Dumitru Prunariu, la Școala de Arte Timișoara

247

Ateliere de creație, recitaluri de pian, vioară, chitară, canto, flashmob de folclor, artă din materiale reciclabile, pictură, olărit, dansuri și aerobic interactiv:
acestea toate și multe altele, la care sunteți invitați să participați nemijlocit, sunt cuprinse în programul celei mai pline și frumoase zi a anului la Școala de de Arte Timișoara. Punctul culminant al evenimentului organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș joi, 11 mai 2023, va fi ”Despre lumea de deasupra noastră”, seminar de educație și cultură, la care unicul astronaut roman, Dumitru Prunariu, răspunde întrebărilor jurnalistului Dan Negru.

Seminarul de educație și cultură „Știința pe înțelesul tuturor. Despre lumea de deasupra noastră. Negru întreabă, singurul astronaut român răspunde” se va desfășura în Sala Festivă a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, joi, 11 mai 2023, de la ora 19:00, și va oferi publicului prilejul de a afla informații extrem de interesante despre despre experiența în spațiul cosmic a lui Dumitru Prunariu, dar și despre orizonturile de astăzi ale cunoașterii.
Născut în 27 septembrie 1952, în orașul Stalin din România, Dumitru Prunariu este sigurul cosmonaut român ce a zburat vreodată în spațiul cosmic. La 14 mai 1981 a participat la misiunea SOIUZ 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. De profesie, el este inginer aeronautic. A fost, succesiv, ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al  Agenției Spațiale Române , ambasador al României în  Federația Rusă , președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spatiale Europene (ESA). În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă. A fost decorat cu importante distincții de-a lungul timpului și a devenit membru de onoare al Academiei Române.
„De mic copil mi-am dorit să zbor. Închideam ochii și simțeam că plutesc peste munți, văi, descopeream lumi noi. M-au fascinat întotdeauna abisul albastru, înălțimile infinite. În final, am ajuns să zbor în Cosmos. Visele împlinite sunt ca un cerc de lumină pe trunchiul vieții, o iradiere benefică. În Cosmos, universul tău apropiat nu mai este reprezentat de casă, stradă, vecini, ci de însăși planeta natală. Pământul, pe lângă dimensiunea fizică pe care o poți aprecia direct, la adevărata ei valoare și măreție, are și o puternică dimensiune morală. Dintr-un zbor cosmic te întorci mult mai stăpân pe tine, mai matur, mai apropiat de oameni și de natură, cu o viziune globală a fenomenelor și activităților terestre”, mărturisește astronautul.
Dan Negru este unul din cei mai renumiți prezentatori români de televiziune.
Născut la Timișoara în 23 februarie 1971, el este absolvent al Facultății de Jurnalistică și și-a început cariera în anul 1991 la Radio Timișoara; din anul 1994 a profesat la TVR Timișoara, între anii 1999 – 2021 a fost moderator la Tv Antena 1 București, iar în prezent este prezentator la postul de televiziune Kanal D București.

Programulcomplet al zilei de 11 mai 2023, la Școala de Arte Timișoara (Str. Emanuil Ungureanu, nr 1 )
ora 17:00:
 Flashmob – Ansamblul Profesionist Banatul
 Moment coregrafic și aerobic interactiv – trupa Chic Dans (prof. Adela Scorobete)
 Workshop de pictură (prof. Lucia Stoica)
 Workshop de creație & pictură pentru copii (prof. Liliana Georgiades)
 Moment muzical – recital de vioară și chitară (prof. Edmund Dandoți și prof. Alexandru Faur)
Curtea Franciscană a Centrului de Cultură și Artă al județului Timiș, ora 17:30:
 Workshop de olărit (prof. Remus Irimescu)
 Workshop – Atelier de creație din materiale reciclabile (prof. Gabriela Muscan)
 Recital de pian, vioară, chitară și canto muzică ușoară (susținut de cursanții Școlii de Arte, coordonatori: prof.Roxana Pîrvu, prof. Mariana Sînmărtinean, prof.Vanana Ciolac, prof. Edmund Dandoți, prof. Alexandru Faur)
 Prezentarea expozițiilor claselor de Arte vizuale (coordonatori: prof. Constantin Huțanu, prof. Lucia Stoica, prof. Liliana Georgiades, prof. Gabriela Muscan, prof. Remus Irimescu)
Sala Festivă a Centrului de Cultură și Artă al județului Timiș, ora 19:00
DAN NEGRU & DUMITRU PRUNARIU prezintă:
 Seminarul de educație și cultură: ȘTIINȚA PE ÎNTELESUL TUTUROR. DESPRE LUMEA DE DEASUPRA NOASTRĂ. NEGRU ÎNTREABĂ, SINGURUL ASTRONAUT ROMÂN RĂSPUNDE
Accesul publicului la întreg programul este liber.
Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.