În perioada 1-3 noiembrie 2024, Universitatea Politehnica din București a organizat cea de-a 15-a ediție a competiției RoboChallenge, cel mai mare concurs de robotică din Europa. Evenimentul a reunit aproximativ 1200 de participanți, cu 175 de echipe din 25 de țări, reprezentând cinci continente, care s-au întrecut în cadrul celor 18 secțiuni ale competiției.
Echipa Smart::Bits a Facultății de Matematică și Informatică de la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a fost reprezentată de trei sub-echipe, fiecare participând cu un proiect inovativ în cadrul secțiunii Freestyle Showcase. Proiectele lor – SoundSight, SpotFinder și MediTrack – au fost remarcate și apreciate, câștigând un loc pe podium.
SoundSight, proiectul care a câștigat locul al 3-lea, este un sistem de ochelari care poate citi coduri de bare și date de expirare de pe produse, oferind astfel informații audio pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
SpotFinder s-a clasat pe locul al 4-lea, propunând un sistem bazat pe senzori de distanță, destinat identificării celui mai apropiat loc de parcare disponibil pentru utilizatori.
MediTrack a obținut locul al 6-lea și reprezintă un dozator automatizat de medicamente, personalizabil în funcție de necesitățile specifice ale utilizatorului.
Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Participarea Echipei Smart::Bits la prestigioasa competiție RoboChallenge, organizată de Universitatea Politehnica din București, a înregistrat un succes apreciabil, începând cu un loc trei obținut pentru sistemul de ochelari care poate citi coduri de bare și date de expirare de pe produse, oferind astfel informații audio pentru persoanele cu deficiențe de vedere, dar continuând și cu celelalte două proiecte bine cotate. Ne bucură valoarea și valențele inovative ale celor trei proiecte prin care echipa de robotică a UVT a participat la acest turnir de robotică, cel mai mare concurs de acest tip din Europa. Felicitări tinerilor talentați din Echipa Smart::Bits și mentorilor lor din Facultatea de Matematică și Informatică a UVT!”
Realizarea acestor proiecte a fost posibilă datorită sprijinului sponsorilor și partenerilor: Universitatea de Vest din Timișoara, Departamentul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare, Fundația Comunitară Timișoara, ING Bank, Selgros, Agecco și Sibaris S.R.L.
Echipa Smart::Bits este formată din studenții: Theodor Grumeza, Daniel Miron, Bogdan Bozga, Răzvan Iovescu, Richard Baczur, Alexandru Beca, Thomas Lazăr, Răzvan Țînca, Tania Giurovici, Marijus Musta, Andrei Vițan, Matei Albu, Alina Roșoga, Teodora Mircea și Flavius Grădinariu.