Elevii Școlii Gimnaziale 12 duc studiul Begăi…de la joacă la știință Foto – Video

268

Fundația Comunitară Timișoara ființează cu scopul nobil de a ajuta pe cei ce au idei să poată să le și pună în practică. De multe ori e nevoie de o încurajare sau chiar și de fonduri. Nu toate materialele sunt simplu de găsit sau sunt destul de scumpe.

Tocmai în acest scop, Fondul Științescu finanțează proiecte care pot ajuta copiii să își dezvolte pasiunea pentru știință atât teoretică sau pentru aplicații practice.

Programul lansat pentru elevi, luni la prânz, a întrunit deja acordul favorabil al specialiștilor. Toate proiectele depuse au un mare grad de inedit și au o mare complexitate.

Unul din aceste exemple de colective de elevi pasionați este și cel al Școlii Gimnaziale numărul 12 din cartierul Iosefin. Nici nu este de mirare, fiind cunoscută pasiunea lor pentru ecologie și pentru deprinderea tinerilor de a trăi după principii de viață sănătoasă. De mai mult timp, școala este deținătoarea steagului verde obținut pentru protejarea mediului.

Și de acestă dată, proiectul depus de elevi împreună cu dascălii lor se înscrie pe linia curățeniei mediului. Mai exact, acum vor urmări în natură toate fenomenele legate de apă. De la curgere lină sau mai puțin, factorii de poluare, măsuri de combatere a acestor materiale ce nu ar trebui să maculeze apa. Că dacă apa este esența vieții ar fi nefiresc să ne otrăvim cu bună știință propria viață cu mâna noastră. Aceste aspecte doresc să le scoată în evidență elevii ecologiști. Dar vor lua și măsuri concrete.

Proiectul propus de școala numărul 12 poartă un titlu incitant „Bega Blended”. Vom încerca să descifrăm câte ceva din acest nume.

Beneficiarii direcţi ai proiectului BEGA-BLENDED sunt aproximativ 200 elevi ai școlii din toate clasele.

Scopul proiectului care se desfăşoară în perioada mai-octombrie, este conștientizarea elevilor cu privire la importanța Begăi, apa curgătoare care străbate oraşul Timişoara, motivarea şi trezirea copiilor de a investiga, înţelege, ocroti mediul înconjurător.

Clădirea școlii se află în cartierul Iosefin, la aproximativ 500 de m de râul Bega. Dacă canalul Bega este vecinul lor, este normală aplecarea elevilor la starea acestui vecin. Copiii remarcă adesea fapte reprobabile. Locuitorii oraşului nu respectă suficient această apă, malurile sale devin rampe de gunoi, apa e poluată, potenţialul turistic al zonei nu e valorificat. Respectul şi protecţia mediului au la bază cunoaşterea valorii resurselor naturale. Acest proiect este un prilej de a mediatiza importanţa Begăi concomitent cu desfăşurarea unor interesante activităţi ştiinţifice.

Proiectul presupune desfăşurarea unui ,,amestec” de activităţi în care vor fi implicaţi grupe de şcolari sub coordonarea profesorilor şi mentorilor. Cu atât mai interesantă va fi activitatea lor făcând mai multe activități după cunoștințele sau hobby-urile proprii. Ei s-au impărțit în mai multe echipe distincte.

Echipa ,,biologilor” va culege informaţii despre fauna şi flora Begăi şi a împrejurimilor acesteia prin investigări directe, studierea lucrărilor ştiinţifice şi discuţii cu specialişti în domeniu.

Echipa ,,chimiştilor” va preleva probe de apă din diverse locuri (amonte, aval, zona centrală a oraşului), va efectua cercetări asupra calităţii apei şi diverse experimente ştiinţifice cu apa.

Echipa ,,geogra-istoricilor” va culege informaţii geografice, istorice care au legătură cu Bega (bazin hidrografic, izvoare, canalizare, navigaţie, ecluze, poduri, influenţe asupra arhitecturii oraşului).

Altă echipă, ,,ecologii”, va aborda Bega din punct de vedere ecologic. Va participa la activităţi de informare şi educaţie ecologică, va realiza activităţi de ecologizare pe malul apei, va confecţiona şi distribui flyere cu mesaje ecologice.

Echipa ,,entertainment” va răspunde de studierea potenţialului turistic-sportiv al râului şi împrejurimilor sale.

În final, observaţiile, fotografiile, informaţiile selectate de fiecare echipă vor fi cuprinse într-o broşură cu rol de cunoaştere şi promovare a râului Bega. Va fi o adevărată carte de încheiere al cercetării lor cu datele aflate.

Monica Ban, director adjunct al școlii a oferit mai multe informații despre implicarea elevilor în acest act de studiu ecologic.

Participarea copiilor este liberă şi benevolă, acţiunile desfăşurându-se atât pe parcursul programului şcolar ca activităţi în completarea programei şcolare. Dar vor fi şi activităţi extraşcolare (vizite, excursii, întâlniri cu specialişti şi mentori). O parte a activităţilor se vor desfăşura în mod independent, de către elevi, cu sprijinul părinţilor, în perioada vacanţei de vară. Elevii care se vor dovedi cei mai activi ca număr de participări şi contribuţie la realizarea broşurii despre această apă curgătoare vor fi selecţionaţi să participe la excursia finală, la izvoarele Begăi.

Pe parcursul proiectului, copiii sunt încurajaţi să devină ,,vânători vizuali” de istantanee fotografice. Proiectul dezvoltă spiritul de observaţie, abilitatea de a găsi ,,frumosul” mediului apropiat. Tehnologia şi spaţiul virtual (grupul facebook) sunt utilizate în context educativ pozitiv.

Unul dintre obiectivele proiectului este formarea la copii (viitori cetăţeni adulţi ai oraşului) a unei atitudini civice progresiste vis-a-vis de apa curgătoare care traversează oraşul. Proiectul urmăreşte ca elevii să înţeleagă importanţa ei atât ca sursă de apă potabilă, dar şi ca loc de destindere, practicare a sporturilor, agrement. În toate activităţile se va încuraja, pe lângă însuşirea noţiunilor ştiinţifice, iniţiativa şi inovarea, găsirea unor soluţii practice şi originale pentru protejarea spaţiului natural şi sporirea potenţialului turistic al zonei.

Cel mai înbucurător fapt este implicarea entuziastă a celor mici ce au o înțelegere largă a tot ce ține de râul Bega. Tot ce au început să facă este ceva foarte interesant și o simt ca o nouă „corvoadă” școlară plicticoasă. Este știință și joacă totodată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.