Guvernul României a aprobat în ultimii ani construirea a tot mai multe microhidrocentrale pe văile din munţii ţării. Nici judeţul Caraş-Severin nu scapă de aceste şantiere, iar organizaţiile de mediu care luptă pentru protejarea Cheilor Nerei se opun cu fermitate construirii de noi MCH-uri.
Potrivit ecologiştilor, pe Valea Bistrei şi Valea Lupului, în extravilanul localităţii Bucova urmează să se construiască 3 MHC-uri. Doar un aviz expirat de la Apele Române identificat la timp de Garda de Mediu a oprit demararea lucrărilor. Odată refăcut avizul, lucrările vor putea începe.
Autorităţile locale din comunele de pe cele două văi au concesionat, într-o veselie, zona microhidrocentralelor pe o perioada de 49 de ani. Aceştia se vor trezi la realitate atunci când pe Valea Bistrei şi Valea Lupului vor intra excavatoarele şi buldozerele, spun ecologiştii.
“Considerăm că Apele Române, iar ulterior Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş -Severin trebuie să reexamineze şi fondul motivelor pentru care în trecut s-au emis avizele/acordurile în cazul MHC-urilor de pe Valea Bistrei şi Valea Lupului deoarece între timp optica Ministerului Mediului în legătură cu construirea de MHC-uri pe râurile de munte s-a mai schimbat iar ONG-urile de mediu sunt în cvasitotalitatea lor împotriva executării unor asemenea lucrări”, transmite Grupul de colaborare Nera.
Demersul iniţial de monitorizare a realizării MHC-urilor de pe Valea Bistrei şi Valea Lupului a făcut parte din proiectul „Voluntariat pentru protejarea lumii mirifice din sudul Banatului” finanţat în cadrul Fondului ONG în România, prin granturile SEE 2009-2014.