S-a lansat pe repede-înainte ultimul capitol al existenței a două clădiri din Timișoara, Fostul Liceu de Artă și Inspectoratul Școlar Timiș. Doi dintre cei mai importanți arhitecți ai Timișoarei, Vlad Gaivoronschi (președinte al Ordinului Arhitecților de România, Filiala Teritorială Timiș) și Ioan Andreescu (Decan al Facultatii de Arhitectură și Urbanism al Universității Politehnica Timișoara) au propus o intenție de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru CONSTRUIRE CLĂDIRE CU FUNCŢIUNI MIXTE: LOCUIRE COLECTIVĂ, ACTIVITĂŢI ADMINISTRATIVE, DE ADMINISTRARE A AFACERILOR, FINANCIAR-BANCARE, COMERCIALE (TERŢIARE), CULTURALE, DE TURISM, PARCAJ COLECTIV PUBLIC ŞI PRIVAT, Bulevardul Mihai Eminescu nr. 2, Bulevardul C. D. Loga nr. 3. De fapt, cei doi grei ai arhitecturii timișorene propun în trei variante tot atâtea moduri de demolare a acestor clădiri spulberându-i pe cei care au gândit și construit aceste lăcașuri de învățământ :
„Clădirile Liceului Israelit (Liceul de Artă) şi Internatul (Inspectoratul Școlar Timiș) sunt modeste din punct de vedere al vechimii, reprezentativităţii clădirilor, tradiţiei unităţii de învăţămant, importanţei plasticii arhitecturale şi îndeosebi a semnificaţiei de reper urban” și mai încearcă să ne convingă că din punct de vedere urbanistic clădirea Liceului nu se încadrează în regimul specific al clădirilor similare din epocă și că ceea ce au gândit ei se încadrează perfect în specificul zonei, adică un cub de ceva nedefinit mare, apăsător și fără noimă.
În cvartalul de acum va apare un monobloc masiv încarcat cu beton, otel și sticlă de cinci etaje finalizat în partea dinspre Primărie cu un Bloc de zece etaje, care va concura cu Catedrala Mitropolitană care „și așa este construită într-un stil nespecific zonei”.
Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei a solicitat Primăriei Timișoara să organizeze o dezbatere publică atât de necesară.
Acesta ar fi binevenită din următoarele motive:
– acest imobil are o deosebită valoare și semnificație pentru istoria artelor plastice, pentru istoria învățământului, pentru istoria Comunității Evreiești din Timișoara, importanța deosebită a zonei în discuție din punct de vedere arhitectural, urbanistic, cultural și istoric;
-impactul deosebit pe termen lung pe care îl poate avea elaborarea PUZ-ului aflat acum în etapa premergatoare a studiului de oportunitate asupra dezvoltării ulterioare a zonei centrale a municipiului Timişoara, lipsa unui anunț public de pe site-ul Primăriei Timișoara cu privire la actualizarea acestei secțiuni;
-incoerența unor date din actele prezentate public în documentație;
-argumentația care face referire la documente pe care Primăria Timișoara nu le-a făcut publice;
-potențialul conflict de interese dintre inițiatorii documetației și Primăria Timișoara, domnul Vlad Gaivoronschi este președinte al OAR Timiș. Menționăm că Ordinul Arhitecților Timișoara este consultant al Primăriei Municipiului Timișoara.