Domul Catolic din Piața Unirii își închide porțile după aproape 300 de ani de slujire continuă. VIDEO

1336

Pentru perioada de după jumătatea secolului al XVIII-lea, cel mai semeț și plin de semnificații monument al Cetății Timișoarei este, fără tăgadă, Catedrala Episcopală Romano-Catolică din actuala piață a Unirii. Este cunoscută de toată lumea ca ”Domul Catolic” și chiar piața a fost foarte mulți ani recunoscută ca Piața Domului.

De aproape trei sute de ani de când funcționează nu a trecut până acum niciodată printr-o renovare generală. Au fost de fiecare dată făcute doar lucrări punctuale. Dar în totalitate nu a fost închisă până acum. Au trecut mai multe războaie, revoluții, epidemii de ciumă, dar și alte calamități, iar biserica a stat tot timpul alături de enoriașii săi pentru a le fi călăuză și alinare. Acum a venit momentul ca pentru circa doi ani să se închidă. Duminica ce vine va fi ultima liturghie ce se va săvârși la Dom, pentru credincioși. De luni se închide. Nu definitiv! De fapt nu se închide decât pentru publicul larg și va fi luată în stăpânire de echipe de meșteri și ingineri de la două mari firme specializate în lucrări de restaurarea monumentelor istorice.

Va fi unaul din cele mai spectaculoase șantiere văzute pe la noi. Dacă totul merge bine și nu se ivesc elemente neprevăzute, în circa doi ani, Catedrala va străluci din nou ca pe timpuri. De fapt, nici acum, dacă este privită în ansamblu de un profan, nu se prea pot vedea stricăciunile cauzate de timp. Încă este totul frumos și spectaculos. Doar ochiul specialiștilor ce se apleacă asupra detaliilor poate vedea că este nevoie de lucrări serioase din mai multe domenii. Și acum a venit momentul pentru acestea.

Prin grija Agenției de Dezvoltare Vest și a echipei conduse de directorul Sorin Maxim au fost trecute toate barierele birocratice și au fost deblocate fonduri finanțate prin Regio-Programul Operațional regional 2014-2020.

Costul total al lucrărilor ajunge la 21.767.121 lei nerambursabili.

2.827.760 lei sunt de la bugetul național, iar 18.489.201 lei de la fondul European de Dezvoltare Regională.

E. S. Csaba Pal, Episcopul Diecezei Romano-Catolice a spus o rugăciune pentru bunul mers al șantierul ce va începe. Totodată a accentuat caracterul de simbol pe mai multe planuri al acestui lăcaș de cult. Pe lângă caracterul sacru este și o importantă atracție culturală și turistică ce nu poate lipsi de pe harta unui călător.

Primarul Nicolae Robu a oferit disponibilitatea autorităților locale de a mai debloca fonduri în cazul în care mersul renovărilor va impune acest lucru. La o astfel de lucrare nu se poate ști niciodată ce surprize mai apar pe parcurs.

Lucrările vor avea două mari componente. Firma Danart Import Export SRL se va ocupa de lucrări de intervenție asupra componentelor artistice. Pe de altă parte SC Constructim SA se va apleca asupra lucrărilor generale.

Lucrările ce încep chiar de lunea viitoare vor avea în vedere:
– restaurarea tuturor componentelor artistice ale Catedralei: pictural murală, stucomarmura, stucatura, lemnăria, vitraliile dar și picturile pe pânză.
– înlocuirea instalațiilor termice, electrice, și sanitare.
– restaurarea elementelor de piatră și de metal.
– lucrări la șarpantă și învelitori
– lucrări la criptă
– renovarea zugravelilor exterioare
– refacerea împrejmuirilor și a spațiilor verzi
– asigurarea accesului pentru persoanele cu dificultăți

O privire optimistă asupra lucrurilor spune că data de finalizare ar trebui să fie la 1 iulie 2020.

La o firească întrebare puțin îngrijorată a E. S. Consulul German la Timișora Ralf Krautkrämer, ce își punea problema consolidării antiseismice a Catedralei, a fost adusă în discuție o veche zicală (probabil adevărată) ce estimează că volumul de piatră și cărămidă aflată în fundație este mult mai mare decât ce se vede la întreaga clădire deasupra solului.

Enoriașii catolici vor putea în perioada ce va urma să participe la serviciul religios la celelalte biserici ale orașului mai cu seamă la biserica Sfânta Ecaterina din Cetate (de pe strada Bolyai/ Pietrosu) sau la biserica Millenium din Fabric, ce este recunoascută prin capacitate deosebit de mare de credincioși pe care-i poate primi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.