1.1 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Dosarul Aeroportul! Carierele politice a doi parlamentari din cadrul PNL Timiş, la mâna procurorilor DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara continuă să ţină în suspans componenţa listelor parlamentare la PNL Timiş, în condiţiile în care doi dintre candidaţii la locuri eligibile, actuali deputaţi, sunt cercetaţi pentru pretinse fapte de natură penală.

Totuşi, Alin Popoviciu şi Cornel Sămărtinean ar putea fi impuşi pe liste de conducerea centrală a partidului, deşi primarul Nicolae Robu, liderul PNL Timiş, a atras atenţia că niciunul dintre cei doi parlamentari nu trebuie să mai fie prezenţi pe liste, pe nicio poziţie. În timp ce fostul director al Aeroportului Internaţional Timişoara, Cornel Sămărtinean, s-a retras din toate funcţiile deţinute în partid şi s-a pus la dispoziţia justiţiei, unde speră să-şi dovedească nevinovăţia, respectiv că nu a abuzat niciodată de funcţia pe care a deţinut-o la aeroport, Alin Popoviciu continuă să se declare „apt combatant” în politica liberală, după alegerile locale ratând de puţin şefia Consiliului Judeţean Timiş, la ruleta negocierilor de culise. Parlamentarul ignoră faptul că DNA Timişoara arbitrează lupta politică în oraşul de pe Bega şi o eventuală trimitere a sa în judecată, care poate fi decisă în timp util de procurorul Lucian Dolcu, l-ar putea înlătura imediat de pe listele parlamentare. În data de 30 mai 2014, DNA Timisoara a început urmărirea penală a lui Popoviciu Alin Augustin Florin, deputat în Parlamentul României, sub acuzaţia de instigare la abuz în serviciu, alături de Ostaficiuc Constantin, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, acuzat de aceeaşi infracţiune, şi deputatul Cornel Sămărtinean, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu şi conflict de interese.

„De multe ori eram persiflați de avocați când propuneam arestarea preventivă a vreunui funcționar pentru că invocam interesul public. Iată că realitatea acestor zile arată că pe nedrept am fost persiflați, realitatea arată că am avut dreptate. Corupția epuizează resursele acestei societăți. Secătuiește această societate și printr-un efect mai pervers, prin numirea pe funcții a unor persoane care nu au nicio chemare. Mulți știu că locul lor nu e acolo”, a precizat procurorul Lucian Dolcu într-o sală de judecată, la Tribunalul Reşiţa, în perioada în care tocmai începuse războiul penal împotriva politicienilor din PDL. De altfel, Lucian Dolcu a reuşit performanţa de a declanşa anchete penale împotriva tuturor liderilor democrat-liberali din Caraş-Severin şi Timiş, în oraşul de pe Bega „decapitând”, practic, PDL, prin inculparea în dosarul Aeroportul atât a liderului judeţean, Constantin Ostaficiuc, cât şi a celui municipal, Cornel Sămărtinean, şi a unui vicepreşedinte la nivel naţional, Alin Popoviciu…

O licitaţie „trucată” pentru tandemul Popoviciu-Ostaficiuc

Conform anchetei procurorilor DNA, în cursul anului 2010, funcționari din cadrul Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au luat decizia și au acționat concordant pentru obținerea de foloase necuvenite, de către o societate comercială, consecutiv prejudicierii bugetului unității în interesul căreia erau obligați să acționeze.

Astfel, inculpații Sămărtinean Cornel Mircea și Mezin Marius Florin au participat la luarea deciziei și apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care să închirieze spații aflate în incinta aeroportului.

