Dominic Fritz, despre criza căldurii din Timișoara: Au fost alții care au zis că această situație a fost cumva și un fel de pedeapsă

580

Dominic Fritz, 38 de ani, primar al Timișoarei din partea USR, vorbește într-un interviu pentru Deutsche Welle realizat de Sabina Fati, despre cum orașul a fost lăsat în frig cu largul concurs al guvernului și al unor companii de stat. El sugerează că Guvernul și Romgaz nu au dorit să ajute Timișoara cu gaze mai ieftine din calcule politice. ”Pentru partidele vechi, s-a văzut și cu ce s-a întâmplat la guvernare, USR este o amenințare și orice succes pe termen lung al unor oameni politici din USR este o amenințare”, declară Fritz.

Redăm mai jos un fragment din interviul pentru DW:

DW: Încă din luna octombrie, Timișoara a rămas fără apă caldă și fără căldură, după ce societatea de termoficare Coltrane a intrat în insolvență și ați avut acolo mari probleme cu lipsa gazului.

Dominic Fritz: Adică să spunem lucrurilor pe nume: furnizorul nostru de gaze EON, care de 10-15 ani ne-a dat gaz, s-a retras, a făcut o notificare și ne-a somat să găsim altceva, fiindcă în cinci zile EON nu ne va mai livra gaz. A fost și un weekend în aceste cinci zile, deci efectiv am avut trei zile lucrătoare la dispoziție pentru a găsi un nou furnizor de gaz. Această somație a avut loc în același timp în care societatea locală de termoficare a intrat în insolvență și aceste trei zile nu au fost de ajuns.

DW: Vă considerați o victimă politică? Credeți că orașul Timișoara a devenit, de asemenea, o victimă din cauză că dumneavoastră sunteți primar?

Dominic Fritz: Nu aș exprima așa. Intrarea în insolvență este consecința managementului dezastruos și căpușării companiei din ultimii 10 ani iar retragerea furnizorului de gaz nu cred că a avut un motiv politic, ci mai degrabă economic. Cred, totuși, că în această situație disperată prin care a trecut Timișoara, până la urmă am găsit un furnizor privat la un preț destul de ridicat.

Mi-aș fi dorit însă ca în această situație, de exemplu compania de stat Romgaz, care vinde gaz inclusiv la București, să fi venit în ajutor în acel moment critic. Nu vreau să speculez, dar au fost alții care au zis că această situație a fost cumva și un fel de pedeapsă pentru Timișoara. Mai ales că, încă din septembrie, am făcut un memoriu către Guvern, în care am spus foarte clar ce se va întâmpla. Apoi, după ce au fost alegerile din PNL, a fost dată hotărârea de guvern în care executivul a distribuit sume importante administrațiilor locale, dar Timișoara nu a fost pe listă.

Doar primăriile PNL și PSD au primit bani și abia ulterior, după ce s-au produs scandalul și catastrofa din Timișoara, guvernul a mai dat încă o sumă de bani pentru orașele aflate în dificultate. Atunci a intrat și Timișoara printre beneficiari. Cred că dacă din start acest fond de rezervă ar fi fost folosit pentru urgențele adevărate, fără considerente politice, atunci situația s-ar fi rezolvat încă din septembrie.

DW: Deci, câți bani a luat Timișoara din acest fond de rezervă?

Dominic Fritz: La această primă alocare, imediat după Congresul PNL, zero. După ce am stat trei zile în frig și a fost o presiune mare asupra guvernului, în noiembrie s-a mai făcut o alocare din Fondul de rezervă de 300 de milioane, din care Timișoara a primit 53 de milioane de lei. Cu acest ajutor am reușit să cumpărăm gazul necesar până la sfârșitul anului. Totul s-a întâmplat însă, abia după scandalul în care am semnalat și eu că nu e în regulă să se facă aceste alocări din Fondul de rezervă strict după carnetul de partid al primarilor.

DW: Deci ați avut acolo prima dată o problemă cu Romgaz, care, deși e o societate de stat, nu v-a ajutat, nu a vrut să semneze cu contract cu Timișoara.

