6.1 C
Timișoara
joi 23 ianuarie 2025

Dreptul inalienabil de a fi imbecil

Dreptul de a fi imbecil e unul garantat, cu delicii, de orice democrație. În genere, până la apariția internetului, se pare că democrațiile au gestionat imbecilitatea noastră cu toată pudoarea, ca pe o problemă aproape intimă fiindcă ea se zbenguia, în netulburată libertate, doar prin zone aproximativ izolate de orice impact semnificativ. Știau cât de tâmpit, prost, nebun, ranchiunos ești doar familia, vecinii, prietenii, amicii, colegii de serviciu, rudele și cam atât. Dincolo de această barieră, lumea nu știa nici că ești incult, nici că ești paranoic, nici că ești semianalfabet atunci când vine vorba de a articula o propoziție sau frază ceva mai lungi. Internetul însă a făcut ca toate aceste taine și infirmități ale noastre să iasă deșănțat la lumină. Și, evident, să ne cam pună pe gânduri.

Firește, poți fi excesiv descumpănit când vezi unii politicieni că scriu în declarația de avere că au „ciasuri” sau „bijuteri aur” sau că ești la capătul puterilor din cauza râsului când dai piept cu grafia excesiv de originală a dnei Maria Grapini. Ori că riști să te intoxici cultural de pe diverse pagini de Facebook ale unor vedete/„vedete” din showbiz în care flegma cu cristale Swarovski a manelismului atinge carate nebănuite. Ei bine, cu astea ne-am cam obișnuit și aproape că nu mai miră pe nimeni dezinvoltura cu care lumea își exhibă în toată splendoarea lipsa de educație, de cultură și, mai ales, de bun-simț. A devenit aproape o mândrie să fii incult, dar bogat („bazat”) și, pe Facebook sau pe alte rețele de socializare, să îți „arăți valoarea”.

Mult mai îngrijorătoare e însă noua „expertiză” în vaccinuri a tuturor care combină delirul conspiraționist cu tâmpenia de fiece zi. Aia de nu îți vine să crezi că nu a fost încă eradicată de vreun, scuze, vaccin.

Așa se face că, în ultimele zile, de când există mari speranțe că va fi distribuit măcar un tip de vaccin anti Covid-19, paginile de Facebook găzduiesc schimburi de replici în urma cărora ar trebui să te refaci balnear. Astfel, după cum știți, primele categorii sociale care vor avea acces gratuit și neobligatoriu, sunt personalul medical și personalul din învățământ. În ciuda faptului că, peste tot în lume, autoritățile au anunțat insistent că vaccinarea nu este obligatorie, delirul nu ostenește a fi prezent pe paginile de social media. Ca atare, aflăm că personalul medical și personalul din educație vor fi cobaii acestei imense crime la scară planetară, ba, mai mult, România și conducătorii ei ar fi acceptat cu ticăloșie ca poporul român să fie cobaiul unui asemenea criminale experiențe. Sigur, o persoană neinformată este ușor de manipulat și poate fi făcută să creadă multe lucruri, multe minciuni. Paradoxul e că, în aceste discuții de pe rețelele sociale, cei care susțin astfel de aberații știu foarte bine că vaccinarea nu este obligatorie și că nu românii vor fi primii vaccinați, dar, în ciuda oricăror evidențe, își susțin aberațiile nonșalant, mai departe. Mă tot gândesc — înfiorat de paradoxul unei asemenea enormități — cum își imaginează acești ipochimeni că totuși vor fi vaccinați cei care nu vor să fie? Prin apa de la chiuvetă, prin pâine, bere, spirtoase, cu ajutorul dronelor, prin telefonia mobilă?

Nu știu să răspund încă, dar sunt foarte încrezător că vom afla curând, fiindcă imaginația imbecililor este încă… virală.

P.S. Evident, găsesc pe deplin justificate atât temerea cât și refuzul unor persoane care nu doresc să se vaccineze din cauza unor spaime firești: e un vaccin nou, deocamdată puțin testat, iar regia transportării lui e și ea un factor de stres. Cum se știe însă, nesiguranțele noastre, ale fiecăruia dintre noi, țin nu de slăbiciune, ci de firescul ființei umane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Scriitor public

Au trecut deja zile bune (rele?) de când ne-am pus o dorință-două-n și am trecut în noul an. Am savurat, poate, pustiul primelor 24–48...

A fost mințită Curtea Constituțională?

În ultimele săptămâni, s-a tot vorbit în spațiul public autohton despre lipsa unei serioase justificări a anulării alegerilor prezidențiale, prin decizia Curții noastre Constituționale,...

Cât de departe, România!

Biserica din copilărie

Citește și :