Discuții și acuzații, nicio soluție pentru timișenii rămași fără gaz-video

302

Întâlnirea dintre autoritățile locale, județene și reprezentanții companiilor petroliere din regiune nu a adus o soluție pentru miile de timișeni care nu au gaz și stau în frig în pragul iernii. În timp ce OMV Petrom promite rezolvări, unii edili ai localităților afectate aduc acuzații grave.

Primarul din Voiteg, una dintre localitățile afectate de lipsa gazului spune că în trecut astfel de probleme erau evitate pentru că încă funcționau conductele comunale. Acestea au fost dezafectate și a rămas doar o magistrală privatizată. Edilul din Voiteg susține că aceasta s-a fisurat și societatea care o deține întârzie să o repare.

”La Voiteg nu avem gaz de 4 zile. Situația s-a repetat, cu toate că ni s-a promis că problema este rezolvată până în primăvară, urmând ca atunci să se redefinitiveze această problemă. Nu a fost așa. Nu am fost anunțați că se va întrerupe gazul. Problema este că acest gaz trebuie să vină din varii părți. Acum mulți ani gazele proveneau din sonde locale. Aceste sonde au fost omorâte cu bună știință, mizându-se pe gazul care va fi livrat prin magistrala OMV – Petrom. Ori această conductă ar fi fisurată și intră în atribuțiile lor să întrețină această conductă, să o repare”, a spus Tudor Marinescu, primarul comunei Voiteg.

Cea mai gravă situație este la Deta. Aici sute de copii nu au încălzire la școală sau grădiniță, iar pacienții spitalului rabdă și ei în lipsa gazului. La fel cum spunea edilul din Voiteg, autoritățile din Deta declară că populația nu a fost înștiințată de sistarea gazelor naturale.

”Avem 950 de elevi în cele 3 școli, 190 copii în cele 3 grădinițe și putem numi consumatori vulnerabili și localnicii din cele 44 de blocuri din Deta. Locuitorii noștri sunt buni platnici și au ajuns să stea în frig. Nu am fost notificați înainte de acestă situație. Spitalul are 63 de bolnavi internați, avem și secție de pediatrie, chirurgie, situația este foarte gravă”, a declarat Adina Mateescu, viceprimaul din Deta.

Astfel, profesorii și educatorii din Deta încălzesc sălile de clasă cum pot, cu reșouri sau calorifere electrice. În bucătării se gătește la butelie. Situația se va rezolva, promit autoritățile, dar va dura poate și 3 zile, ceea ce face ca oamenii să ajungă să stea în frig o săptămână.

”Este o problemă între societăți comerciale care trenează încă din 2012 – 2013. Am mai avut loc o sedință anul trecut, dar în care factorii implicați, în speță societățile comerciale, și-au luat angajamentul că situația se va rezolva. În luna martie a venit o notificare prin care se spunea că există posibilitatea sistării furnizării a gazelor naturale în județ. Până în luna octombrie a acestui an nu s-a întâmplat absolut nimic. Nu este normal ca acum, în prag de iarnă, să rămânem fără încălzire. (…) Suntem într-o situație dificilă, dar mâine dimineață vom avea din nou o întâlnire la Ministerul Energiei, sperăm ca în 2 – 3 zile să rezolvăm situația”, a declarat Eva Andreaș, prefectul județului Timiș.

”OMV mai are o singură sondă în zonă. Producția sondei ar putea acoperi, să zicem, consumatorii din spitale, școli, cămine de bătrâni; există branșamente pe secțiuni și se pot închide unele valve. Nu știu exact situația”, a explicat reprezentantul OMV, Iulian Ilie.

Așadar, nu se știe când va fi reluată furnizarea gazului natural în 4 localități din zona Deta – Voiteg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.