Dominic Fritz: „Vom descentraliza complet Primăria Timișoarei. Consiliile de cartier vor avea autonomie în luarea deciziilor, care le privesc direct”

503

Așa cum deja a devenit o obișnuință a echipei de campanie a alianței USR PLUS, ieri a avut loc o nouă întâlnire din seria de conferințe de presă în aer liber susținute de candidatul Dominic Fritz. Cum în viziunea liderilor USR PLUS orașul nu este văzut ca un monolit cu aceleași nevoi și probleme indiferent de zonă, fiecare loc este vizitat la pas pentru a discuta cu cetățenii. Este una din strategiile candidatului Fritz de a considera municipiul o sumă a cartierelelor sale. Toate cartierele, nu doar cele centrale, trebuie să fie ridicate la standardele de urbanism ale secolului XXI.

Nu mai trebuie să existe străzi de pământ; așa cum încă se mai găsesc în Cartierul Kuncz, dar și în alte zone periferice. Iluminatul stadal nu trebuie să fie un lux al celor din centru. De transport în comun civilizat ar trebui să beneficieze oricine, oriunde ar locui și unde ar dori să circule. Deși poate părea un amănunt oarecare, una din primele măsuri va fi suplimentarea coșurilor de gunoi cu cel puțin o mie de bucăți în primă fază. „Planul nostru pentru renașterea cartierelor în Timișoara se bazează pe trei piloni: să ducem administrația locală mai aproape de oameni, un program de dezvoltare, scopul este să ducem absolut toate cartierele în secolul XXI, fiecare cartier va avea un minim de standarde în privința calității. Al treilea pilon este acela că vrem să reamenajăm centrele cartierelor pentru a deveni din nou magneți pentru oameni și locuri pentru comunitate”, explică candidatul Fritz bazele a ce va fi administrația sa.

Pentru ca fragmentele de oraș, care sunt cartierele, să se dezvolte organic și simbiotic, nu antagonic, fiecare cartier ar trebui să aibe propriu său pol de interes. Acestea se pot numi chiar un fel de centre de cartier. Aici se va aduna lumea pentru a socializa, dezbate sau pentru a face sport, acte de cultură. Aceste centre pot fi parcuri amenajate, ca atare, sau piețe publice ce vor deveni agore de trăire comunitară. „Caracterele unice ale cartierelor au fost uitate. Toată experiența mea cu Timișoara a început cu experiența mea în Freidorf, unde am lucrat ca voluntar la o casă de copii în anul 2003. Aceste cartiere, cu cât eşti mai departe de centru, cu atât mai uitate sunt aceste cartiere de administraţia locală în acest oraş. Am mers foarte mult în cartiere în ultimele luni, în Kuncz, în Plopi, în Ronaţ, în Ciarda Rosie, dar şi nord, în Aradului, Lipovei, Mehala, şi am vorbit cu foarte mulţi oameni. Şi există un sentiment comun în toate aceste cartiere, şi acest sentiment este că Timişoara, totuşi în ultimii 10-20 de ani s-a dezvoltat cât de cât, dar multe cartiere au rămas pe loc.

Avem cartiere cu străzi neasfaltate, unde aproape fiecare trotuar este spart, unde lipsesc gradiniţele, unde nu avem iluminatul public. Şi eu cred ca un oraş modern, de fapt, se construieşte pe baza unor cartiere puternice, unde oamenii se simt acasă, unde calitatea oamenilor se bazează pe nişte servicii de calitate în proximitatea lor. Şi nu doar în centru. În administraţia lui Dominic Fritz nu va mai exista discriminare între cartiere. Ce propunem noi nu este doar retorică, propunem o revoluţie a bunei guvernări, care pune în mijloc nevoile oamenilor din cartiere”, a continuat să explice Fritz. În sprijinul argumentației sale candidatul Fritz a adus și doi colegi, de asemenea candidați la un loc în consiliul local, Ovidiu Merean și Emanuel David.

Fiecare din ei a mai adus argumente pertinente pentru o dezvoltare coerentă a orașului în cu totul alți parametri decât până acum. Una din idei este de a desemna manageri de cartiere ce ar avea atribuțiuni clare de a fi interfața primăriei municipiului cu consiliile consultative de cartier. Multe probleme, din cele mai mărunte ar fi rezolvate eficient, fără a mai implica birocrația destul de stufoasă de până acum. În primă instanță, se va începe cu un proiect pilot cu trei astfel de manageri.

În funcție de rezultate sistemul poate fi extins. O altă idee ce ar trebui implementată are în vedere faptul ca un procent de 5 la sută din bugetul municipal să fie alocat direct consiliilor de cartier. Astfel ar putea rezolva mai simplu chestiuni ce nu costă foarte mult. Cum ar fi înstalarea câtorva bănci sau iluminatul unei zone mai restrânse. Nu vor fi uitate parcările. Pentru locatarii din apropiere va trebui gândit un sistem de abonamente diferit decât al celor ce parchează în centrul orașului. Ideile pot să mai apară în continuare. Discuțiile cu locuitorii din cartiere vor mai releva încă multe chestiuni nerezolvate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.