Cluburile Rotary de la Buziaș și cel din Cupertino – California aparent sunt despărțite de multe mii de kilometri, limbi diferite și număr de membri diferiți. Dar ei sunt uniți de un mare țel comun. Acela de a ajuta pe cei aflați în dificultate, ce nu pot să se ajute singuri. Asta este chiar chemarea unor astfel de cluburi de a fi în slujba comunităților lor. În acest caz particular, cele două entități mai au ceva în comun. Medicul timișorean Rareș Olaru este membru al ambelor cluburi. Din perioada în care a profesat în Statele Unite a activat în acest club de întrajutorare și a rămas dedicat ambelor.
La o discuție foarte aplicată despre nevoile Centrului Medical de evaluare, terapie, educație medicală specifică și recuperare „Cristian Șerban” s-a ajuns la concluzia că cea mai importantă dotare necesară pentru diagnosticarea și tratarea corectă a micilor pacienți este un echipament performant de ecografie. Zis și făcut. Chiar dacă a părut destul de complicat la început, partenerii americani au crezut în proiectul celor de la Buziaș și au adunat fondurile necesare pentru un astfel de aparat medical.
Nu este doar un simplu ecograf, ci are periferice aplicate pentru cazuri speciale. Printre ele există o așa numită sondă liniară cu care se poate vedea în interiorul încheieturilor afectate, în special la copiii cu probleme de hemofilie.
Medicul Adina Trăilă este deosebit de încântată de „noua ei jucărie” cu care pătrunde în tainele corpurilor micuțe, dar chinuite de boala ce o poartă. Aceasta spune că de fapt se poate consulta și diagnostica cu mult mai mare precizie cam orice organ intern, de la o seamă de afecțiuni, nu doar cele legate de diabet și hemofilie care sunt principalii pacienți ai clinicii.
Un total de 1.500 de micuți ce trec, pe an, prin acest centru medical poate beneficia de serviciile aparatului medical computerizat.
Azi, o delegație de californieni a venit la Buziaș pentru a vedea la fața locului cum funcționează aparatura donată de ei, dar și de a primi cele mai competente explicații chiar de la prof.dr. Margit Șerban cea care stă la baza acestei inițiative ce părea utopică cu peste un sfert de secol în urmă.
De la o idee de la începutul anilor 1990 s-a ajuns la unul din cele mai moderne centre medicale pentru copiii din toată țara. De la tratament complex, până la cercetare avansată aici se face orice. Chiar și tratamentul stomatologic al micuților se poate face aici. Nimeni nu pleacă măcar ameliorat de la Buziaș. Unii chiar vindecați. În cazul micilor pacienți diabetici, ei chiar învață să-și controleze boala și să ducă o viață cât mai apropiată de colegii lor de generație ce sunt sănătoși.
Vădit emoționată, doamna Șerban a răspuns tuturor curiozităților și a mulțumit pentru sprijinul dezinteresat al noilor prieteni din California. În cinstea lor, a fost amplasată o placă de mulțumire în holul principal al instituției, iar o alta chiar în apropierea ecografului minune.
Oaspeții americani nu consideră că este ceva deosebit ce au făcut. Încearcă să ajute acolo unde este nevoie, indiferent dacă este o țară dezvoltată sau mai puțin norocoasă.