În cadrul activităţilor premergătoare sărbătoririi zilei Armatei României, militarii Batalionului 32 Infanterie „MIRCEA” au organizat împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, luni, la Unitatea Militară 01109 din Timişoara, proiectul educaţional “Militar pentru o zi cu Scorpionii Galbeni”.
Elevii care au dorit să ia parte la activitate au venit din cadrul liceelor. I. C. Brătianu și colegiul Tehnic ”Emanuil Ungureanu”. Cei 10 candidați nu au fost selecționați în baza unor criterii riguroase. Elevii au participat la acest program pentru că și-au dorit foarte mult acest lucru. Echipa ”Militari pentru o zi” a fost formată din 5 băieți și 5 fete, dintre care cei mai mulți își doresc să urmeze o carieră în acest domeniu. Elevii au avut vârste cuprinse între 16 și 18 ani, iar cei mai mulți dintre ei își doresc să devină militari, polițiști sau jandarmi. Pasiunea pentru acest doemniu a fost dobândită de voluntari de la bunici sau de la tați, care lucrează în poliție sau în armată.
Programul de 12 ore pregătit pentru viitorii militari și temperaturile scăzute i-au ajutat pe elevi să învețe ce înseamnă cu adevărat viața de militar. Coordonatorii programului s-au asigurat că partcipanților nu le lipsesc hainele groase, ceaiul cald și o mică gustare, înainte de începerea antrenamentului. Programul a început de la ora 9.00 cu instruirea elevilor. Ei au fost informați despre tot ceea ce înseamnă prelucrarea măsurilor de siguranță și securitate, urmând apoi instrucția de front. Elevii au avut parte pe parcursul zile de un program complex: educație fizică militară, cunoașterea armamentului și tehnicii, cunoașterea tehnică de transmisiuni, trai în condiții de izolare, instrucția cu armamentul de infanterie.
Momentul preferat al elevilor a fost cunoașterea armamentului și tehnicii. În poligonul de tragere, participanții a avut ocazia să cunoască echipamentul special al unui militar, împreună cu arma pe care o deține. Elevii au făcut exerciții de tragere. Astfel fiecare băiat și fată a avut ocazia să tragă cu mitraliera, fără ca arma să fie încărcată cu gloanțe. Doritorii au putut proba echipamentul special compus din vestă, cotiere, cască specială și ochelari. Echipamentul de protecție al unui militar ajunge până la 50 de kilograme. Elevii au îmbrăcat însă doar 12 kilograme. Totodată au cunoscut importanța armelor precum aruncătorul de grenade, pușca militară sau pistolul mitralieră. Exercițiul desfășurat în poligonul unității militare s-a încheiat cu plimbarea elevilor în T.A.B (Transportor Amfibiu Blindat).
”Cadrul de instrucţie pregătit de Scorpionii Galbeni a asigurat şi o lecţie de istorie extrasă din CARTEA TRADIŢIILOR acestor luptători, în dorinţa de cultivare a valorilor naţionale, a patriotismului şi dragostei de ţară. Proiectul reprezintă la scara redusă, o zi din viaţa unui militar, în care elevii voluntari fete şi băieţi, vor trăi emoţiile vieţii în uniformă şi vor cunoaşte câteva din activităţile zilnice ale camarazilor noştri”, declară maior Cristian Andrușco, ofiţer cu informarea şi relaţiile publice la Batalionul 32 Infanterie „MIRCEA”.
În anul 2007, batalionul a fost nominalizat să participe la misiunea IRAQI FREEDOM, misiune de stabilitate și sprijin acordat poporului irakian. Misiunea a fost executată în perioada 1 august 2007- 29 februarie 2008. O altă misiune îndeplinită cu succes a fost în perioada 7 februarie 2013- 4 august 2013. Unitatea și-a făcut datoria într-o misiune ”ISAF”, în teatrul de operații Afagistan. Misiunea îndeplinită s-a reflectat în decorarea Drapelului de Luptă al unității, de către fostul președinte al României, Traian Băsescu, cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Mare Ofițer de Război Pentru Militari cu Însemn de Război.
Cand se va mai desfasura ?