Dominic Fritz: Ne-au comunicat că nu pot face un contract cu noi, că nu au cantități suficiente de gaz și așa mai departe. Între timp, de câteva zile, avem un contract tocmai cu Romgaz la un preț stabil, însă un preț de trei ori mai mare decât are compania de termoficare din București. Eu mi-aș fi dorit ca acest lucru să fi fost posibil din septembrie sau octombrie anul trecut, pentru că atunci nu am fi ajuns în situația în care am ajuns.

DW: Cum vă explicați aceste prețuri diferențiate între gazul pe care îl furnizează Romgaz pentru București și pentru Timișoara? E ca și cum ar fi Rusia care furnizează gaz scump României și gaz mai ieftin, să zicem, Ungariei, cu care este în relații mult mai amicale.

Dominic Fritz: În primul rând, o instanță a obligat Romgaz să încheie un contract cu ELCEN (Electrocentrale Bucuresti S.A., cel mai mare producător de energie electrică si termică din România – n.a.) și în al doilea rând contractul a fost încheiat pe termen lung, astă vară, într un moment în care prețul gazului era încă într-o zonă rezonabilă de 150 de lei. Creșterea masivă a avut loc în a doua jumătate a anului, din august-septembrie încolo. De atunci au luat-o razna prețurile și într-adevăr Romgaz ne-a refuzat și înainte și după această creștere galopantă a prețului pe piață.

DW: În refuzul inițial al Romgaz, apoi în tergiversarea sa în a oferi timișorenilor ajutor, pare să fie și o tentă politică? Este?

Dominic Fritz: Romgaz este o companie de stat, deci e controlată de statul român și cred că din acest punct de vedere are o responsabilitate ridicată. (…)

DW: Vedeți împotriva Dvs un boicot general?

Dominic Fritz: Pentru partidele vechi, s-a văzut și cu ce s-a întâmplat la guvernare, USR este o amenințare și orice succes pe termen lung al unor oameni politici din USR este o amenințare pentru un sistem care depinde foarte mult de această imagine, că politicienii sunt toți la fel de incompetenți, de mediocri, de hoți. Aceasta este logica în care mediocritatea se apără atunci când apar alternative mai bune și cred că USR este o alternativă mai bună și de aceea sistemul reacționează.

Exemplul cel mai elocvent este la PNL, care și-a ales un președinte de partid care a câștigat alegerile în septembrie cu promisiunea că nu va face coaliție cu PSD și, la doar câteva săptămâni după ce a fost ales președinte cu această promisiune, s-a aliat cu PSD. Faptul că PNL alege această ipocrizie evidentă în locul unui parteneriat cu USR arată că se teme de fapt de acest competitor care într-adevăr prezintă o alternativă în spectrul de dreapta politică în România.

DW: Vorbiți despre acest sistem care este împotriva USR. Dumneavoastră ați simțit pe propria piele în această iarnă cum puteți fi pus la colț. Cum veți învinge sistemul, care e strategia dumneavoastră?

Dominic Fritz: Poate dau un răspuns paradoxal pentru un om politic și un om care totuși face parte dintr-un partid, dar eu cred că putem să învingem acest sistem pervertit în care administratia publică este pervertită de influența partidelor. Una e lupta pe care o duc eu în Primăria Timișoara și alta este lupta pe care cred că USR ar trebui să o ducă.

Și avem un aliat natural în această luptă și acest aliat nu este neapărat de găsit pe plan politic, ci acest aliat este societatea civilă și oamenii, cetățenii, pentru că cetățenii înțeleg că în momentul în care eu ca primar sunt pedepsit, e clar că de fapt cetățenii sunt pedepsiți.

Citește integral pe site-ul Deutsche Welle

1 COMENTARIU

  1. COLTRANE a fost un geniu al saxofonului.
    COLTERM a fost, poate mai este, o bandă de hoți.
    Anu se confunda, așa cum se întâmplă în articolul Dumneavoastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.