După ce au „cucerit” Europa, ţiganii trec oceanul şi cer azil în Statele Unite fiindcă „România e neonazistă”

1288

De la Revoluţie încoace, ţiganii se văicăresc într-una că sunt discriminaţi. Într-o Românie în care clanurile de infractori romi sunt lăsate adeseori să își facă de cap, în care mafia țigănească face legea în multe locuri din țară, dar și în afara țării, fiind specializată în furturi, tâlhării, trafic de carne vie și alte încălcări ale legii, într-o Românie în care, în multe localități, baștanii din etnia lor și-au făcut palate cu bani pe care nu îi pot justifica.

Iar dacă astăzi România e percepută de mulţi ca o ţară a ţiganilor e din cauză că, după aderarea la Uniunea Europeană şi, odată aceasta, primirea dreptului la liberă circulaţie în UE, ţiganii au exportat infracţionalitatea şi cerşetoria în toată Europa, aruncând astfel o umbră permanentă asupra imaginii țării noastre. Mai ales şi după schimbarea denumirii de ţigan în rom, care a produs confuzie între europeni.

Iar după ce au „cucerit” Europa şi au îngrozit-o, acum trec oceanul şi cer azil în Statele Unite, argumentând că sunt persecutaţi în România şi în alte ţări ale Uniunii Europene.

„Romii aleg să traverseze Oceanul Atlantic în contextul tendinţelor antiimigraţie din Europa. Grupurile de romi, în general nomade, vizate de persecuţii de sute de ani, se confruntă acum cu diminuarea toleranţei autorităţilor europene, în contextul venirii a peste un milion de imigranţi şi refugiaţi din Siria şi din alte ţări. Amplificarea tendinţelor neonaziste din România până în Italia a condus la demolarea taberelor de romi, la atacarea afacerilor romilor, la segregarea comunităţilor şi agresarea copiilor”, notează agenţia Bloomberg.

Anul acesta, circa 1800 de ţigani au emigrat în sudul Statelor Unite, în special în California, faţă de mai puţin de 400 anul trecut şi de doar câteva zeci în 2008, conform statisticilor guvernamentale americane.

tigani-sua-2

„Oamenii devin suficient de disperaţi pentru a cere azil în Statele Unite”, afirmă Ethel Brooks, preşedintele Centrului European pentru Drepturile Romilor, cu sediul la Budapesta, şi profeor asociat la Universitatea din New Jersey.

Patrulele de la graniţa cu Mexicul spun că ţiganii vin în grupuri, de multe ori de peste 20 de persoane, ajutaţi de contrabandişti, şi spun că sunt persecutaţi de Guvernul român şi că există multe prejudecăţi împotriva lor în toate ţările europene.

În California, mulţi dintre ţigani au ajuns în suburbiile Los Angeles-ului. Unii şi-au găsit adăpost în blocurile de apartamente, alţii pur şi simplu şi-au instalat corturile în parcurile publice. Uneori mai lucrează noaptea la curăţenie în restaurante, dar cea mai mare parte a timpului o petrec cerşind, în special pe lângă bisericile din zonă.

Ţiganii sunt încurajaţi să vină în Statele Unite şi de unele biserici penticostale. Bobby Moise, un ţigan emigrat încă din perioada lui Ceauşescu şi ajuns acum pastor, se laudă că în ultimul timp şi-a dublat numărul de adepţi, ajungând în prezent la peste 200 de familii în biserica pe care a deschis-o în 2010.

bobby-moise

Unul dintre ţiganii ajunşi în Los Angeles, Căpitanu Vasily, spune că „pentru noi, America e ţara laptelui şi a mierii, o ţară în care devenim oameni din nou, nu proscrişi”.

Luiza Miller, o avocată româncă din Los Angeles, spune că cererile de azil s-au înmulţit atât de mult în ultimul an, încât nu poate să reprezinte decât o treime dintre clienţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.