Sub 1% dintre românii vindecați până acum de COVID-19 au donat plasmă ce poate fi folosită la tratarea pacienților infectați, în timp de media europeană este de 7%. Cu toate acestea, într-o ierarhie națională conduc județe Arad și Hunedoara, unde oamenii au înțeles, cel mai repede, importanța donării plasmei, pentru pacienții suferinzi de coronavirus.
Datele prezentate de Florin Hozoc, CEO al Besmax Pharma Distribution, compania care a donat statului român singurele 18 aparate de plasmafereză disponibile în țara noastră, sunt cele mai recente disponibile (centralizate) din centrele de recoltare de plasmă din țară și vizează perioada 24 aprilie (când a început recoltarea de plasmă de la pacienți români vindecați de COVID-19) – 15 septembrie.
Cele mai bune rezultate le au centrele de transfuzie din Hunedoara, Arad, Galați, Bistrița Năsăud și Buzău. Sunt însă și centre de transfuzie unde se pune praful pe echipamentele oferite gratuit, spune Florin Hozoc. Este vorba despre acele centre care au efectuat mai puțin de 20 de donări în cele 21 de săptămâni de când au fost instalate: Alba Iulia, Bacău, Baia Mare, Sibiu, Iași.
Tratamentul cu plasmă este într-adevăr unul care „le poate salva viața pacienților cu forme grave de COVID-19. Nu terminalii, nu formele critice. Dar cei gravi, care se află în secțiile de Terapie Intensivă, pot fi salvați de tratamentul cu plasmă”, declara recent, pentru HotNews.ro, medicul Virgil Musta, șef de secție și coordonatorul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, unul dintre cele mai importante spitale COVID din țară.
Din păcate, admitea Virgil Musta, un număr foarte mic de români vindecați de COVID-19 donează plasmă în acest moment: „Deși, atunci când pleacă din spital, mulți promit că vor veni să doneze, că vor ajuta, în momentul în care ar trebui să meargă să doneze, nu toată lumea dă curs. În plus, dintre pacienții vindecați de COVID-19, nu toată lumea are suficient de mulți anticorpi.”
sursa – hotnews.ro