0.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Doi reputați oameni de cultură au devenit cetățeni de onoare ai județului Caraș-Severin

Constantin Falcă și Nicolae Sârbu fac de acum parte din galeria cetățenilor de onoare ai județului Caraș-Severin. Ceremonia de înmânare a titlurilor doveditoare s-a derulat săptămâna aceasta în sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin, gazdă a evenimentului fiind Romeo Dunca, președintele forului județean.

Despre viața și activitatea lui Constantin Falcă și a lui Nicolae Sârbu a vorbit Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Caraș-Severin, la rândul său cetățean de onoare al județului.

Profesorul universitar doctor Constantin Falcă, originar din Răcășdia, s-a făcut cunoscut printr-o activitate didactică și de cercetare științifică concretizată prin tratate, monografii, cursuri și manuale de nivel superior. Medic primar veterinar și doctor în științe medicale-domeniul medicină veterinară, Constantin Falcă este autor și coautor a peste 200 lucrări științifice publicate în țară și străinătate.

De asemenea, a publicat o serie de volume, între care „Cărășeni de neuitat”, lucrare pe care o consideră „opera sa de căpătâi”. „Cărășeni de neuitat” a ajuns la volumul cu nr. 46, în prezent fiind în lucru volumul 47. Un proiect laborios, inițiat alături de profesorul Petru Ciurea și continuat, după decesul acestuia, de unul singur, în condițiile în care, după cum povestea Constantin Falcă „tinerii au fugit de muncă ca dracu de tămâie, atunci când au aflat că la afacerea asta nu pică nimic, că eu lucrez la cooperativa munca în zadar. Dar sunt convins că mi-am făcut datoria față de patria mea restrânsă care se numește Banat”, a mai adăugat Constantin Falcă, în discursul său de mulțumire pentru primirea titlului de cetățean de onoare.

Nicolae Sârbu are și el în spate o vastă activitate culturală, făcând parte din galeria oamenilor de cultură cărășeni cu o amplă carieră de jurnalist, cu experiență în publicistică. Născut în județul Timiș, la Ohaba Forgaci, Nicolae Sârbu a scris de-a lungul cariere sale la numeroase publicații, printre care Flamura, Dimineața, Adevărul sau Timpul, pentru el „ziaristica nefiind doar o meserie, un job întâmplător, ci un destin”, după cum a apreciat Erwin Josef Țigla. După 28 de ani de ziaristică profesionistă, începând din anul 1997 și până la pensionare în 2010, Nicolae Sârbu a fost director al Bibliotecii Județene Paul Iorgovici din Reșița. Este, de asemenea, autorul a numeroase volume, printre care amintim „De 100 de ori Banat”, „Cămila din Bucegi”, „Eu, Nicolae de Ohaba” (volumul care i-a adus și porecla de Conte de Ohaba), „Vitralii sparte”, „Muza nu urcă la etajul 3”, „Albastru de Reșița”.

Cetățean de onoare și al municipiului Reșița, Sârbu a apreciat ca o minune faptul că a reușit pe vremuri să fie ziarist fără a fi membru de partid, că după Revoluție a fost acceptat ca director de Bibliotecii județene timp de aproape 14 ani fără să fie membru de partid, și nu în ultimul rând, că i s-a acordat și titlul onorific de cetățean de onoare al județului fără să facă parte din vreun partid.

„Este o onoare cu care un om de cultură, un gazetar, cu atât mai mult un poet nu se întâlnesc prea des. Este un eveniment pentru mine și o dovadă că, iată, în vremuri în care cultura nu o duce prea bine, în care scrisul și scriitorul nu o duc prea bine, există momente ca acesta în care simți prietenia și aprecierea celor din jur”, a mai adăugat Nicolae Sârbu.

Ceremonia de decernare a titlurilor de cetățeni de onoare a fost prezidată de președintele CJ Caraș-Severin, Romeo Dunca, acesta ținând să precizeze că se bucură de faptul că „județul are atâția oameni de valoare, deși numărul populației este destul de mic”.

sursa: https://reper24.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Donald Trump la al doilea mandat

Alegerile prezidențiale americane l-au consemnat pe Donald Trump câștigător detașat atât al votului popular, cât și în cel al electorilor, nelăsând niciun dubiu asupra...

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Citește și :