După 60 de ani de la absolvire, au mai venit la sărbătoare doar 20 de foști studenți ai Politehnicii timișorene!

711

Universitatea Politehnica Timişoara a ajuns, în aproape un secol de existenţă, să dea o pleiadă de personalităţi care, pe lângă o carieră de excepţie, au contribuit în mod decisiv la dezvoltarea zonei, a ţării şi chiar dincolo de hotarele acesteia.

„Avem deosebita plăcere să asistăm la o aniversare de suflet, a unei promoţii excepţionale a Politehnicii, care a împlinit 60 ani de la absolvire. Surpriza deosebită pentru mine este că aceşti oameni au reuşit o performanţă extraordinară într-o perioadă foarte grea din România, şi cred că este una dintre cele mai fericite generaţii pe care a avut-o Politehnica, cu titlul de Dr. Honoris Causa, cu profesori eminenţi ce au contribuit la dezvoltarea României în acea perioadă”, a spus rectorul UPT, prof. Dr. Viorel Aurel Şerban.

Fără îndoială, generaţia care a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Politehnicii timişorene în 1958 a fost una strălucită. O generaţie cu 133 de studenţi admişi la facultate în anul 1953 şi 84 de absolvenţi cu diplome de inginer de electrificări, respectiv inginer elecromecanic, după 5 ani de studiu intens, cu profesori excepţionali între care Plauţius Andronescu, Toma Dordea, Corneliu Micloşi și Aurel Nanu.

33467703_2248564138493503_7917054297802539008_nO generaţie despre care academicianul Toma Dordea spunea că a fost una dintre cele mai bune promoţii ale sale. O generaţie care a dat numeroşi conducători de unităţi de producție, învățământ, cercetare – dezvoltare și de administraţie, opt doctori în ştiinţe, numeroşi experţi pe plan naţional şi internaţional şi, nu în ultimul rând, un Doctor Honoris Causa al UPT şi al UVT (Peter Freund) și un rector al Politehnicii (Alexandru Nichici).

„Ne aflăm la o întâlnire de suflet a unei generaţii de absolvenţi a Facultăţii de Electrotehnică din Timişoara, este vorba de promoţia 1958, sărbătorind prin această întâlnire 60 ani de la despărţirea de Alma Mater, Politehnica Timişoara. Am fost prima promoţie care a reluat specializarea de electromecanică, de la înfiinţarea Politehnicii, în 1920. Mi-am dorit să lucrez în învăţământ, am făcut un stagiu în producţie, apoi am intrat în învăţământ şi am început ca şef de laborator, terminând cu profesor universitar, iar în perioada 1992-1996, am fost rector al universităţii”, a spus Alexandru Nichici.

O generaţie care a prins războiul, instaurarea dictaturii comuniste, revolta din 1956, Revoluţia din 1989, care a desfășurat activități de inginerie atât în Romînia, cât și în Canada, SUA, Franța, Elveția și Germania. Această generație s-a reunit astăzi la Alma Mater pentru a sărbători 60 de ani de la absolvirea facultăţii, dintre care au mai rămas în viaţă destul de puţini.

„Sperăm să fie o întâlnire frumoasă cu multe amintiri. În viaţă ar mai fi vreo 35, dar astăzi ne întâlnim 17 colegi şi colege, restul dacă ne vom mai reîntâlni peste cinci ani, dacă vom mai putea. Am terminat în 1958, când ne-am despărţit 84 de ingineri, care ne-am întâlnit odată la 5 ani. Drumul meu a fost puţin întortocheat. Sunt braşovean, am lucrat în Braşov până în 1973, când am fost nevoit să părăsesc ţara, legal, şi de atunci, de 45 ani trăiesc în Germania unde am lucrat până la ieşirea la pensie”, a spus unul dintre absolvenţi venit tocmai din Germania.

Mâine, de la ora 10:00, în frumoasa Sală a Senatului Universităţii Politehnica Timișoara, din clădirea Rectoratului, este prevăzută o dezbatere publică, moderată de Marius Popa, între foști și actuali studenți și absolvenți ai Politehnicii având ca tematică „Un arc peste timp: Mai există rețete ale succesului? Mai există modele de viață în orașul cu cea mai mare viteză a internetului? Cine învață mai nou pe cine?”

Programul aniversar mai cuprinde vizitarea Timişoarei, dar şi o excursie la Băile Herculane şi împrejurimile acesteia.

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.