5.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Dominic Fritz a găsit soluția renovării clădirilor istorice din Timișoara FOTO-VIDEO

Echipa coagulată în jurul candidatului Dominic Fritz, care îl sprijină în campania electorală pentru Primăria Timișoara, încearcă găsirea soluțiilor la problemele timișorenilor. Iar din noianul de necazuri, de care se lovesc zi de zi locuitorii orașului, pe primele locuri se află starea deplorabilă a clădirilor vechi, ce au făcut cândva faima Timișoarei.

Deși avem un uriaș patrimoniu care ar face invidioasă orice administrație din țară sau chiar de peste hotare aspectul acestuia nu este deloc de natură să atragă laude sau admirația turiștilor. Clădirile ar trebui reabilitate de urgență.

Despre această problemă a discutat azi Dominic Fritz. Există un plan format din patru capitole care ar trebui aplicat odată ce echipa USR ar conduce urbea. Una din cele mai importante măsuri ar fi formarea unui fond la dispoziția primăriei, dedicat exclusiv sprijinirii renovărilor de clădiri istorice. Banii ar urma să fie rulați de administrație și apoi returnați de către proprietari în rate. În timp, sumele vor merge și la alte clădiri.

Deși cele 10 milioane de euro ar putea părea o sumă imensă pentru aceia care nu sunt la curent cu bugetul orașului, nu trebuie uitat un aspect interesant, relevat de Fritz. Regia de Horticultură consumă în patru ani în jur de 18 milioane doar pe întreținerea panseluțelor (și altor flori) din zona centrală. Nu se contabilizează și alte cartiere ale orașului.

Prin această măsură, echipa candidatului Fritz susține că, în patru ani, s-ar putea reabilita în jur de 50 de clădiri vechi. Dar acestea vor fi refăcute în număr mult mai mare, având la dispoziție și alte forme de creditare. Primăria ar urma să ia împrumuturi europene pe termen lung (de 30 de ani) din care vor oferi credite locatarilor pe zece ani. Banii fiind purtători de dobândă, se vor multiplica și vor refinanța și alte șantiere.

 

În final, după un mandat de primar, în patru ani se doreşte reabilitarea a cel puţin 50 de asemenea clădiri. Dominic Fritz a vorbit despre situaţia supraimpozitării clădirilor nereabilitate, de către actuala administraţie, spunând că această soluţie a devenit un scop în sine, pentru a aduce bani la buget, nu un mijloc real de coerciţie, prin care proprietarii care chiar refuză renovarea, să fie penalizaţi. Un astfel de fond a fost cândva imaginat și de administrația actuală.

Dar banii au mers în multe alte „urgențe” și nicidecum acolo unde ar fi trebuit. „Este o situație total absurdă și ce e și mai frustrant este că la începutul mandatului său, domnul Robu nu a pornit de la zero. A pornit cu un proiect.

 

Acolo (în colțul pieței Traian în așa numita Casă cu Maimuțe”) este Centrul de Coordonare pentru Reabilitarea Clădirilor Istorice, un centru de reabilitare. Acest centru a fost reabilitat, a fost făcut un birou acolo și din 2013 un an după ce domnul Robu a devenit primar s-a închis. Ăsta este simbolul perfect pentru interesul sau dezinteresul administrației Robu. Coincidența face ca eu, atunci când am început să lucrez în administraţie, prima dată am lucrat chiar la GTZ”, a explicat situația Dominic Fritz.

Cooperarea româno-germană a început pe timpul administrației Ciuhandu prin acest birou GTZ, ce a facilitat aplicarea planurilor și finanțarea germană pentru renovarea de clădiri. Chiar „palatul Ștefania” ( numele oficial al casei cu maimuțe) a fost scos din anonimat prin implicarea GTZ-ului. Dar după preluarea primăriei de Nicolae Robu activitatea a fost sistată în anul 2013. Ar fi exemplul cel mai evident al implicării actualului primar în situația patrimoniului orașului crede Dominic Fritz.

Deci ultimii opt ani de administrație sunt de fapt irosiți inutil din punctul de vedere al renovării edilitare. „Vi se pare mult suma de zece milioane de euro? Gândiţi-vă că numai celor de la Horticultura li se dau 18 milioane de euro pe patru ani, pentru a îngriji panseluţele, şi aceasta doar în zona centrală. Este vorba de un alt şmen şi vom vorbi altă dată despre el”, a mai scos la lumină o posibilă manevră financiară ciudată, candidatul Dominic Fritz.

Una din primele măsuri care ar urma să intre în vigoare ar fi un departament creat în cadrul Primăriei, care să elaboreze o statistică la zi cu toate clădirile cu valoare istorică din cartierele oraşului.

Odată ce acestea sunt în baza de date, proprietarilor imobilelor li se va propune un parteneriat în vederea reabilitării, urmat de elaborarea unor măsuri de reabilitare, întreţinere şi utilizare ale acelor clădiri.

Se va forma un „trust” de renovări. „Din acești bani vrem să impulsionăm renovarea a cel puțin 50 de clădiri în Timișoara. În acest trust, toate chiriile obținute de primărie din zonele istorice, toate veniturile din supraimpozitare o să revină în acest fond și așa o să și crească. Toţi aceşti bani trebuie neapărat reinvestiţi în acest trust, pentru reabilitarea clădirilor istorice”, a detaliat candidatul de origine germană.

În sprijinul celor spuse, Fritz a chemat și pe colega sa, Paula Romocean, manager de proiect al restaurării clădirii Casa cu Atlanți.

Dânsa a explicat cu ce probleme s-a confruntat la acel șantier, dar la final a rezultat un exemplu pozitiv de lucru bine făcut.

Doamna Romocean, dacă va accede în Consiliul Local din parte USR, va putea să-și folosească experiența și la renovarea altor clădiri istorice de ținută ale Timișoarei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :