11.1 C
Timișoara
vineri 10 ianuarie 2025

Dorel Săndesc, opinie profesională asupra deceselor de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”. Ce spune medicul

Dorel Săndesc, președintele Comisiei de ATI a Ministerului Sănătății a explicat procedurile medicale din cazul deceselor suspecte de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală. Într-un interviu acesta atrage atenția că achetatorii să ia în considerare istoricul medical al pacienților, scrie Hotnews. 


Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Hotnews, medicul a menționat că scăderea dozei de noradrenalină nu este un gest automat legat de determinarea decesului. „Scăderea dozei de noradrenalină nu este un gest legat automat de determinarea decesului. Acest lucru trebuie lămurit cu toate datele concrete ale cazului aflat în anchetă”, este de părere medicul. De asemenea, el a menționat că o doză prea mare menținută pe o perioadă prea lungă poate duce, la decesul pacientului.

Cu toate acestea, surse din anchetă au menționat că datele din memoria injectoarelor automate nu corespund cu cantitățile trecute pe fișele de observație. De asemenea, surse din rândul procurorilor au menționat faptul că mai există încă cinci pacienți al căror moarte este investigată de autorități.

Medicul a explicat ce este acela un injectomat și cum funcționează. „Este o seringă care se introduce într-un dispozitiv și permite reglarea în mililitri pe oră. Dacă nu ai avea acest dispozitiv, ai pune într-un flacon de 500 de mililitri și vei regla cu picături reglate manual, ceea ce nu va asigura o acuratețe a dozajului. Acesta este scopul injectomatului. El este utilizat exact pentru acest tip de medicamente, al căror efect este foarte puternic. Pentru a evita mai ales supradozajul – pentru că, și în doză mare, Noradrenalina poate determina decesul”, a sus medicul Dorel Săndesc pentru Hotnews.

În funcție de tipul de injectomat, dispozitivele medicale pot păstra în memorie doza administrată pentru un pacient. Medicul a precizat că „este firesc să se caute aceste informații, pentru anchetă”.

Totuși, Săndesc consideră că o analiză medicală mai amănunțită ar putea determina dacă există o corelație între scăderea noradrenalinei și decesul pacienților. „(…)aș insista pentru o analiză medicală a cazului și pentru a vedea dacă reducerea unei doze poate fi legată de determinarea decesului sau este, de fapt, o măsură medicală justificată. Asta ținând cont de faptul că la dozele foarte mari care s-au administrat este posibil să nu fi existat răspuns din partea pacientului. Iar datele din literatura de specialitate arată că păstrarea acestor doze foarte mari la un pacient cu șoc refractar pot să determine ele însele decesul”, a precizat Săndesc pentru Hotnews.

Medicul a precizat că pot interveni și alți factori la mijloc. „Scăderea dozei nu este un gest legat automat de determinarea decesului. Acest lucru trebuie lămurit cu toate datele concrete ale cazului aflat în anchetă (…) Nu cunosc caracteristicile concrete ale acestor cazuri. Am văzut doar lista celor 17 pacienți. Trebuie văzut dacă este o legătură între reducerea acestor doze și deces – tanatogenoză. Despre asta este vorba. Aici nu putem simplifica: a redus doza, de asta a murit pacientul. Discuția este mult mai amplă”, a spus medicul.

Dorel Săndesc spune că o doză prea mare de Noradrenalină poate avea efecte letale, în cazul în care tensiunea arterială nu mai poate fi ridicată în cazul unui pacient aflat în stare gravă. „Aici este, de fapt, cheia problemei. Noradrenalina în doze mari, așa cum într-adevăr am văzut din informațiile publice, este justificată în anumite situații. Atunci când nu există răspuns, când nu se reușește ridicarea tensiunii și nu se mai recomandă menținerea acestor doze ridicate, ele fiind toxice și putând fi letale. Poți să omori un om dând o doză mare de Noradrenalină sau menținând-o pe termen lung, iar acest lucru este dovedit”, spune Dorel Săndesc.

Noradrenalina administrată într-o doză mare, atunci când nu se mai poate face mare lucru pentru pacient, poate aduce după sine efecte care oricum agravează agravează starea acestuia: „Ele sunt cu efect direct, pe inimă, determină ischemie, tulburări de ritm și stop cardiac. Nu vorbim aici de experiențe personale, ci despre studii. Există dovezi științifice în acest sens. (…) Acest medicament în doze mari poate determina vasoconstricție, astfel că sângele nu mai circulă în pacient, iar pacientul este condamnat la deces”, a explicat medicul Săndesc.

