0.1 C
Timișoara
joi 26 decembrie 2024

Doi șefi ai Biroului de Imigrări din vestul țării, prinși și anchetați de DNA pentru acte grave de corupție

Ultimii doi șefi ai Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin, Claudiu Perian și Vali Mitruș, au încheiat cu DNA un acord de recunoaștere a vinovăției. Cei doi au recunoscut accesarea în mod ilegal a bazei de date a Poliției Române. Ancheta continuă în privința faptelor de corupție de care sunt acuzați cei doi.

DIICOT și DNA au descins la începutul lunii iulie 2024 în județul Caraș-Severin, unde au declanșat ample anchete care vizează traficul de migranți și acte de corupție în eliberarea avizelor de muncă pentru muncitorii străini. În timp ce ancheta DIICOT se concentrează pe modul în care au fost aduși în țară muncitorii străini, dintre care unii au ajuns să fugă din România, DNA cercetează modul în care au fost eliberate avize de muncă pentru muncitori străini în schimbul unor sume de bani sau favoruri.

Acuzațiile DNA

Procurorii DNA îi acuză pe șeful Biroului IGI Caraș-Severin, Vali Mitruș, și doi subalterni Andrei Cătălin Huniadi și Cristian Arthur Oncică, dar și pe fostul șef al IGI Caraș-Severin, Claudiu Perian, de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic.

Concret, DNA susține că, după pensionare, fostul șef al IGI Caraș-Severin, Claudiu Perian, și-a deschis o firmă prin intermediul căreia obținea de la IGI avize de muncă pentru firmele interesate să aducă muncitori străini în România.

„În perioada 2022 – 2023, direct sau prin intermediar, inculpații Mitruș Vali și Huniadi Andrei Cătălin, cu ajutorul colegului lor, Oncica Cristian-Arthur, ar fi primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și inculpatul P.C.S. (n.r. Perioan Claudiu), implicați în migrația ilegală, sume de bani cuprinse între 2.100 lei și 22.000 euro și alte foloase necuvenite, pentru emiterea avizelor de muncă și prelungirea nelegală a dreptului de ședere în România în cazul a peste 1.137 cetățeni străini (majoritatea din Pakistan și Bangladesh (peste 80%), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan)”, susțin procurorii DNA.

Potrivit instituției anticorupție „după emiterea avizelor de muncă, o parte dintre cetățenii străini, care ar fi intrat în țară, ar fi fost preluați de reprezentanții societăților pentru care ar fi fost eliberate documentele respective, cazați fără forme legale în diferite locații și plasați în mod nelegal pentru a munci la alte societăți”.

Ceilalți ar fi fost preluați direct de persoane care ar fi făcut parte din rețelele de traficanți de migranți și călăuziți spre state din Vestul Europei, trecând ilegal frontiera de stat a României”, mai acuză DNA. Mită fără precedent: muncă în locul fostului subaltern Procurorii DNA spun că, „pentru obținerea cu celeritate și cu încălcarea dispozițiilor legale a cererilor depuse la Biroul pentru Imigrări Caraș-Severin”, Claudiu Perian (fost șef al instituției) l-a mituit pe înlocuitorul său, care i-a fost subaltern, Vali Mitruș, oferindu-i „foloase constând în efectuarea sarcinilor de serviciu ale acestuia”.

Pentru a strânge probe care să susțină acuzațiile de corupție la adresa șefului IGI Caraș-Severin, procurorii DNA au montat în biroul lui Vali Mitruș tehnică de înregistrare. Astfel, au obținut dovezi care arată că Perian lucra, de la calculatorul lui Mitruș și al unui alt polițist, accesând baza de date a IGI pentru eliberarea unor avize de muncă pentru muncitorii străini.

Astfel, pe lângă acuzațiile de luare și dare de mită, Mitruș și Perian s-au ales și cu acuzația de acces ilegal la un sistem informatic.

Potrivit DNA, Perian a accesat ilegal sistemul informatic al IGI în cinci zile diferite. „(…) cu încuviințarea inculpatului Mitruș Vali, acesta (n.r. Claudiu Perian) a accesat baza de date SIMS a IGI și a efectuat operațiuni în aceasta, respective programări ale solicirărilor pentru depunerea avizelor de angajare ale cetățenilor străini și pentru depunerea cererilor de prelungire a dreptului de ședere ale cetățenilor străini, folosind calculatorul de serviciu al agentului de poliție Soreanu Patrick Andrei din cadrul Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin”, acuză DNA. Claudiu Perian, înregistrat vorbind singur În baza mandatului obținut de la judecător, DNA a monitorizat biroul șefului IGI Caraș-Severin timp de trei luni, din septembrie 2023 până în decembrie 2023.

Înregistrările arată că în cinci zile diferite, Claudiu Perian s-a aflat în biroul lui Mitruș și a lucrat de la calculatorul acestuia. „Atunci când a rămas singur, pentru a nu fi surprins de alte persoane în timp ce efectua activitatea respectivă, inculpatul Mitruș Vali a încuiat ușa biroului cu cheia”, susțin procurorii DNA.

Un document studiat de Libertatea redă mai multe discuții dintre Mitruș și Perian. Aparatura montată în biroului IGI l-a surprins pe Claudiu Perian inclusiv în timp ce vorbea singur. Spre exemplu, în 9 octombrie 2023, Perian a rămas singur în birou, iar procurorii DNA l-au auzit vorbind singur „în șoaptă”.

