Remake-ul live-action al filmului ”Frumoasa şi Bestia/ Beauty and the Beast”, care va fi lansat pe marile ecrane din Statele Unite pe 17 martie, conţine primul personaj gay şi prima scenă de dragoste din istoria grupului Disney.
Actorul american Josh Gad intepreteaza în acest film personajul LeFou, un camarad al principalului personaj negativ, Gaston, jucat de Luke Evans.
Regizorul Bill Condon a declarat, într-un interviu pentru revista Attitude din 1 martie, că personajul LeFou din lungmetrajul „Frumoasa şi bestia” îşi pune întrebări despre sexualitatea să.
Un cinematograf situat în inima statului Alabama, Henagar Drive-În, a refuzat deja să proiecteze „Frumoasa şi bestia”.
Într-un comunicat publicat pe Facebook, directorul acestui drive-în a explicat motivele cenzurii:
„Toţi facem alegeri. Eu am făcut-o pe a mea. Dacă nu mai putem să ne ducem nepoţii de 8 şi 11 ani să vadă un film, înseamnă că nu mai există interes pentru a-l vedea. Suntem înainte de toate creştini. Nu ne vom opune la învăţămintele pe care ni le insuflă Biblia. Vom continuă să proiectăm filme care apără familia şi pe care să le puteţi vedea în întregime fără a fi stânjeniţi de scenele de sex, nuditate, homosexualitate şi grosolănie”.
O petiţie împotriva filmului a strâns 90.000 de semnături.
Noul film Disney „Beauty and the Beast” a fost clasificat ca interzis persoanelor sub 16 ani în Rusia, după apelul unui deputat ultraconservator care a solicitat interzicerea peliculei din cauza scenei homosexuale.
„Filmul va fi lansat cu simbolul interzis sub 16 de ani”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Culturii.
Deputatul rus Vitali Milonov a salutat decizia autorităţilor.
Acest parlamentar, cunoscut pentru declaraţiile sale homofobe, a cerut Ministerului Culturii să interzică noul film „Beauty and the Beast” dacă se dovedeşte că acesta glorifică homosexualitatea.
Într-o scrisoare adresată ministrului culturii, Vladimir Medinsky, Milonov a estimat că filmul face o ”propagandă flagrantă şi neruşinată păcatului şi relaţiilor sexuale perverse”.
Acest film vizează să impună „noi standarde de toleranţă europeană copiilor ruşi pentru ca ei să creadă că aceasta este norma”, a afirmat el.
Militant puternic împotriva drepturilor homosexualilor, Milonov se află la originea adoptării unei legi care condamnă orice „propagandă” homosexuală în rândul minorilor, text care a atras multe critici în ţările occidentale.
Mitingurile de susţinere a comunităţii homosexuale sunt interzise în mod sistematic în Rusia, unde homosexualitatea a fost considerată o crimă până în 1993 şi boală mintală până în 1999 şi unde homofobia este adesea exprimată în mod deschis.