Economia irlandeză și cea timișeană au multe similitudini-VIDEO

231

Astăzi a avut loc o fructuoasă vizită în județul nostru a Excelenței Sale Derek Feely, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Irlandei în România. Dânsul a avut mai multe întâlniri cu autoritățile locale și județene dar a vizitat și o seamă de firme prospere ce activează în zona noastră.

Excelența Sa a fost primit la Primăria Municipiului Timișoara dar și la Palatul Administrativ, unde s-a întâlnit cu reprezentanții Prefecturii și ai Consiliului Județean.

Principalul scop al întâlnirilor a fost cel de a identifica oportunități de cooperare economică și de stimulare a raporturilor dintre România și Republica Irlanda.

De asemenea, s-au urmărit noi modalități pentru dezvoltarea și sprijinirea relațiilor bilaterale comerciale și de noi investiții.

Dar cel mai prielnic loc de a discuta despre modalități de afaceri a fost la sediul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș unde gazdă a fost directorul general Florica Chiriță. La întâlnire a mai participat și Liviu Buzilă atașatul comercial al ambasadei și vicepreședintele Ursus Breweries, Tiarnán Ó hAimhirgín, ce are o importantă sucursală la noi în oraș.

Ambasadorul Irlandei a mărturisit că este prima dată la noi în județ dar a găsit destule similitudini între țara sa și regiunea noastră. Ambele sunt puternice bastioane ale industriei de electronice, în special de IT, dar tot la fel de mult sunt axate pe o agricultură puternică. În ambele domenii am putea colabora cu mult succes prin investiții majore în unități de producție. Iar în agricultură am putea fi complementari cu produse ce ar putea merge la export reciproc cu produse ce sunt din belșug în una din economii și deficitare în cealaltă.

Un alt punct cheie al politicii europene este așa numitul Brexit, adică ieșirea Marii Britanii din conglomeratul unional. Asta va reprezenta o mare provocare și va aduce numeroase răsturnări de situație în economie. Dar, exploatate rațional, acestea ar putea fi mari provocări pentru o relansare a schimburilor comerciale.

Din partea CCIAT va fi o mare provocare de a reuși aducerea la aceeași masă de discuții a oamenilor de afaceri locali cu cei irlandezi, poate chiar în perioada când se sărbătorește ziua Sfântului Patrick, patronul spiritual al țării și data zilei naționale.

Actualmente, la noi în județ activează 21 de firme cu capital irlandez ce ar putea garanta interconectarea economiei noastre cu firmele puternice de pe tot continentul.

După ce a scris câteva cuvinte în cartea de onoare a Camerei de Comerț, ambasadorul a exprimat dorința ca astfel de contacte să continue și pe viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.