6.1 C
Timișoara
vineri 29 noiembrie 2024

Elevii sunt dornici să deschidă afaceri după ce află de programul „Învață de la antreprenori” | FOTO-VIDEO

Deși economia românească se află într-un evident reviriment, nu același lucru se poate spune despre forța de muncă mediu și înalt calificată, atât e necesară în aproape toate domeniile.

Nici măcar în județul nostru, unde se știe că rata șomajului este extrem de scăzută, lucrurile nu stau deloc strălucit din acest punct de vedere. Distrugerea învățămânului profesional de acum două decenii (sau poate ceva mai mult) încă se resimte pe piața muncii. Există numeroase licee, intre care multe au o programă tehnologică dar majoritatea absolvenților se îndreaptă la finalizara cursurilor spre alte domenii.

Încă nu există o masă serioasă de muncitorii bine calificați ce nu necesită, în mod obligatorii și o diplomă de bacalaureat. Aceștia nu prea se mai găsesc sau pleacă în țări cu un potențial mai atractiv.

Fiind cea mai autorizată instituție ce știe cu adevărat nevoile mediului economic, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a semnat recent un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar județean pentru a mai repara cât de urgent această penurie de mână de lucru calificată.

Deși acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată în județul Maramureș, la noi în Timiș, CCIA-ul nostru a trecut la o adevărată ofensivă de atragere a tinerilor spre meserii căutate. Acum există și un cadru oficial în urma protocolului semnat de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Ministerul Educației, ce implică, astfel, toate județele țării. Programul chiar are un nume sugestiv: „Învață de la antreprenori”.

Doar într-o singură zi, în doăzeci de școli din tot județul, dintre care putem aminti, în afara Timișoarei și de Sânnicolaul Mare sau de Deta au avut loc întâlniri între elevi și reprezentanți ai mediului economic asistați de profesori dar și de membri ai CCIAT în care au avut loc adevărate cursuri ad hoc de introducwere în mersul unei firme. Totul a decurs firesc cu multe exemple concrete și răspunsuri despre chestiuni ce au interesat tinerii.

La Grupul Școlar Tehnologic de Industrie Alimentară cantina a fost transformată într-o uriață sală de curs (pentru a putea cuprinde pe cei peste o sută de curioși din clasele de a noua). Ei au aflat pe loc elemente de antreprenoriat în domeniul panificației și a patiseriei direct de la persoana cea mai autorizată în domeniu: doamna Adina Bugescu de la firma Prospero. Dânsa a dat cele mai potrivite exemple despre mersul lucrurilor într-o firmă de succes ce oferă pâine timișorenilor de circa două decenii. După discuție o bună parte din elevi au dorit să vadă „fabrica de pâine” sau chiar să facă practică acolo. Cei mai practici cu spirit de afaceri deja de acum au fost interesați ce ar trebui să facă să aibe și ei o astfel de afacere.

„ Cred că e ceva necesar să ieși din zona ta de confort și de activitate curentă și să te deschizi către tineri, pentru că vrem cu toții să creștem nivelul societății în care trăim…
Ne deschidem spre tineri pentru că dacă din clasa a noua ei sunt bine informați și bine orientați și canalizați spre ceva constructiv și productiv ne va fi bine și nouă ca oraș și ca indivizi.


Principalul interes (al copiiilor) este să se canalizeze spre un domeniu despre care au învățat, cel alimentar, ce necesită multe cunoștiințe și nu neaparat spre o muncă mecanică la bandă în care ei pot fi foarte ușor înlocuiți… Astfel ei vor da mai mult și pot cere mai mult”
… crede Adina Bugescu.

Directorul liceului prof. Ramona Carmen Romînescu a explicat eforturile ce se fac pentru atragere elevilor spre învățământul profesional sau dual ce deja ființează de câțiva ani în orașul nostru. Deși se fac eforturi mari împreună cu firmele ce doresc o mână de lucru calificată corect încă există o mare reticiență. Opoziția la acst tip de învățământ este în general din partea părinților care nici nu vor să audă de școala de meserii (în ciuda avantajelor evidente). Toți părinții doresc doar liceul, uneori chiar împotriva dorinței copilului. Mai ciudat este că nici în cazurile în care evident elevul nu are note potrivite pentru o admitere la liceu nu se încearcă o soluție alternativă ce oferă atât o diplomă de calificare cât și o bursă destul de consistentă ce provite atât din fondurile de stat cât și din ce oferă viitorul angajator. Părinții nu vor să înțeleagă că elevii capabili pot continua studiile liceale după angajare atât la zi cât și la seral pentru a dobândi diploma de bacalaureat ulterior.

„ Este un proiect foarte interesant pentru copii privind antreprenoriatul. „Învață de la antreprenori” se numește aest proiect. Avem pe lângă noi agentul economic care îi inițiază în arta antreprenoriatului unde copiii sunt interesanți să li se dezvolte anumite aptitudini și iau legătura mai direct cu agentul economic, cu piața muncii” concluzionează directorul Ramona Romînescu.

Rodica Olinic, specialist al CCIA Timiș, consideră acest prim experiment extrem de valoros și insistă pe un aspect important. Toate datele, ideile, concluziile întâlnirilor din cele douăzeci de școli vor fi analizate, coroborate și se va înbunătăți această strategie de colaborare cu Inspectoratul Școlar pentru ca din toamnă (septembrie sau octombrie) să continue astfel de întâlniri intre elevi și mediul de afaceri local.

„… educația este singura forță cae va putea schimba lumea… Educația antreprenorială este cea cae într-adevăr va putea schimba viitorul, referindu-mă și la tânăra generație. În acest context Camerele de Comerț din România, inclusiv noi, suntem preocupați de dezvoltarea antreprenoriatului…
Iată că astăzi suntem la primul eveniment dintr-o serie de evenimente care vor urma, în care vor fi organizate manifestări și discuții între antreprenori și elevi. În două săptămâni e când s-a semnat acest protocol am reușit să implicăm 20 de anteprenori din județul Timiș… și 20 de unități de învățământ”
explică demersul cameral Rodica Olinic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Rezultatele comunicării Programului Cultural Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 (Perioada 2022-2024)

Timișoara, 28 noiembrie 2024 – Programul Cultural Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023 continuă să își lase amprenta asupra orașului, dar...

Un medic de excepție din Timis s-a stins. A fost fondatorul ,,Patronatului Medicilor de Familie” din județ

"Cu profund regret, Patronatul Medicilor de Familie Timis anunta trecerea in nefiinta in data de 28 noiembrie 2024 a colegului nostru, Dr. Sarbovan Vlad...

Citește și :