Dosar penal după vânătoarea organizată de Ion Ţiriac, posibil pentru ultima dată, la Balc

345

Poliţiştii bihoreni au deschis un dosar penal în cazul vânătorii de la Balc, care se desfăşoară în acest weekend. Ancheta polițiștilor a fost demarată după ce un bărbat a depus o plângere referitoare la modul în care sunt tratate animalele şi a sunat la 112.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Bihor, Alina Dinu, a declarat că poliţiştii au deschis un dosar penal în urma unei sesizări făcute de un bărbat din Braşov în legătură cu vânătoarea de pe domeniul privat de la Balc.

„În cursul zilei de ieri (sâmbătă – n.r.), un bărbat din judeţul Braşov a depus o plângere penală la Poliţia Marghita. A sesizat lucruri despre felul în care sunt tratate animalele. Poliţiştii au deschis dosar penal şi au fost la faţa locului să constate cele sesizate, conform procedurilor”, a declarat Alina Dinu.

Acelaşi bărbat care a făcut sesizarea la Poliţia Marghita a sunat şi la numărul de urgenţe 112 pentru a depune plângere.

Întrucât domeniul de la Balc este privat, vânătoarea de acolo nu se supune Legii vânătorii. Iar secretomania este la cote maxime. Până și gonacii au fost selectați din județe vecine, deoarece organizatorul principal al vânătorii, Ion Țiriac, s-ar fi enervat că cei din anii trecuți au fost prea darnici cu presa în materie de informații.

La vânătoarea din acest an au participat, potrivit presei locale, prinţul Dimitrie Sturdza, Wolfgang Porsche – proprietarul companiei germane producătoare de autoturisme de lux cu acelaşi nume, creatorul de modă italian Stefano Ricci, Klaus Mangold – fost preşedinte al grupului Chrysler-Daimler, Peter Rau – fost expert financiar Philip Morris şi Porsche, Alfred Baumhauer – fabricant Cartier, Rudolf Streicher – fost ministru în mai multe guverne ale Austriei şi şef al Partidului Socialist de la Viena, industriaşii Wolfram Zoller, Siegfried Wolf, Alexander Pappas şi Rafael Malo, bancherul austriac Erich Hampel, politicianul ucrainean Nestor Shuyfrych, omul de afaceri covăsnean Arpad Sarkany, Sorin Florea – fost şef al Gărzii Financiare Bucureşti, Sandu Georgescu – patronul uneia dintre firmele care a implementat sistemul EADS.

Ţiriac a adus, de asemenea, şi un maestru bucătar din Italia, Chef Robert Casini.

Dintre oaspeţii lui Ţiriac, singurul care a acceptat să vorbească cu presa a fost prinţul Dimitrie Sturdza, care le-a spus jurnaliştilor că vânătoarea este „extraordinar de bine organizată” şi că este un prilej să le arătăm magnaţilor străini că „se poate şi în România”. Pe lângă laudele pe care acesta le-a adus organizatorului, invitatul fostului tenisman s-a arătat îngrijorat de posibilitatea ca oamenii care lucrează acolo să se trezească șomeri. Asta în condițiile în care se aude că există șanse ca Țiriac să nu prelungească contractul de concesiune aferent domeniului de la Balc. Sau să nu i se mai prelungească acel contract.

Domeniul de la Balc se întinde pe 150 de hectare din comuna bihoreană cu acelaşi nume.

Partidele de vânătoare de la Balc au devenit cunoscute în 2005, când au fost împuşcaţi 185 de mistreţi, dintre care 23 de către fostul premier Adrian Năstase.

De regulă carnea rezultată în urma vânătorii este donată unor centre de plasament sau altor instituții care o pot folosi pentru hrana celor de care au grijă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.