Dosarul Disagă! Fostul șef al Poliției Gătaia, acuzat că a ucis un om cu o lovitură de pumn, ar putea fi salvat chiar de interceptările SRI

1805

Ancheta procurorilor într-unul dintre cele mai mediatizate dosare aflate pe rolul instanțelor din Timiș – cel în care fostul șef al Poliției Gătaia este judecat pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, după ce un bărbat chemat la post pentru o declarație a decedat chiar în sediul unității de poliție – poate fi răsturnată spectaculos în următoarele zile, în condițiile în care apărătoarea polițistului a intrat în posesia interceptărilor telefonice și ambientale a căror transcriere se află la dosar.

Paradoxal, deși probele prezentate de procuror în momentul în care a solicitat arestarea preventivă a inculpatului păreau imbatabile, motiv pentru care comisarul Daniel Disagă a și fost arestat preventiv și a fost ținut după gratii nu mai puțin de șase luni, înregistrările dovedesc, spune avocata Carmen Obîrșanu, că anumite pasaje din discuții, favorabile polițistului, nu au fost consemnate în stenogramele atașate la dosar. “Am obținut, în sfârșit, înregistrările convorbirilor interceptate de SRI în acest dosar și pot să vă spun că, dacă în alte dosare se cere eliminarea acestor probe, pentru a ușura soarta inculpaților, noi am insistat ca acestea să fie păstrate la dosar, pentru că dovedesc nevinovăția polițistului. Vorbim despre înregistrările aflate pe suporții magnetici, nu despre stenograme, întrucât cei care au transcris discuțiile purtate de persoanele monitorizate cu tehnică de ascultare au făcut o adevărată selecție pentru incriminarea polițistului. La următorul termen de judecată voi dovedi că acuzațiile la adresa comisarului Daniel Disagă sunt mai mult speculații ale procurorului, întrucât, la un moment dat, pe bandă se poate auzi foarte clar cum acesta dictează – martorului cheie din dosar – anumiți termeni ai declarației”, spune Carmen Obîrșanu.

De altfel, avocata în discuție nu este la prima încercare de devoalare a unei anchete partinitoare a procurorilor. În urmă cu câțiva ani, agentul de poliție Flavius Bloancă, ce făcea parte din Detașamentul de Poliție pentru Intervenție Rapidă (DPIR), a scăpat de închisoare datorită preocupărilor de detectiv ale avocatei. Aceasta a demonstrat că nu clientul său a fost responsabil pentru lovirea unui interlop, în timpul unei descinderi pe o stradă din Timișoara, lovitură care a provocat o ruptură de splină, ci o persoană necunoscută. După repunerea în drepturi, Flavius Bloancă a obținut de la CEDO o decizie care a obligat statul roman la plata unei despăgubiri de 15.000 de euro, pentru perioada petrecută în arest preventiv și detenție.

O persoană a decedat în sediul Poliției Gătaia! Motivul?

Arestarea preventivă a comisarului de poliție Daniel Disagă, șeful Poliției Orașului Gătaia, acuzat de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, s-a produs la sfârșitul anului 2015, după alte arestări de răsunet în rândul polițiștilor cu funcții importante din Timiș. Astfel, într-un an în care lucrătorii DGA și SIPI și-au luat misiunea în serios, au căzut unul după altul inspectorul șef Sorin Muntean și adjunctul acestuia, Florin Bolbos, chiar în primele zile ale anului 2015, acuzați de abuz în serviciu, a urmat șeful Serviciului Poliție Rutieră, Marcel Crăciunescu, pentru luare de mită, fostul inspector șef Gheorghe Popescu, pentru primire de foloase necuvenite, agentul Ovidiu Gițan, acuzat de implicare într-o rețea de proxenetism, o tură întreagă de la Secția 1 Timișoara, reținută pentru luare de mită, doi agenți șpăgari de la Secția 2 Timișoara, iar în decembrie, pentru ca anul să se încheie în același spirit justițiar în care a început, a căzut și comisarul Daniel Disagă. Acuzat de lovirea mortală a unui bărbat din Gătaia…

Conform procurorilor, a căror anchetă a durat aproape un an și jumătate, în data de 09.08.2014, în jurul orei 17.30, Disagă Daniel Ion, ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Timiș, în timp ce se afla în biroul de investigații criminale din sediul Poliției Gătaia, i-a aplicat unui cetățean o lovitură de pumn în zona bărbiei, în urma căreia victima s-a dezechilibrat, a căzut pe podea, iar în cădere s-a lovit cu capul de mobilier și de parchet, suferind un traumatism cranio-cerebral care a condus la decesul imediat.

În condițiile în care comunicatul procurorilor a fost extrem de sumar, am încercat să aflăm contextul în care s-a produs acest incident dramatic petrecut într-un post de politie din Timiș, în anul de grație 2015, când excesele milițienilor, cu celebrul “rotisor”, ar fi trebuit sa fie doar niste amintiri sinistre din vremea comunismului.