„La ora 12.59 Mitruș Vali a ieșit din birou, închizând ușa cu cheia și l-a lăsat pe Perian Claudiu singur în birou, să lucreze pe calculator, până la ora 14.29. În intervalul orar 12.59 – 14.29 s-a auzit doar vocea în șoaptă a lui Perian Claudiu-Sorin care mai vorbea din când în când în timp ce lucra pe calculator, auzindu-se mouse-ul și tastatura”, se arată în procesul verbal de redare a înregistrărilor.

O altă situație în care DNA l-a surprins pe fostul șef al IGI lucrând și vorbind singur în biroul șefului instituției a fost în 12 octombrie 2023. După ce Mitruș a ieșit din birou, Perian a început să lucreze. „Astfel, în intervalul de timp 14.20 – 14.33 se aude mouse-ul calculatorului precum și scârțâitul scaunului și chiar vocea lui Perian Claudiu care vorbește singur”, mai arată DNA.

Potrivit procurorilor, fostul șef a spus la un moment dat: „Care p….a mea e ăsta!? Nu înțeleg”, iar câteva minute mai târziu și-a răspuns: „Aaa! E 19.45…”. „Cine e cel mai mare traficant de migranți? Nu statul român, atunci?” Interceptările realizate de DNA în biroul șefului IGI Caraș-Severin surprind și o discuție în care Perian și Mitruș vorbesc de aducerea muncitorilor străini în România.

Claudiu Perian: Mie mi-o zis ăsta de la București, că o vorbit cu ăsta care….îi aduce (neinteligibil) lu Sava, știi? Și zice…domle….ați auzit? Ce? Vor să facă contingentul de 250.000. Și cum bă? Zic….eu speram să taie….dă-l dracu să-l ia….că zic tot aducem și nu…..nu rămâi nici 20 la sută din ei. Și tu fac 250.000.. Păi, zic, cine p….a mea e cel mai mare traficant de migranți? Nu statul român, atunci? Păi de trei ori, le dă deja vize pentru să…să intre ăștia avizele de 180 de zile, și tu le dai vize. Deci nu-s depuse în termen sau ceva să-ți dea…

Mitruș Vali: Da, da

Perian Claudiu: Păi și atunci cine îi traficantul? Dă-i în p…a mea…Pfuu…Am zis măcar….am sperat și să scadă măcar la 50.000 și să aduncă muncă calificată, nu tot troglodiți din ăștia. Acorduri de recunoaștere pentru acces ilegal la baza de date a IGI În timp ce ancheta DNA continuă față de Mitruș și Perian pentru fapte de corupție, cei doi au încheiat un acord de recunoaștere pentru accesarea ilegală a sistemului informatic al IGI.

Astfel, Vali Mitruș a recunoscut că „el i-a pus la dispoziție inculpatului Perian Claudiu-Sorin, în biroul său de la sediul Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin, calculatorul său și al agentului de poliție Soreanu Patrick-Andrei, precum și parola sa de acces la baza de date SIMS a IGI, pentru a face programări în aceasta”.

La rândul său, Perian a recunoscut că „având încuviințarea inculpatului Mitruș Vali pentru a-l ajuta pe acesta în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, a accesat baza de date SIMS a IGI, pentru a face programări în aceasta”.

În cazul lui Perian, acordul de recunoaștere a vinovăției, care prevede o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare cu suspendare a fost validat de judecător.

Acordul de recunoaștere încheiat cu de Vali Mitruș cu DNA este pe rolul Tribunalului Caraș-Severin, urmând ca instanța să decidă dacă îl admite sau nu.

Cum ajung muncitorii străini clienți ai rețelelor de trafic de migranți

O anchetă Rise Project a dezvăluit că importul de muncitori străini este o afacere de sute de milioane de euro.

Rise a arătat că mii de cetățeni asiatici ajung pe străzi în România. Abandonați de firmele de recrutare care i-au adus aici, oamenii decid să fugă în alte țări europene prin intermediul rețelelor de trafic.

Investigația jurnalistică a mai arătat cum au fost alimentate cu migranți marile corporații din România, apelându-se inclusiv la o firmă fantomă, înregistrată pe numele unui muncitor necalificat dintr-un sat vasluian.

În urma investigației, DIICOT Caraș-Severin a emis o ordonanță prin care le-a cerut jurnaliștilor Rise să predea toate datele care au stat la baza investigației jurnalistice. Rise a reclamat un abuz al procurorului de caz, Carmen Vrânceanu, iar DIICOT a dispus infirmarea ordonanței prin care jurnaliștilor li s-a cerut să pună la dispoziție datele documentării, invocând motive de procedură.

„Infirmarea are la bază un viciu de procedură, nu încălcarea legislației naționale și internaționale care protejează independența jurnaliștilor și protejarea surselor”, a reacționat Rise în urma deciziei DIICOT.

Sursa: https://www.libertatea.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Undă verde pentru regenerarea urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiect

Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în următorii ani, în urma unei investiții ample, realizate cu ajutorul Programului Regional Vest. Patru...

CCIA Timiș demarează două noi cursuri GRATUITE de profesionalizare a angajaților: MANAGER DE INOVARE și EXPERT LEGISLAȚIA MUNCII

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș anunță demararea în cursul lunii februarie 2025 a două cursuri autorizate, destinate dezvoltării abilităților profesionale ale angajaților...

Citește și :