Dosarul finanţării ilegale a echipei de fotbal Poli Timişoara din „epoca Iancu”, intră în dezbaterea de fond la Tribunalul Timiş

420

Desi avocatii inculpatilor Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al Timisoarei, Ioan Cojocari, actualul secretar al Primariei Timisoara, Martin Staia, fostul sef al Directiei de Patrimoniu, Alina Pintilie, Violeta Mihalache, Smaranda Haraciu si Mariana Dumitru au incercat sa tergiverseze trecerea in urmatoarea etapa a judecarii cauzei, prin invocarea unor exceptii privind legalitatea actului de sesizare a instantei, a administrarii probelor de catre procurorii DNA si a efectuarii actelor de urmarire penala, judecatorul de camera preliminara a constatat legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul nr. 93/P/2010 a DNA si a dispus inceperea judecatii.

Aceasta decizie poate fi contestata la judecatorul de camera preliminara de la Curtea de Apel Timisoara, insa este putin probabil ca un dosar cu o asemenea greutate sa fie retrimis la DNA pentru completarea anchetei.

In aceste conditii, Gheorghe Ciuhandu, Ioan Cojocari, Violeta Mihalache, Smaranda Haraciu si Ileana Delia Dumitru urmeaza sa fie trasi la raspundere penala pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in timp ce Adrian Orza, fostul viceprimar al orasului, actual consilier local, Martin Staia, Alina Pintilie, Florin Mirel Munteanu, Mariana Dimitriu si Miut Nicusor, care-si ispaseste o pedeapsa privativa de libertate intr-un alt dosar, vor fi judecati pentru complicitate la abuz in serviciu daca daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Conform rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, inculpatii au prejudiciat bugetul orasului cu 31,6 milioane de lei, adica aproape 7 milioane de euro.

Din probele aflate la dosar reiese ca, in cursul anului 2008, inculpatul Ciuhandu Gheorghe, la acea data primar al Municipiului Timisoara si inculpatul Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timisoara, uzand de prerogativele conferite de functiile ce le indeplineau, au incalcat normele legale in vigoare ce reglementeaza posibilitatea virarii unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timisoara in contul S.C. Politehnica Timisoara S.A. (fosta S.C. Fotbal Club Timisoara S.A., fosta S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A.).

In acest context, edilul, impreuna cu inculpatii Dumitru Delia-Ileana, Haracicu Smaranda Maria si Mihalache Violeta-Teodora, a semnat un „Contract de asociere”, in baza caruia a fost alocata anual, pe o perioada de 3 ani, suma de 9.000.000 lei, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Stiinta Timisoara”, iar secretarul Consiliului Local Timisoara a avizat pentru legalitate H.C.L. nr. 127/2008 in baza careia era alocata anual suma mentionata mai sus.
De fapt, prin aceasta conduita nu se urmarea “sprijinirea” activitaţii sportive, intrucat banii intrau direct in contul S.C. Politehnica 1921 Stiinţa Timisoara & Invest S.A., ci „sprijinirea” efectiva a acestei firme pentru redresarea financiara, imprejurare dovedita si de faptul ca, dupa incetarea finanţarii de catre Consiliul Local Timisoara si Consiliul Judeţean Timis, in anul 2011 S.C. Politehnica 1921 Stiinţa Timisoara & Invest S.A. a intrat in insolvenţa, in lipsa sumelor necesare desfasurarii in continuare a activitaţii.

Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, atat la data semnarii contractului de asociere, cat si la momentul semnarii actelor adiţionale de prelungire a acestuia pentru urmatoarele perioade bugetare, cum rezulta din actele de la dosar.

In acelasi context, inculpatii mentionati mai sus au beneficiat de sprijinul celorlalte persoane care au avizat din punct de vedere al realitatii, legalitatii si regularitatii si au semnat, cu incalcarea atribuţiilor de serviciu si a dispoziţiilor legale, un numar de 40 de ordonantari de plata.

Potrivit Legii sponsorizarii, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ si urmareste obtinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare.

Pentru a da o forma aparenta de legalitate intentiei de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Stiinta Timisoara (denumirea din acel moment a entitatii sportive) s-a procedat la aplicarea. in mod nelegal, indirect, a Legii educatiei fizice si sportului, nr. 69/2000 si a normelor de aplicare ale acesteia..

Acordarea unor sume de bani in mod abuziv si contrar prevederilor legale in vigoare, in perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timisoara, catre S.C. Politehnica Timisoara S.A. (fosta S.C. Fotbal Club Timisoara S.A., fosta S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A.), sume acordate cu incalcarea principiului oportunitatii ce guverneaza derularea si functionarea activitatilor circumscrise normelor dreptului administrativ, nu au servit intereselor comunitatii, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat in jurul S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A., finantarea fiind astfel ilegala.

Primaria Municipiului Timisoara a comunicat ca se constituie parte civila cu suma de 31.669.417,71 lei.

In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor Miuţ Nicusor Constantin, Cojocari Ioan, Ciuhandu Gheorghe Coriolan, Staia Martin, Munteanu Mirel Florin, Pintilie Alina, Dimitriu Mariana si Haracicu Smaranda Maria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.