“În data de 9 august 2014, sâmbătă, soțul meu a plecat la Timișoara, la serviciu, și s-a întors cu microbuzul de ora 17. Pe la 17,25 l-am sunat să-l întreb dacă a ajuns, să facă unele cumpărături. Mi-a spus ca merge la Poliție. Apoi nu a mai răspuns la apeluri, avea telefonul închis. Pe la 11 noaptea, copilul cel mare a primit un telefon de la un prieten, care i-a spus că se aude că un om a făcut preinfarct în microbuz și că s-ar putea sa fie el. La 11 noaptea, chiar atunci, am plecat într-un suflet la dispensar. Acolo era o doamnă pe care am întrebat-o dacă este adevărat că, cu microbuzul de 5, a venit un bărbat cu preinfarct. Mi-a zis – nu, dar au venit doi polițiști cu un bărbat decedat. A venit medicul, pe care l-am rugat să-mi spună cum îl cheamă pe acel barbat. Mi-a spus că Ivănescu. Tot speram să nu fie soțul meu, să fie altă persoană… Am întrebat – și mai cum îl cheamă? Viorel, mi-a răspuns. Tot nu-mi venea să cred și am mai întrebat – cum era îmbrăcat? Într-o salopetă, mi-a răspuns… Am plecat de acolo direct la Poliție. Acolo era multă lume, doi jandarmi și mai mulți polițiști. Am întrebat – unde este soțul meu? Cineva mi-a răspuns – soțul dumneavoastră a murit! Mi-a întins o sticlă de apă și m-a trimis acasă cu o doamnă. Înainte de asta mi-au spus că i-a dat o hârtie să scrie și dintr-o dată i s-a făcut rău. Luni m-am dus din nou la Poliție, cu cumnata mea. Am întrebat ce s-a întâmplat, iar domnul Disagă mi-a spus că era foarte băut și că în microbuz l-a călcat pe picior și de trei ori a sărit să-l bată. Și că, la sosirea în Gătaia, l-a chemat la Poliție să spună ce nemulțumiri are față de polițiști. Nu cred că a sărit să-l bată, pentru că soțul meu în 19 ani nu mi-a dat o palmă! Și niciodată nu a avut probleme cu poliția, cu vreo amendă, cu vreo sesizare. Mi-am dat seama că a fost bătut, pentru că, în ziua în care l-am înmormântat, partea dreaptă a feței i se înnegrise. După cum am aflat după aceea, medicul de pe salvarea chemată să-l preia pe soțul meu a refuzat acest lucru. Le-a spus polițiștilor să-l ducă la medicină legală, pentru că este decedat. În data de 14 am făcut plângere la Parchet, în care am cerut să se facă dreptate”, ne-a povestit Gabriela Budaru, soția rămasă vaduvă.

Incidentul a fost raportat rapid la comanda Poliției Timiș, iar comisarul șef Florin Bolbos, care îndeplinea funcția de inspector șef adjunct, a dispus primele măsuri. “Imediat după ce ni s-a raportat despre incidentul de la Poliția Gătaia, am dispus ca o echipă de criminaliști să se deplaseze la fața locului pentru a face primele cercetări. De asemenea, am anunțat și Parchetul, care a delegat un procuror care să coordoneze ancheta. Totul s-a făcut ca la carte, comisarul Disagă a fost audiat chiar în acea noapte, dar a prezentat o variantă menită să-l exonereze de răspunderea penală”, și-a adus aminte Florin Bolbos, care, între timp, a fost reținut, pus în libertate și anchetat în continuare într-un dosar de abuz în serviciu.

Despăgubiri pentru curmarea unei vieți, 1,5 milioane de euro

Acest incident funest de la Gătaia a provocat reacții dure din partea foștilor colegi ai comisarului Daniel Disagă, de la Poliția Reșița sau Poliția Deta, care au comentat că ofițerul bătăuș era cunoscut ca o persoană violentă, care deseori își pierdea cumpătul în relația cu cetățenii sau chiar și cu colegii. “În perioada în care a lucrat la Poliția din Reșița, a fost la un pas să agreseze o femeie ! Se pot lua relații de acolo! De altfel, comportamentul dur al ofițerului era cunoscut de cei de la Doi si-un sfert, de cei din conducerea poliției, însă nu s-a luat nicio măsură. Crima din sediul poliției de la Gătaia putea fi prevenită, dacă toți responsabilii de comportamentul polițiștilor, de excesele lor, și-ar fi făcut datoria’’, acuză un agent de poliție de la Deta.

Ca un semn că Disagă nu prea era iubit de colegi, trebuie spus că unul dintre martorii acuzării este chiar fostul șef al Poliției Orașului Deta, comisarul șef Cornel Glăvan, fost ofițer în cadrul Serviciului de Informații și Protecție Internă Timiș, care a povestit în instanță filmul tragediei, asa cum i-a fost adus la cunoștință de martorii polițiști de la Gătaia.

De partea cealaltă, avocata Carmen Obîrșanu spune că Daniel Disagă este victima unei anchete părtinitoare a procurorilor. De altfel, datorită argumentelor sale, în iunie 2016, inculpatul a părăsit arestul preventiv și a plecat acasă. “Vom demonstra că moartea nu a survenit în urma vreunei lovituri, ci din cauza unor afecțiuni patologice. Expertiza medicală a confirmat faptul că la nivelul craniului nu există urme de lovituri, însă în interiorul creierului s-a produs un accident vascular. Mai multe vase capilare s-au spart. Să nu uităm că victima a avut o alcoolemie de 1,8 la mie. În camera preliminară am solicitat nulitatea primei expertize, întrucât a fost făcută înainte de punerea în mișcare a acțiunii penale, și efectuarea unei contraexpertize, însă instanța nu ne-a admis această cerere”, a declarat Carmen Obirșanu. În ciuda acestor argument, legislația europeană se pare că-i este cât se poate de potrivnică lui Disagă. În 2008, CEDO a statuat, în cazul Bursuc vs Statul Român, că, într-un post de poliție, un polițist nu numai că nu are voie să lovească o persoană cercetată, ci trebuie fie cât se poate de atent, să aibă grijă ca aceasta să nu-și provoace singură răni, adică să se automutileze.

În final, să mai spunem că familia victimei Viorel Ivănescu, soția și cei doi copii, s-a constituit parte civilă în proces cu suma record de 1,5 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.