3.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

Doliu în Banat, un mare istoric a plecat preadevreme

Suferința pământească a prof. univ. dr. Dumitru Țeicu a luat sfârșit în această dimineață, după o grea încercare și lungă boală.

”Născut în 26 ianuarie 1954 în satul Ilidia, judeţul Caraş-Severin, a absolvit cursurile Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, fiind apoi doctor în istorie al aceleiaşi instituţii, sub îndrumarea regretatului academician prof. dr. Nicolae Edroiu. Din anul 1990 a condus destinul muzeului reşiţean, făcând cunoscută în ţară şi peste hotare activitatea acestuia. Şi-a legat numele de istoria medievală a Banatului, în special de arheologia locurilor sacre, conducând săpături în cele mai importante situri ale Banatului de munte.

S-a implicat activ în viaţa ştiinţifică, fiind cunoscut pentru numeroasele studii şi cercetări de arheologie şi istorie medievală a Banatului. Profesor la universităţile din Oradea, Timişoara şi Reşiţa, a oferit îndrumare ştiinţifică în cadrul cursurilor de Istorie medievală precum şi în cadrul programelor de doctorat.

Ne exprimăm profundul regret pentru dispariţia sa şi transmitem condoleanţe familiei îndoliate!

Trupul neînsufleţit este depus la capela nr. 4 din cimitirul nr. 8 (str. Făgăraşului) iar slujba de înmormântare va avea loc marţi, 13 martie, ora 13.

Sit tibi terra levis!” este mesajul postat pe pagina Muzeului Banatului Montan, instituție al cărei director Dumitru Țeicu a fost. Erudit arheolog și istoric, Dumitru Țeicu este autorul unei monumentale opere despre Banatul Montan în Evul Mediu, a fost un neobosit cercetător și cadru didactic, încercând să regăsească cât mai multe detalii pierdute din istoria acestor locuri.

Sursa foto: Argument CS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :