Ecologiştii cer majorarea ariei protejate Cheile Nerei, Guvernul vrea micşorarea zonei

325

Judeţul Caraş-Severin se bucură de unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale protejate din ţară, Parcul Cheile Nerei. Însă aici doar 55% din suprafaţa arealului intră sub protecţia legii. Mai nou, probabil pentru a avea mai multă materie primă, Guvernul, prin Romsilva, vrea să reducă şi mai mult suprafaţa protejată. Ceea ce înseamnă că mai mulţi copaci vor putea fi tăiaţi. Ecologiştii se opun ferm!

Peste 40 de organizaţii non-guvernamentale din România au semnat o scrisoare deschisă către premierul Cioloş, prin care îi cer să oprească iniţiativa de a micşora aria protejată din Cheile Nerei la 40%.

„În cazul în care Planul de Management va fi adoptat cu protecţie redusă sub 55%, fără o nouă procedură SEA, va fi atacat în instanţele judecătoreşti şi va fi sesizată Comisia Europeană. Considerăm că modificările solicitate de Romsilva şi Administraţia Parcului, care constau în reducerea semnificativă a zonei protejate de la 55% la 40%, sunt abuzive. Conform art. 26, din HG 1076/2004 privind SEA ‘Titularul planului sau programului are obligaţia de a supune procedurii de adoptare planul sau programul, precum şi orice modificare a acestuia, după caz, numai în forma avizată de autoritatea competentă pentru protecţia mediului’. Având în vedere că Planul propus iniţial supus procedurii SEA, elaborat de către USAMVB cu protecţie de 55%, va suferi modificări, este obligatorie o nouă parcurgere a evaluării strategice de mediu, conform HG 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, art. 26 citat mai sus”, se arată în scrisoarea deschisă.

În Parcul Natural Cheile Nerei trăiesc cel puţin 50 de specii de păsări, protejate de Directiva europeană 2009/147/CE privind conservarea păsărilor sălbatice, precum şi o serie de specii de mamifere, declarate specii în pericol pe lista CITES şi protejate prin Directiva Habitate (92/43/EEC) şi 462/2001. Aceste specii de animale, dar şi flora deosebită şi peisajul de munte adună peste 18.000 de turişti anual, 20% fiind străini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.