0.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

DSP: Atentie la intepaturile de tantari, exista risc de infectie cu virusul West Nile

DSP Bihor a trimis o atentioanre cu privire la riscurile de infectie cu virusul West Nile, provocat de intepaturile de tantari, avand in vedere faptul ca vremea deosebit de umeda din ultima vreme, favorizeaza inmultirea tantarilor

În conformitate cu precizările Institutului Naţional de Sănătate Publică, în unele ţări europene au fost notificate cazuri de infecţie cu virusul West Nile, astfel:

  • -până la data de 19.07.2018 au fost confirmate 19 cazuri de infecţie cu virus West Nile în ţări ale Uniunii Europeane: Grecia (12), Italia (4), România (2) şi Ungaria (1), precum şi a 29 cazuri în Serbia în judeţe din Banatul de vest la graniţa cu România;
  • -confirmarea în România, în intervalul 2.05.-24.07.2018, a 5 cazuri de meningo-encefalită cu virus West Nile (Dolj – 2 cazuri, Brăila, Iaşi şi Olt – câte un caz) în două regiuni diferite ale ţării.

Situaţia meteorologică actuală din România este propice dezvoltării vectorilor: ploi urmate de perioade de încălzire precum şi inundaţii în unele zone din ţară.

În judeţul Bihor nu există cazuri sau suspiciuni de infecţie cu virusul West Nile, totuşi este necesară aplicarea măsurilor de prevenire a infecţiei.

La nivel comunitar autorităţile administraţiei publice locale din comune, oraşe şi municipii trebuie să aplice ferm şi eficace măsurile pentru combaterea şi controlul populaţiei de ţânţari din zone cu lacuri, bălţi şi zone cu risc (în zonele rurale) şi asanarea subsolurilor inundate, dezinsecţia zonelor cu parcuri şi spaţii verzi, în localităţile urbane.  

La nivel individual, fiecare cetăţean trebuie să prevină infectarea cu virusul West Nile prin protecţia împotriva înţepăturilor de ţânţari prin:

  • evitarea expunerii la ţânţari, mai ales în aer liber în amurg şi în zori când ţânţarii sunt mai activi, prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi,
  • utilizarea substanţelor chimice care resping ţânţarii (aplicate cutanat şi/sau ambiental),
  • împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în locuinţă (prin montarea de site la ferestre, uşi),
  • desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor cu apă stătută (butoaie cu apă, vase, vaze cu flori,etc., care permit înmulţirea ţânţarilor). Se va schimba des apa din vasele pentru adăpatul animalelor, evitându-se stagnarea acesteia.
Simptomatologia şi transmiterea infecţiei cu virusul West Nile

Virusul West Nile afectează sistemul nervos central.

  • 80% din persoanele infectate nu prezintă nici un fel de simptome.
  • 20% au simptome uşoare: febră, cefalee, greţuri, vărsături, erupţie cutanată, inflamarea ganglionilor.
  • Numai 1 din 150 persoane pot dezvolta forma severă a bolii cu febră mare, cefalee, dezorientare, meningită până la comă.
  • Sunt afectaţi mai ales copiii, vârstnicii cu rezistenţă scăzută.

Virusul este transmis prin muşcătura ţânţarilor infectaţi. Infecţia nu se transmite prin atingerea unei persoane infectate.

Cea mai eficientă metodă de prevenire este evitarea înţepăturilor de tânţari.

La apariţia simptomelor de boală, pacienţii  trebuie să se adreseze medicului, evitând să se trateze singuri.

Sursă: infooradea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :