-3.9 C
Timișoara
miercuri 15 ianuarie 2025

Dominic înoată în bani, dar mai trebuie să știe ce să facă cu ei! Bugetul Timișoarei se apropie de o jumătate de miliard de euro în 2022

Primăria Timișoara a prezentat proiectul de buget pe 2022. Valoarea lui este de 2 miliarde de lei, mai mare cu 82 de milioane de lei față de anul trecut. Creșterea se datorează, spune primarul Dominic Fritz, ajustării schemelor de impozitare a clădirilor nerezidențiale. 1,1 miliarde de lei se vor investi în dezvoltarea orașului și 900 de milioane de lei merg la secțiunea „Funcționare”, care presupune nu doar plata salariilor angajațiilor, ci și întreținerea spațiilor verzi, susținerea culturii, sportului, a dotării și reparaților de străzi.

Să vedem însă ce spune administrația Timișoarei despre bugetul de anul acesta.

„Am construit un buget care va menține Timișoara drept orașul cu dezvoltarea cea mai dinamică din România și care va pune în valoare uriașul său potențial.

Marile șantiere care încep anul acesta sunt podul ILSA/ISHO, pasajul Solventul, reabilitarea infrastructurii de pe bulevardul Stan Vidrighin și construcția noii maternități din zona Căii Bogdăneștilor.

Una din ambițiile principale ale anului 2022 este absorbția unei sume record din fonduri europene, de 503 de milioane de lei, cu care susținem proiectele de modernizare a orașului: înnoirea parcului de mijloace de transport cu 20 tramvaie noi și autobuze electrice, continuarea marilor șantiere de pe Cetății și Bogdăneștilor, schimbarea rețelelor de distribuție a căldurii și apei calde, lucrări de modernizare a iluminatului public, amenajarea a 27 km de piste pentru biciclete, modernizarea școlilor și spitalelor timișorene.

Un capitol important al bugetului pe anul acesta este pregătirea Timișoarei pentru anul Capitalei Culturale Europene.

Continuăm lucrările la infrastructura culturală: Centrul Multicultural de pe Mărășești, Cinema Studio, Cinema Dacia, Turnul de Apă din Iosefin, și începem lucrările la Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment, MultipleXity și la Cinema Timiș.

În paralel, pregătim orașul pentru vizitatorii care vor veni: vom amplasa un sistem modern de signalistică stradală, în mai multe limbi străine, pregătim o aplicație — CityApp — care va poate fi descărcată pe telefonul mobil, cu toate evenimentele culturale din oraș. Creștem bugetul alocat proiectelor culturale la 14 milioane de lei, la care se adaugă încă 13 milioane pentru proiecte din comunitate”, a declarant Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Și viceprimarul USR, Ruben Lațcău, a făcut o scurtă prezentare a bugetului.

„Timișoara va avea pentru prima oară în istoria sa contemporană un buget care se axează cu adevărat pe investiții, un buget care să tragă pentru a recupera decalajele și întârzierile din trecut, un buget care să seteze o țintă ridicată, în loc să lase orașul să se complacă în status quo. Am văzut cu toții rezultatul anilor de degradare a infrastructurii, dar și a instituțiilor timișorene. Aceste probleme pot fi rezolvate în timp, cu efort din partea administrației și cu sprijinul cetățenilor.

Pornim în 2022 șantiere pentru un pod, un pasaj, un bulevard și-un spital:
— Închidem Inelul II — Pod ISHO/ILSA;
— Începem lucrările de la Pasajul Inferior Solventul;
— Pornim al treilea șantier pe un bulevard mare, la Stan Vidrighin;
— Vrem ca, până la finalul anului, să dăm ordinul de începere pentru Noua Maternitate (str. Balta Verde).

Punem infrastructura de bază a orașului pe primul loc. Asta înseamnă că vom continua lucrările la rețeaua de termoficare, căreia i-a fost permis să se degradeze astfel, contribuim cu finanțare la un proiect european de reabilitare a rețelei de apă potabilă și a rețelei de canalizare (aprox. 65 de kilometri în Timișoara), proiect Aquatim, vom avea în lucru 27 de km de piste de biciclete pe proiectele actuale de infrastructură și pornim două proiecte de iluminat stradal ce vizează înlocuirea a 2.800 de corpuri de iluminat cu sisteme LED și telegestiune.

Principalele spitale în lucru:

— Noul corp de la Spitalul de Copii se apropie de finalizare. Înainte de a fi operațional, va fi necesară dotarea lui, pe care o începem în acest an — 26 de milioane;

— Continuăm șantierul pentru Spitalul de Boli Infecțioase de la Pădurea Verde, anul acesta finalizăm structura și trecem la finisaje, reorganizare ATI și instalații interioare — 11,6 milioane;
— Am fost în weekend la Clinica de Balneologie, a fost turnată fundația și se construiește un corp nou, iar corpul vechi va fi reabilitat — 10,2 milioane;

Pentru infrastructura școlară avem în lucru sau începem anul acesta:
— 10 corpuri de școli/grădinițe în reabilitare;
— 4 mansarde în reabilitare;
— 12 corpuri de clădire moderne în execuție;
— 2,1 milioane lei pentru reparații;
— 3 creșe noi.
În total, sunt alocate 123 de milioane de lei pentru investiții în educație.

Bineînțeles, un oraș este mult mai mult decât atât și voi reveni în acest an pentru a discuta proiectele și achizițiile pe care le realizează primăria în numele dumneavoastră, al cetățenilor. Fie că este vorba de drumuri, poduri sau trotuare, șantiere care merg bine sau care întârzie, ca viceprimar responsabil pentru investiții, vă voi prezenta situația”, a transmis viceprimarul.

Timișorenii, implicați în cheltuirea banilor

Prin bugetul participativ, oamenii vor putea prezenta proiecte care apoi vor fi votate de cetățeni. Cele mai bune idei vor primi finanțare. Primul pas a fost lansarea campaniei „Timișoara decide!”.

„Bugetul participativ este un instrument modern de delegare a puterii de decizie către cetățeni, de transparență și de implicare a comunității în buna administrare. De aceea, în competiția pentru cele 3 milioane de lei, vor fi acceptate doar proiecte propuse de cetățeni individuali sau grupuri informale de cetățeni, pentru a stimula coagularea lor în jurul unor nevoi comune. Fiecare proiect poate primi 400.000 lei, cu TVA inclus. Primul buget participativ al Timișoarei este elaborat de către cetățeni încă din etapa regulamentului de desfășurare, la care au lucrat, împreună, angajați ai Primăriei Timișoara, consilieri locali și timișoreni care au transmis propuneri de îmbunătățire”, explică autoritățile.

Primăria Timișoara a finalizat selecția celor patru timișoreni care vor face parte din comisia ce va decide cum se vor cheltui cele trei milioane de lei alocate bugetului participativ.

Iată cine sunt cei patru: Andrei Son — reprezentant „Oamenii din Ciarda Roșie”, Olimpiu Porumb — reprezentant Asociația „Alergotura”, Nicoleta Iovescu — reprezentant Asociația „Grupul de Acțiune Locală Freidorf” și Mihai Adrian Vîlcea — reprezentant Fundația Județeană pentru Tineret Timiș.

Organizațiile care au fost alese ca parteneri în proiect sunt: Institutul Intercultural Timișoara, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), Asociația Studenților Creștini Ortodocși din Timișoara (ASCOT). Totodată, au fost nominalizați membrii comisiei din partea primăriei: Steliana Stanciu — director economic, Vasile Olar — șef Birou Infrastructură, Anca Lăudatu — șef Serviciu Sport și Baze Sportive, Daniela Acasandrei — consilier Serviciu Amenajare Peisagistică, Biodiversitate și Ape, Despina Ungureanu — consilier, Serviciul Guvernanță Participativă și Management Cartiere.
Propunerile de la cetățeni vor fi strânse în luna martie, analizate în detaliu în aprilie-mai, votate în iunie-iulie și apoi transformate în realitate. Odată alese proiectele câștigătoare, primăria le va prelua implementarea. Timișorenii sunt invitați să depună proiecte pe următoarele cinci domenii: Orașul mobil, Orașul verde, Orașul relaxat, Orașul comunităților, Orașul digital.

1 COMENTARIU

  1. Citesc articolul și nu înțeleg: ori articolul bate câmpii, ori titlul! Articolul spune că primarul și viceprimarul au proiecte, titlul spune că nu au. Cineva îl ia peste picior pe cititorul publicației dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Câte județe mai rămân în picioare și ce provincii ar putea apărea în România dacă politicienii își vor asuma reforma administrației

Nicușor Dan este de părere că reorganizarea administrativ-teritorială nu ar trebui să aibă loc în sediile de partid și în niciun caz pe genunchi....

Ziua Culturii Naționale, călătorie cu tramvaiul poeziei

Sărbătorită pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale este cel mai potrivit moment din an pentru a pune în valoare ce este al nostru, ce...

Citește și :