Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat joi, la Deva, pe şantierul autostrăzii A1 Lugoj-Deva, că ecoductele pentru mamifere mari – urşi şi lupi – de pe traseul autostrăzii Lugoj-Deva costă circa 180 de milioane de euro, licitaţia pentru proiectare şi execuţie fiind ridicată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).
Potrivit ministrului, secţiunea E de pe lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva are o lungime de 8,75 km. „Problema este la secţiunea E. Acei 8,75 km unde trebuie să construim acele viaducte pentru mamifere mari, viaducte care vor costa statul român în jur de 180 de milioane de euro, dar aşa ni s-a impus şi trebuie să ţinem cont de rigorile pe mediu”, a spus ministrul Cuc.
La rândul său, directorul general adjunct al Direcţiei Generale de Dezvoltare a Infrastructurii Rutiere din cadrul CNAIR, Sorin Scarlat, a precizat că proiectul prevede construcţia a două tuneluri paralele în lungime de 1,7 km, fiecare. „Vor fi două tuneluri paralele de 1,7 kilometri fiecare. Practic, traseul autostrăzii va intra în pământ, pe aceste tunele şi va ieşi undeva în zona Holdea. Soluţia este stabilită prin acordul de mediu, este validată de Compania de Autostrăzi. Urmează ca în viitor proiectantul să dispună detalii de execuţie şi să detalieze tehnologia de execuţie a acestor lucrări”, a arătat Scarlat.
Ministrul Transporturilor a vizitat joi loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Lugoj-Deva, menţionând că de la sfârşitul lunii iulie se va deschide traficul pe autostradă, între Nădlac şi Sibiu, cu excepția zonei unde se găsesc ecoductele.