Ecologiştii cer sprijn de la Bucureşti pentru oprirea tăierilor ilegale din Munții Banatului

504

Ecologiştii din Caraş-Severin au cerut ajutor de la Ministerul Mediului şi Ministerului Apelor şi Pădurilor epentru a stopa tăierile ilegale de arbori din aria protejată Divici – Pojejena. Aceasta face parte din Parcul Naţional Porţile de Fier şi Natura 2000, dar autorităţile nu par capabile să oprească fenomenul.

„Solicităm intervenţia Ministerului Mediului şi a Ministerului Apelor şi Pădurilor pentru a stopa dispreţul cu care RNP Romsilva tratatează PN Porţile de Fier din subordine precum şi pentru a stopa superficialitatea cu care acţionează autorităţile cu responsabilităţi directe în combaterea agresiunilor împotriva acestui parc. Dacă este vorba de proprietari privaţi ai terenurilor pe care s-au produs tăierile, nimeni dintre aceştia nu a încheiat cu cineva vreun protocol de administrare în baza Legii Ariilor Naturale Protejate a terenurilor proprii incluse în parc şi nu a primit până în prezent nici o compensaţie pentru restricţionarea dreptului de folosinţă în urma includerii terenurilor într-o zonă de protecţie integrală. Până la apariţia de reglementări care să lămurească acest aspect, Administraţia PN Porţile de Fier rămâne responsabilul de facto şi de jure a activităţilor de protecţie şi conservare a naturii pe aceste terenuri”, transmite GEC Nera.

Ecologiştii susţin că astfel de tăieri întreţin şi incendiile de vegetaţie care au izbcnit săptămâna trecută în păduri. De asemenea, o pădure rară înseamnă şi viituri mai puternice.

„Poate RNP Romsilva, în interiorul căreia funcţionează administraţia PN Porţile de Fier, va spune că este un mizilic la cât a aprobat să se taie în parcurile naţionale Domogled – Valea Cernei sau Semenic – Cheile Caraşului. Nu trebuie uitat însă că PN Porţile de Fier este parte a Convenţiei Internaţionale de la Ramsar şi a reţelei europene Natura 2000 prin zonele umede de pe malul Dunării de genul ASPA Divici – Pojejena. Acest caz, alături de depozitarea de gunoaie şi poluarea cu praf de deşeuri miniere a rezervaţiei Ostrovul Moldova Veche precum şi de cantităţile mari de PET-uri aduse de râul Nera în rezervaţia Balta Nera – Dunăre, incluse deasemenea în parc, ar putea crea statului român probleme în cadrul acestor două organisme internaţionale”, mai spun ecologiştii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.