1.2 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Dominic Fritz nu vrea să fie ,,omul cu drujba”, din Timișoara! VIDEO

„Timişorenii vorbesc despre un oraş verde, care suferă. În cartiere, spaţile verzi sunt în paragină, copacii sunt tăiaţi. Oamenii îşi amintesc cum era Timişoara de altă dată, iar acum suntem în procedură de infringement. E o temă definitorie pentru viitorul Timişoarei”, a deschis foarte abrupt tema zilei candidatul de primar Dominic Fritz.

Chiar dacă cu ani în urmă urbea noastră era cunoscută după supranumele de „oraș al florilor” sau ,,orașul parcurilor” nimic din toate acestea nu prea se mai poate recunoaște, azi. Marile parcuri suferă de renovări haotice, defrișări de arbori sănătoși și de o mână de lucru subcalificată.

În întâlnirea săptămânală a echipei de campanioe USR cu mass media a fost discutată situația parcurilor și, în general, a zonelor verzi ce se împuținează pe zi ce trece. Aspectul nefericit a fost semnalat celor de la USR de cetățenii din ce în ce mai triști de sitația existentă, după cum mărturișește Dominic Fritz.

Departe de a mai fi un reper în domeniu, Timișoara este la coada clasamentului în ce privește spațiile verzi.

Candidatul Fritz punctează faptul că are un plan simplu în trei puncte ce ar mai putea remedia situația de nedorit din domeniul parcurilor. În nici un caz nu se va începe renovarea orașului cu accent pe betoane și asfalt cum se face acum, într-o furie menită să astupe orice petec de verdeață, ce s-ar mai ivi prin unele locuri.

„Declinul spaţilor verzi nu e o întâmplare, e rezultatul direct în care asfaltarea şi betonarea primează, e ceva opus naturii, noi trebuie să ajungem la o înţelegere a naturii. Eu voi fi primarul Timişoarei, nu prim-drujbarul oraşului… parcurile fac parte din identitatea istorică a Timişoarei. Parcurile vechi, istorice, sunt închise. La fel şi Parcul Central a stat închis doi ani, spaţiile verzi între blocuri sunt în paragină, parcurile de cartier sunt lăsate de izbeliște.

Nici o administraţie din ultimii 30 de ani nu a reuşit să gestioneze spaţiile verzi cum trebuie. Noi dorim să le creştem. În acest moment, standardul acceptat este de 26 metri patrați de spaţiu verde per locuitor, în timp ce Timişoara se situează în coada oraşelor capitale de judeţ, cu 16 metri patrați. O altă problemă este că banii sunt alocaţi şi gestionaţi prost, de vreme ce ultimul contract semnat de primărie cu cei de la Horticultură e cu patru milioane de euro în plus faţă de precedentul” a detaliat situația Dominic Fritz.

Referindu-se la planul de redresare a explicat în ce constau cele trei puncte de forță „verde”: „Primul se referă la restructurarea modului de administrare a spaţiilor verzi. Protejăm ce avem. Avem un un program antităiere de copaci. Al doilea pilon se referă la extinderea spaţiilor verzi, vrem să ajungem de la 16 la 20 mp. Un al treilea pilon este faptul că avem nevoie de planificare urbană”, a subliniat candidatul de primar.

Sigur că nu va fi o treabă ușoară aplicarea acestui program, care doar în aparență pare simplu. Pentru reușită va fi nevoie de câțiva pași bine definiți. „Reînfinţăm postul de grădinar şef. Vom căuta omul potrivit pentru jobul care a fost al familiei Mühle. Vrem să înfiinţăm registrul local al spaţiilor verzi… Vom folosi o platformă software, vom cunoaște fiecare copac, va fi identificat, vom ştii vârsta, sănătatea acestuia. O să reactivăm statutul de arie protejată al Parcului Botanic, acesta trebuie reinventat. De asemenea, facem centura verde a oraşului, în jurul Timişoarei. Legislaţie există din 2019, vom colabora cu primăriile din jurul oraşului, pentru aceasta. În primii patru ani vrem să plantăm 25.000 de copaci, pentru un aer mai curat. Un alt proiect este înfiinţarea unei reţele „verde-albastră”, sunt sute de canale de desecare în jurul oraşului, acestea sunt o adevărată comoară, vrem să facem o reţea de parcuri metropolitane”, a dezvăluit câte ceva din „planul verde” al USR-ului, Dominic Fritz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :