Doi manageri de spital, reținuți în dosarul mitei din unitățile Covid. Cum și-au sporit veniturile în ultima perioadă

215

Doi manageri de spital – de la Brașov și Odorheiu Secuiesc – au fost reținuți de procurorii DNA alături de alte zece persoane în dosarul privind mita din unitățile sanitare  Covid. Ei sunt acuzați de implicare în atribuirea frauduloasă a unor contracte prin care unitățile pe care le conduceau ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.

Cei doi manageri de spital reținuți pentru 24 de ore sunt Ionescu Ramona Delia – manager al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, acuzată de abuz în serviciu – și Lukacs Antal – manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și cumpărare de influență.

Cercetările în dosar au ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea spitalelor din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.

Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă.

În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.

În perioada octombrie 2019 – septembrie 2020, Kadas Iluna Marius Andrei ar fi primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct suma de 5.000 euro și indirect, prin intermediul managerului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă și-ar fi oprit o parte) pentru a-și exercita influența pe care a pretins că o are asupra funcționarilor publici cu putere de decizie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.

În 8 februarie 2020, spitalul a încheiat cu societatea omului de afaceri un contract privind achiziția unui robot pentru dezinfecția cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA ( în condițiile în care valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 lei și 380.000 lei).

sursa – digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.