Domnule Tătaru, nu fiți stupid! Nu suntem chiar toți vinovați!

994

Cu câteva zile în urmă, o nouă tragedie a marcat această țară aflată de mult prea multă vreme într-o derivă din care pare să nu mai iasă. Un incendiu produs în Spitalul din Piatra Neamț a răpit viețile a zece bolnavi, care zăceau pe niște paturi, chinuiți fiind de infecția cu COVID-19. Imediat, presa a preluat informația, vorbind despre o nefericită și stupidă repetare a tragediei consumate în clubul bucureștean „Colectiv”, cu mai bine de cinci ani în urmă. La rândul lor, politicienii s-au grăbit să exploateze electoral momentul. Social-democrații au sărit la gâtul Președintelui Iohannis, căruia i-au reproșat că nu a avut aceeași reacție ca după catastrofa din clubul „Colectiv”.

Liberalii au anunțat, cu prefăcută pioșenie, că își vor întrerupe campania electorală. Iar useriștii au dat-o pe aia cu „Vrem o Românie fără hoție!”. Dar peste toate aceste schimonoseli ofensatoare pentru cei rămași în urma celor răpuși, una s-a detașat prin prostia ei categorică: declarația dlui ministru al Sănătății, Nelu Tătaru. În opinia acestui micro-politruc, cică noi toți am fi de vină pentru ceea ce s-a petrecut sâmbăta trecută în Spitalul din Piatra Neamț. Dumnezeule, mi-am zis, individul acesta chiar crede că noi toți, cei care ne mai și pricepem la câte ceva, înghițim porcăria asta pe nemestecate!

Domnule ministru, dumneavoastră ați citit vreodată vreun text serios de lege? Sincer, cred că nu. Pentru că dacă ați fi făcut-o, ați fi aflat că Spitalul din Piatra Neamț, ca orice altă unitate sanitară din această țară sau de aiurea, gestionează un serviciu public de sănătate. Iar art. 573 din Codul administrativ (instituit prin Ordonanța de urgență a Guvernului cu nr. 57/2019) stabilește faptul că „răspunderea administrativ-patrimonială reprezintă o formă a răspunderii administrative care constă în obligarea statului sau, după caz, a unităţilor administrativ-teritoriale la repararea pagubelor cauzate unei persoane fizice (…), pentru limitele serviciului public (…)”. La rândul său, art. 574 din același Cod administrativ adaugă precizator faptul că „instituțiile publice — și Spitalul din Piatra Neamț este o astfel de instituție — răspund patrimonial (…) pentru prejudiciile de natură materială sau morală produse ca urmare a carențelor organizatorice sau funcționale ale unor servicii publice, atunci când, printre altele, se poate stabili o legătură „de cauzalitate între utilizarea unui serviciu public care prin natura sa conține riscul producerii anumitor prejudicii și paguba produsă persoanei fizice (…)”.

De prisos să vă mai spun, domnule ministru al Sănătății, că art. 221 din Codul civil insistă asupra faptului că, în principiu, „persoanele juridice de drept public” — în rândul cărora se găsește și statul, dar și orașul Piatra Neamț, domnule ministru — sunt obligate pentru faptele (…) ilicite (…), în aceleași condiții ca persoanele juridice de drept privat”. Dar hai să terminăm cu teoria! Nădăjduiesc că ați prins ideea, domnule ministru. În orice caz, chiar și un student mediocru al unei facultăți de drept din cine știe ce haltă s-ar fi prins de ceea ce am voit a vă transmite pe calea celor câteva prevederi legale mai sus reproduse.

Dispozițiile de mai sus îi îndreptățesc pe urmașii celor uciși în Spitalul din Piatra Neamț — da, domnule ministru, uciși! — să cheme în judecată nenorocitul ăsta de stat român [pe care dumneavoastră și colegii dumneavoastră din mai toate partidele care au guvernat în ultimii 30 de ani în această țară, l-ați transformat în lupanarul propriei dumneavoastră vanități] și să obțină niște despăgubiri enorme pentru suferința pe care le-ați produs-o prin indolența dumneavoastră și a acoliților domniei voastre. Mai apoi, după ce va plăti [din banii pe care noi, proștii care trudim zi de zi, îi plătim cu titlu de taxe și impozite], sper ca acest stat schilodit și imbecilizat să se întoarcă împotriva dumneavoastră, a directorului Spitalului Piatra Neamț și a altor pațachine responsabile de dezastrul produs acum câteva zile și să recupereze tot ceea ce a dat celor vătămați de indolența, nepăsarea și criminala dumneavoastră blazare.

Nu fac parte dintre aceia care să creadă că pe unul ca dumneavoastră ori pe vreunul din amicii dumneavoastră [adăpostiți, nu mă îndoiesc, în mai toate partidele] îi poate afecta unul, doi, trei sau mai mulți ani de pușcărie. Nu, nu! Eu cred că soluția pentru ăștia ca dumneavoastră este să vi se confiște toată averea. Să fiți puși în situația de a trăi – pe bune! – din truda dumneavoastră zilnică și pentru un salariu mediu, plătit în România, să plătiți o chirie ucigătoare pentru a locui într-un apartament cu două camere și o baie fără geam, să plătiți taxe și impozite năucitoare și, mai ales, să nu vă puteți trata decât în sistemul național de sănătate [cât de pretențioasă și jignitoare este această sintagmă: „sistemul național de sănătate”], și nu în clinicile ultramoderne de prin Austria, Italia, Franța, Elveția sau Turcia.

Că veni vorba, domnule ministru, mă întreb și eu ca tot omul: Cum dracu de au reușit urmașii sceleratului Baiazid și ai stricatului Mahomed al II-lea să construiască în actuala Turcie un foarte modern sistem public de sănătate? Pe cine și ce or fi sacrificat? Cel mai probabil, au pus la index politicieni de teapa domniei voastre. Dumneavoastră sunteți un om care — oricât de bun medic ar fi —, în calitate de politician, ați izbit-o rău de gard. Ar trebui să vă cereți scuze față de românii care nu au avut nicio treabă cu dezastrul produs acum câteva zile la Piatra Neamț, sistem de care noi toți — cei încă normali! — suntem înspăimântați. Scuzele ar demonstra că, deși ne-ați culpabilizat pe noi toți pentru ceea ce s-a întâmplat la Spitalul din Piatra Neamț, nu sunteți, totuși, un prost și că pur și simplu v-a luat gura pe dinainte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.