Acesta spune că fiecare dozajul pentru fiecare pacient trebuie adaptat în funcție de caz. De asemenea, medicul a mai precizat că nu există o legislație clară pentru cazurile deosebit de grave.  „Noradrenalina are o plajă de dozaj foarte mare, între doza minimă și cea maximă citată în literatura de specialitate diferențele sunt foarte mari, iar doza trebuie adaptată în funcție de caz (…). 

Atunci când e vorba de un pacient cu o boală de bază foarte gravă, cu un prognostic foarte rezervat, se vede aici, după mine, deficiența de legislație: faptul că noi nu avem niște precizări legislative, așa cum sunt în țările dezvoltate, și care se referă la îngrijirile de la sfârșitul viețiii. (…)

„În cazurile în care pacientul nu răspunde la tratament, nu se justifică escaladarea artificială a unor doze până la niveluri toxice, iar acest lucru este precizat legal în alte țări – există precizări legale inclusiv legat de resuscitarea unui caz fără resurse terapeutice”, a spus medicul Dorel Săndesc pentru HotNews.

Fostul președinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), consideră că este o nevoie de o schimbare de legislație. „În acest caz particular, trebuie să aflăm adevărul, cu ajutorul sistemului de justiție. Dar trebuie să înțelegem că este și momentul să adaptăm legislația la standardele europene, occidentale, care prevăd reglementări clare în situația pacienților cu patologii extrem de grave, fără resurse de supraviețuire”, a spus  Dorel Săndesc.


Cazul Pantelimon, în mare

Două doctorițe de pe secția de ATI de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală au fost reținute. Cele două, alături de o altă asistentă, sunt cercetate pentru omor calificat. Acestea sunt acuzate că ar fi cauzat decesul unui pacient, modificând dozajul de noradrenalină, substanță care are ca scop menținerea tensiunii arteriale. Doctorițele sunt acuzate că ar fi redus doza, fapt care a dus la scăderea tensiunii, urmată de stop cardio-respirator, după cum reiese din informațiile transmise de procurori, citate de Digi24.

Totul a pornit după ce Camelia Stamatoiu, directoare de îngriji în cadrul „Spitalului Pantelimon”, l-a informat pe manager despre faptul că în patru zile (4-7 aprilie), au murit 17 pacienți internați pe secția de ATI a spitalului. Decesele au fost reclamate de o asistentă.

Una dintre doctorițe este suspectată că a scăzut în mod sistematic dozele de noradrenalină administrate pacienților aflați în stare gravă, în perioada octombrie – noiembrie 2023.

Ba mai mult, în cazul decesului bărbatului de 54 de ani, una dintre doctorițe ar modificat cantitățile administrate, de la 15-20 ml/h, la 1 ml/h, îndemnând asistentele să nu treacă schimbarea de dozaj în fișa medicală, după cum se arată în stenogramele din dosarul anchetei, publicate de Hotnews.

Au fost demarate o serie de anchete: una a polițiștilor și de la secția de „Omoruri”, alături de procurorii de pe lângă Tribunalul București, încă una a Corpului de Control a Ministerului Sănătății, dar și o comisie internă a spitalului, scrie Europa Liberă.

Anchetatorii au demostrat și faptul că există neconcordanțe între fișele medicale ale pacienților și istoricul injectomatelor folosite pe secția de ATI a spitalului Pantelimon. Totuși aceste injectomate sunt folsite în comun, pentru mai mulți pacienți ai secției.

În urma scandalului, Bogdan Socea, managerul Spitalului Pantelimon și-a dat demisia, la îndemnul Ministrului Sănătății. „Îmi pare rău că s-a interpretat așa. Am văzut și eu interpretările, m-au mirat, dar în ultimul timp nu prea mă mai miră nimic, întrucât și imaginea mea a fost terfelită, nu doar a spitalului, cu tot felul de afirmații, unele dintre ele fără fundament”, a spus acesta citat de Antena3.

Despre cele două doctorițe, fostul manager al spitalului a afirmat: „Eu le-am perceput ca pe niște profesioniste, sunt uimit”, a spus acesta pentru sursa citată.

Surse: Hotnews, Hotnews, Digi24, Europa Liberă, Antena 3

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :