Efectul Brexit? Scenarii de război în vestul Europei!

448

Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană pune din nou pe tapet problema Gibraltarului, mică peninsulă disputată de Regatul Unit şi Spania, care poate degenera inclusiv într-un război între cele două ţări.

Premierul britanic a transmis deja că nu va permite niciodată că Gibraltarul să iasă de sub controlul Londrei, iar un fost lider conservator, lordul Michael Howard, a sugerat că Theresa May va merge până la a intră în război cu Spania, pentru a apăra suveranitatea asupra Gibraltarului, aşa cum Margaret Thatcher a făcut cu Insulele Falkland.

Deşi Marina Regală a Regatului Unit este mai slabă decât era în timpul războiului din Insulele Falkland, această tot ar putea înfrânge Spania, susţin experţi militari pe care tabloidele din Regatul Unit s-au grăbit să-i întrebe ce sorţi de izbândă ar avea Marea Britanie într-un război cu Spania.

De exemplu, Chris Parry, un amiral în retragere, fost director din Ministerul Apărării, sfătuieşte guvernul britanic să investească mai mult în capacitatea militară a Marii Britanii, dacă vrea să-şi păstreze influenţa asupra Gibraltarului.

Tensiunile au escaladat după ce autorităţile din enclava britanică Gibraltar au acuzat o navă militară spaniolă de încălcarea apelor teritoriale. Este vorba de nava de patrulare Infanta Cristina. Presă locală a informat că vasul spaniol a fost oprit de nava militară britanică Scimitar şi i s-a ordonat să părăsească apele Gibraltarului. Marina Regală răspunde la orice incursiuni maritime ilegale în apele teritoriale ale Gibraltarului britanic.

Ministerul de Externe al Spaniei a reacţionat comunicând telefonic agenţiei Reuters că nu este vorba de o incursiune ilegală, ci de „utilizarea apelor noastre”, „Spania nu recunoaşte alte drepturi şi situaţii referitoare la Regatul Unit în spaţiile maritime care nu sunt incluse în articolul 10 al tratatului de la Utrecht”, a arătat un purtător de cuvânt al diplomaţiei spaniole.

Amintim că ministrul spaniol de Externe, Alfonso Dastis, a făcut un apel la calm, după ce liderul conservator britanic Michael Howard îşi afirmase convingerea că premierul Theresa May nu s-ar da înapoi să intre în război pentru Gibraltar.

Subiectul enclavei britanice din Spania este tratat separat în cadrul negocierilor pentru Brexit. Unul dintre principiile de bază ale retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană, prevăzut de Consiliul European, este că după ieşirea din UE, niciun acord cu Regatul Unit nu se poate aplica Gibraltarului fără un acord prealabil cu Spania.

Gibraltarul nu va fi folosit că monedă de schimb în cadrul negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat ministrul-şef al teritoriului britanic, Fabian Picardo.

Acesta a spus că teritoriul britanic doreşte să aparţină în continuare de Marea Britanie, mesaj ce trebuie să fie evident în orice capitală a UE.

Theresa May anunţase anterior că suveranitatea Gibraltarului nu este supusă discuţiei în cadrul negocierilor pentru Brexit.

Gibraltarul a acuzat însă Spania de manipularea Consiliului European, în favoarea propriilor sale interese politice.

Picardo a afirmat: „Să fim înţeleşi de Madrid, Bruxelles şi orice capitală a Uniunii Europe. Gibraltarul nu este o moneda de schimb în cadrul acestor negocieri. Gibraltarul aparţine locuitorilor săi ce doresc să rămână britanici”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.