Electrica, locul în care se refugiază pensionarii și consilierii din zona „ordinii publice și siguranței naționale”

148

​Electrica SA, cel mai mare distribuitor de energie din țară și unul dintre cei mai importanți furnizori, este o companie puternic controlată de interese ale entităților de stat, chiar dacă, teoretic, este o companie privată, după listarea pe bursă din 2014. Statul român este cel mai mare acționar, însă nu și majoritar, fapt care scapă Electrica de controalele Curții de Conturi sau de aplicarea Legii 111/2016 privind managementul corporativ.

Astfel, Electrica este o companie în care multe dintre numiri sunt controversate. Vezi patru cazuri de persoane venite din zona „ordinii publice și siguranței naționale” pe funcții de conducere în Electrica.

După listarea din 2014, statul a rămas cel mai mare acționar, cu o participație de 48,8%. Adică, foarte aproape de majoritar. Restul sunt acțiuni deținute de mai mulți acționari, însă nu suficient de uniți pentru a face față intereselor acționarului cel mai mare, adică statul român. De ce? După listare, statul a rămas cel mai mare acționar, cu o participație de 48,8%. Adică, foarte aproape de majoritar. Restul sunt acțiuni deținute de mai multe entități private, însă nu suficient de unite pentru a face față intereselor acționarului cel mai mare, adică statul român.

Astfel, statul este cel care impune politicile și oamenii pe funcții de conducere. În condițiile în care statul are o participație de 48,8%, Electrica se bucură de protecție în fața Curții de Conturi sau al vreunui corp de control. Mai exact, Curtea de Conturi nu poate face verificări asupra Electrica, dacă statul deține sub 50% din participații, chiar dacă acesta este cel mai mare acționar.

Din ianuarie 2019, director general al grupului Electrica este Corina Popescu, fost președinte al Directoratului Transelectrica, în perioada guvernului Tudose, și fost secretar de stat în Ministerul Energiei, în perioada guvernării Cioloș. În schimb, Consiliul de Administrație este condus, din iulie 2020, de Cristian Boșoancă, un apropiat al ministrului energiei Virgil Popescu. De altfel, a fost directorul de cabinet al acestuia.
De la UM la Electrica

Claudiu Daniel Rădulescu a fost numit, de curând, în funcția de director general ajunct al Electrica Furnizare, filială a grupului Electrica, potrivit surselor HotNews.ro. Acesta scria într-un CV publicat pe site-ul Romarm, în calitate de membru în Consiliul de Administrație, că în perioada septembrie 2002- iulie 2019 a fost „ofițer în cadrul mai multor unități militare din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională”.

Soția sa, Mădălina Rădulescu, a dezvăluit, în declarațiile sale de avere, și unitatea militară la care a lucrat: UM 0467. Și soția lucrează în domeniul energetic, ocupând pe rând funcții de șef birou la Electrica, apoi șef serviciu la Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), director general SAPE, iar din 2018 este la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

La bază este inginer, studiind utilajul și tehnologia sudurii, la Universitatea Politehnică București, în perioada 1989-1994. Până în 2002 când a ajuns să lucreze în unități militare, a fost manager în firme de mobilă și de derivate din petrol.

În decembrie 2019 și ianuarie 2020 a fost consilierul ministrului Virgil Popescu, la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Un articol publicat pe TomisNews.ro în ianuarie 2020, arată că Rădulescu s-a pensionat în cadrul Serviciului Român de Informații și este apropiat de fostul deputat PSD Iulian Iancu, cel care mulți ani, până în 2020, a controlat politicile în domeniul energiei, indiferent de guvernele care s-au perindat.
Întreaga anchetă poate fi citită aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.