Dreptul la educație incluzivă și sprijinirea copiilor cu cerințe educative speciale în 2020 – un nou pas către dezvoltare, cu ajutorul Flex România

129

Educația a devenit un subiect dificil de abordat în contextul global actual. Ca și cadru didactic însă, am îndatorirea de a găsi cele mai bune metode de dezvoltare și rafinare a potențialului tânăr, aflat în formare. Ei bine, în cazul copiilor cu nevoi speciale, ne confruntăm cu noi provocări în valorificarea dreptului lor la educaţie, cum ar fi accesul redus la învățământul școlar obișnuit, sau planuri cu aplicabilitate și susținere redusă la nivel local, dar și provocări ale mentalității.

Este oare un paradox dacă spunem că un copil cu o dizabilitate este inteligent? Menirea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan” din Timișoara este de a promova o educație incluzivă de calitate pentru copiii cu dizabilități, în vederea dezvoltării fiecăruia la potențialul său maxim și la integrarea acestora în societatea de astăzi.

De-a lungul timpului, munca noastră s-a concentrat pe formarea de competențe și abilități creative și educaționale, care să construiască un viitor în siguranță pentru copii la fel de înzestrați.

Cultura incluzivă a Centrului „C-tin Pufan” se bucură de o mentalitate deschisă și receptivă, în care dragostea de aproapele, compasiunea și disciplina constituie valorile unei bune creșteri pentru tineri, fie că aceștia prezintă deficiențe de auz, senzoriale, multiple, sau chiar severe.

Credința în rolul incluziunii ne-a atras un nou sprijin pentru a ne dezvolta – Flex România – Partener program „Educație și Comunitate”.

Credința în adoptarea dizabilității,  ca parte critică a diversității, ne-a adus aproape de noul partener Flex România, care la fel ca şi noi, promovează incluziunea şi şansele egale, dând astfel naștere unor noi proiecte dedicate generațiilor viitoare, pe parcursul a doi ani.

Odată cu încheierea parteneriatului, am petrecut o săptămână transformatoare alături de echipa Flex, ca un nou început al programului de dezvoltare.

Ne-am cunoscut în data de 14 octombrie, în cadrul centrului și am avut șansa de a întâlni noii îndrumători ai programului de mentorat Flex, cu care am împărtășit poveștile fiecăruia, experiențe de viață și zâmbete la unison. În cea de-a doua zi, echipa Flex a dat culoare atât centrului, pictând gardul din jurul acestuia, dar și gândurilor copiilor care au privit încântați întregul proces creativ.

Un copil, chiar și unul special, simte încurajarea, sprijinul, bucuria și orice altă emoție, poate cu un dram mai profunde decât un copil obișnuit.

În ultima zi a săptămânii Flex dedicată exclusiv centrului, am ținut un curs special numit „Dreptul la educație”. Voluntarii Flex au oferit tablete și rechizite școlare copiilor cu cerințe educative speciale de la Școlile Gimnaziale din Tormac, Parța și Pădureni,  care beneficiază de programul nostru școlar. Curiozitatea copiilor ne aduce speranță și încredere în capabilitatea acestora de a deveni cetățeni educați, împliniți, care se pot susține.

De acum, începem o nouă călătorie, alături de Flex România – Partener program „Educație și Comunitate” – pe parcursul a doi ani, în care avem șansa de a ne dezvolta prin ajutor reciproc, activități extrașcolare și programe de mentorat care asigură succesul individual al elevilor cu cerințe educative speciale.

Potențialul unui copil este infinit. Educația este cheia care construiește un viitor mai bun, iar dreptul la informare pentru toți copiii trebuie să fie imperativ în societatea în care trăim. În ciuda unui context național nesigur, educația dedicată copiilor atipici, cu cerințe educative speciale, nu trebuie neglijată, ci sporită!

„Cheia pentru a îmbunătăți viața acestor copii este oferirea șansei de a învăța, de a avea propriile vise și de a-și îndeplini propriile obiective, oferind putere și siguranță prin propriul nostru exemplu, prin propriul nostru ajutor.

Suntem pregătiți ca împreună să transfromămdizabilitatea în atuu și astfel, să conturăm un viitor sigur și inclusiv pentru tineri în care credem.”, angajat Flex.

Prof. Laura – Ionela Bălăgean, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan” Timișoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.