Fermei de măgăriţe”, Francisc Simon, a început afacerea cu două asine şi un pui, având nevoie de lapte de măgăriţă pentru a-şi trata o alergie foarte mare şi dificilă. Zilnic a consumat lapte de măgăriţă şi, în scurt timp a observat că tusea i-a trecut, şi nici nu îl mai deranjau alergiile primăverii. Atunci, Călin Nistor, asociatul lui de acum, i-a spus: ,,Îţi dai seama câţi oameni am putea ajuta? Hai să înfiinţăm o fermă!”.
,,Prima dată am zis nu, dar până la urmă m-a convins”, spune Francisc Simon. Aşa s-a ajuns la investiţii de zeci de mii de euro şi un efectiv de 120 măgăriţe şi 60 de pui, care alcătuiesc astăzi singura fermă ce produce lapte de măgăriţă, în ţară, şi printre puţinele din Europa.
Călin Nistor, unul dintre proprietarii fermei, economist de profesie, s-a lăsat de finanţe şi a trecut la zootehnie, între timp ajungând vicepreşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Măgari din Transilvania.
La ferma din Cauceu există 6 rase de măgărițe, atât româneşti, cât şi andaluze, preţul unei femele începând de la 700 lei. Ferma este certificată ecologic şi european, timp de trei ani fiind monitorizată.
Laptele este foarte căutat de alergici, doza zilnică recomandată fiind de 80 ml, se îmbuteliază în sticluţe de 250 ml brune, deoarece odata deschis recipientul calităţile laptelui ţin doar 3 zile, timp suficient pentru consum.