„Societatea comercială favorizată era controlată, în fapt, de către suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin, persoane cu care inculpatul Sămărtinean Cornel Mircea s-a aflat în raporturi comerciale, fiind chiar asociat în cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecți. Concret, suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin, în scopul obținerii de beneficii materiale în cuantum de aproximativ 4.000 euro/lună, l-au determinat pe fostul director al A.I.T. să declanșeze procedura de închiriere a spațiilor comerciale din incinta aeroportului”, se precizează în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată Cornel Sămărtinean, care ulterior a fost desfiinţat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Această procedură viza impunerea, pentru foștii chiriași, a unor condiții care să-i determine să renunțe la închirierea viitoare a acelor spații și astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitației, spațiile comerciale urmau să fie preluate de firma controlată prin interpuși de către cei doi suspecți. De asemenea, această societate comercială urma să plătească o chirie mult diminuată față de foștii chiriași și față de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administrație al A.I.T. În acest sens, inculpatul Mezin Marius Florin, fiind desemnat președinte al celor două comisii de organizare a licitațiilor pentru închirierea spațiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput și a dispus ca un alt funcționar ce nu cunoștea adevărata stare de fapt, să redacteze acte care reflectau în mod nereal respectarea procedurilor legale. Scopul urmărit de acesta a fost ca, în eventualitatea unui control ulterior, să nu se mai poată constata că licitațiile din datele de 27.10.2010 și 03.11.2010 au fost denaturate, în sensul asigurării adjudecării contractelor de închiriere de către firma controlată de suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin. Cu ocazia audierilor, inculpatul Blaga Lucian a făcut afirmații mincinoase în legătură cu împrejurările în care a transmis oferte de participare la licitația de închiriere a spațiilor, acesta ascunzând motivul real al simulacrului de ofertare făcut, respectiv crearea aparențelor unei proceduri deschise, transparente și competitive. În realitate, a fost favorizată firma controlată de suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin. Prin activitățile infracționale derulate de către acești funcționari, cu concursul direct al persoanelor ce controlau în fapt societatea comercială ce a fost declarată abuziv drept câștigătoare a licitației trucate, s-a produs Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara un prejudiciu în cuantum de 239.570,3 lei”, se mai precizează în actul de acuzare formulat la adresa deputatului Cornel Sămărtinean.

De menţionat că, din motive necunoscute, procurorul a decis disjungerea cercetărilor în acest dosar faţă de Alin Popoviciu şi Constantin Ostaficiuc, deşi faptele reţinute în sarcina lor, aşa cum au fost descrise de Lucian Dolcu, erau legate strict de faptele imputate lui Cornel Sămărtinean. Cu alte cuvinte, a fost trimisă în judecată doar persoana instigată, nu şi instigatorii…
Rechizitoriul procurorului Lucian Dolcu, respins de Curtea Supremă

Ca un semn că DNA Timişoara s-a cam grăbit cu trimiterea în judecată a deputatului Cornel Sămărtinean, în decembrie 2015, exact în perioada în care PNL Timiş trebuia să decidă cine preia conducerea PNL Timişoara, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, luna trecută, restituirea cauzei la procuror pentru refacerea urmăririi penale. În acest fel, judecătorii instanţei supreme au sancţionat excesul de zel al procurorului Lucian Dolcu, care a ignorat toate probele în apărarea deputatului şi a încropit un rechizitoriu bazat, în cea mai mare parte, pe stenogramele convorbirilor telefonice sau a discuţiilor ambientale.

“Admite, în parte, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Sămărtinean Cornel Mircea, Mezin Marius Florin şi Blaga Lucian. Constată neregularitatea rechizitoriului nr. 81/P/2011, din data de 16 decembrie 2015, al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, în ceea ce priveşte descrierea faptelor pentru care au fost trimişi în judecată cei trei inculpaţi. Exclude din materialul probator interceptările şi înregistrările comunicaţiilor efectuate în baza mandatelor (…) emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Restituie cauza privind pe inculpaţii Sămărtinean Cornel Mircea, Mezin Marius Florin şi Blaga Lucian la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara în vederea refacerii urmăririi penale în dosarul nr. 81/P/2011 al aceleiaşi unităţi de parchet, cu respectarea drepturilor procesuale ale părţilor”, au decis judecatorii ICCJ.

De altfel, fostul director al Aeroportului Internaţional Timişoara, Cornel Sămărtinean, atrăgea atenţia încă de la declanşarea anchetei că acuzaţiile împotriva sa se bazează pe un document care prezenta caracteristicile unui înscris falsificat. Documentul a fost scos la iveală, pentru prima dată, de un inspector al Curţii de Conturi Timişoara, care a refuzat să dea detalii despre locul din arhivă unde l-a descoperit sau despre numele persoanei care i l-a pus la dispoziţie.

