Disperați să se îmbogățească, produc adevărate distrugeri! Ce se întâmplă sub pământurile Banatului-video

1161

Patrimoniul arheologic din Banat este în pericol de distrugere definitivă din diverse cauze ce pot fi stopate dacă s-ar respecta mai strict unele norme și s-ar intreveni mult mai ferm.
Județul Timiș are un destul de bogat ptrimoniu de urme și vestigii istorice și preistorice ce încă nu sunt cercetate. De unele se știe, altele încă ar trebui descoperite. Există nenumărate movile cărora un ochi antrenat le poate vedea originea artificială. Nu sunt ridicături normale ale terenului, ci sunt urmarea unor activități umane foarte vechi. Aici pot fi cimitire sau doar mormântul unui mare conducător de grupări umane sau pot fi urmele unor fortificații.

Acestea sunt pur și simplu devastate de răuvoitori sau chiar de neștiutori. Chiar și agricultura intensivă duce la distrugerea iremediabilă a acestor urme din vechime. O lucrare de afânare a solului făcută cu procedeul de scarificare adâncă deranjează solul până la o profunzime ce poate ajunge la un metru. Astfel se distrug urme, obiecte, artefacte. Chiar cele salvate nu mai pot fi interpretate just. Nu se mai poate face o punere în context a celor găsite.

O altă mare problemă este a celor ce posedă aparatură, de cele mai multe ori sofisticată și de înaltă performanță, ce permite detectarea obiectelor în sol, în special a metalelor. Acești braconieri ai arheologiei fac adevărate ravagii în teren. Nu respectă nici un fel de norme. Distrug urme și obiecte foarte importante pentru a reține doar ce cred ei că poate fi valorificat pe piață. Aceste aparate în majoritatea cazurilor nu sunt înregistrate niciunde și se folosesc abuziv ]n afara domeniului alocat lor.

Zece situri arheologice din Timiș – la un pas de distrugere totală. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii DJC Timiș, în urma unei acțiuni de inventariere și cartare a movilelor funerare din județ.

„În urma cercetărilor de teren din anul 2017, au fost cartate aproximativ 50 de movile de pământ din județul Timiș. Dincolo de obțierea unor coordonate precise pentru aceste obiective, am verificat și starea lor de conservare. În urma muncii de teren, am inventariat și siturile puternic afectate de agricultură sau de căutătorii de comori. Am pus la punct o listă cu acestea. Ele trebuie supuse cu prioritate unori cercetări arheologice în vederea salvării, atât cât mai este posibil, a informațiilor științifice.” – spune Victor Bunoiu, consilier Arheologie, DJC Timiș.

Aflată și ea într-o stare puternică de degradare ca urmare a numeroaselor acțiuni de braconaj arheologic, movila funerară de la Susani, a constituit vara aceasta subiectul unei ample cercetări arheologice de salvare. Acțiunea despre care vorbim este un demers esențial pentru istoria zonei ținând cont de faptul că dintre cele aproximativ 400 de movile funerare din Banat, doar patru au fost supuse cercetărilor arheologice în ultimii 70 de ani.

„Cercetările asupra movilei din vara lui 2017 au scos la iveală faptul că este vorba cu siguranță de amenajări cu caracter funerar, morții care sunt depuși în movilă fiind incinerați.” – spune arheologul Dragoș Diaconescu, coordonator științific al cercetării de la Susani.

Cercetarea a fost realizată de specialiști Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Universitatea de Vest Timisoara, Muzeul de Istorie si Etnografie și Artă plastică Lugoj, Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie Timișoara, cu sprijinul Primăriei Traian Vuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.