“Domnul Alexandru Papp, de la Curtea de Conturi, a apărut cu acest document în timpul controlului la aeroport, spre marea uimire a mea, ca director, dar şi a celorlalte persoane cu atribuţii pe linia punerii în aplicare a hotărârilor consiliului de administraţie! L-am întrebat pe acest domn Papp de unde a scos acel aşa-zis document, apărut peste noapte, însă a refuzat să-mi dea vreun fel de detalii, spunând doar că trebuie să facă ceea ce face. Nu ştiu dacă se referea strict la atribuţiile sale din fişa postului sau la obligaţia impusă de cineva de a menţiona în raport existenţa acelui act suspect”, spunea Cornel Sămărtinean. Practic, era vorba despre un document apărut peste noapte, Hotărârea Consiliului de Administraţie al AIT nr. 28 din 2005, care stabilea preţurile de pornire la închirierea de spaţii în incinta Aeroportului Internaţional Traian Vuia Timişoara, în cadrul activităţii de licitare a spaţiilor.

“Această hotărâre apărută peste noapte pare un act special ticluit pentru formularea unor acuzaţii penale împotriva mea, acuzaţii care fac obiectul unui dosar instrumentat de DNA. Am solicitat procurorului să-i audieze pe toţi membrii vechiului consiliu de administraţie, să constate dacă aceştia au elaborat şi semnat acel document, însă ni s-a refuzat această apărare. O vom relua în faţa judecătorilor, în cazul în care acest dosar va fi trimis în instanţă”, mai spunea deputatul Cornel Sămărtinean.

Fostul „brand” politic al Timişului, sufocat de dosare penale

Cât despre revenirea în politica mare a fostului lider al PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc, nici nu poate fi vorba, câtă vreme, în afară de inculparea sa în dosarul Aeroportul, a mai fost trimis în judecată în două dosare. În primul dosar, este acuzat de abuz în serviciu, alături de alţi funcţionari de la Consiliul Judeţean Timiş, întrucât a aprobat și a dispus alocarea și plata, cu sprijinul celorlalți coinculpați, din bugetul județului Timiș, a sumei de 9.950.000 lei către S.C. Politehnica Timișoara S.A., echipă care în acea vreme era patronată de Marian Iancu.

„În concret, s-a reținut că inculpații Constantin Ostaficiuc – președinte al Consiliului Județean Timiș și Petrișor Ioan Nădăștean – secretar al județului, cu știință, au inițiat procedurile de obținere și apoi au avizat favorabil hotărârea Consiliului Județean Timiș nr. 39/03.04.2008, în baza căreia, la data de 03.04.2008 s-a semnat protocolul de colaborare între Consiliul Județean Timiș și S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A. (societate care ulterior și-a schimbat denumirea), având ca obiect susținerea echipei de fotbal S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A., invocând ca și considerent social, necesitatea realizării proiectului de ridicare a nivelului performanței sportive și asigurarea condițiilor de accedere și participare la competițiile de club UEFA. Astfel, în perioada 2008-2011, în baza contractului semnat, Consiliul Județean Timiș, cu încălcarea prevederilor legale, a acordat S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.), din bugetul județului, suma de 9.950.000 lei, sumă ce constituie un prejudiciu adus bugetului Consiliului Județean Timiș”, acuza procurorii.

În celălalt dosar penal aflat pe rolul instanţelor de judecată, Constantin Ostaficiuc este acuzat de conflict de interese, întrucât, în perioada 2008 -2010, în calitate de președinte al Consiliului Județean Timiș, a influențat și a facilitat, în mod direct, atribuirea în concesiune, în condiții ilegale, a unei parcele de teren de 816 mp situată în cadrul Parcului Tehnologic și Industrial Timișoara, către o societate comercială, în care sunt asociați soția, fiica și ginerele său, ultimul îndeplinind şi funcţia de administrator. Prejudiciul creat bugetului CJ Timiş, 6.728 de euro, sumă care a fost recuperată integral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Tamponare între o mașină și un tramvai. STPT a trimis o echipă de intervenție

Circulația tramvaielor este oprită în Piața Traian. Un tramvai și un autoturism s-au tamponat, miercuri, în jurul orei 14:30.  Circulația tramvaielor pe Linia 2 este...

Universitățile din Timișoara sprijină proiectul Campusului Dual, un proiect rupt parcă din filmele SF

Campusul dual, investiție strategică pentru Timișoara, va avea 36 de săli de clasă și laboratoare, cămin pentru 100 de elevi și studenți, mediatecă, sală...

Citește și :