Direcțiile pentru protecția copiilor din zona de vest a țării pot accesa fonduri europene

163

Noua axă, „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale” din cadrul Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020, pentru infrastructura destinată grupului vulnerabil “copii”, a fost deja lansată. Solicitările pot fi depuse în perioada 01.03.2019 – 01.07.2019. Alocarea financiară națională este de 78 de milioane de euro.

În Regiunea Vest sunt eligibile finanțării următoarele direcții:

DGASPC Arad – Centrul de recuperare și reabilitare pentru copii cu dizabilități Arad, Centrul de Plasament „Oituz” Arad, Centrul de Criză Arad, Centrul de Plasament Zădăreni;

DGASPC Caraș-Severin – Centrul „Bunavestire” Caransebeș-Modulul Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități, Centrul „Speranța” Reșița-Modulul Centrul de plasament, Centrul „Casa Noastră” Zăgujeni- Modulul Centrul de plasament;

DGASPC Hunedoara – Centrul de plasament Brad, Casa familială pentru copilul cu dizabilități Hunedoara, Centrul specializat pentru copii cu dizabilități Hunedoara, Centrul de plasament Lupeni;

DGASPC Timiș – Centrul de plasament Găvojdia, Centrul de plasament Lugoj, Serviciul de îngrijire de tip rezidențial pentru copilul cu dizabilități din cadrul Centrului de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică pentru copilul cu handicap Lugoj, Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități Recaș, Serviciul de îngrijire de tip rezidențial din cadrul Centrului de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică pentru copii Timișoara.

Investițiile eligibile se referă la: construcția/ reabilitarea/ modernizarea/ extinderea/ dotarea infrastructurii de servicii sociale fără componentă rezidențială, destinată copiilor (centre de zi pentru copii/ de consiliere și sprijin pentru părinți și copii) și construcția/ reabilitarea/modernizarea/ dotarea de case de tip familial pentru copii.

Se vor finanța centrele de zi care vor furniza servicii de suport atât pentru copii care părăsesc centrele rezidențiale, ca urmare a dezinstituționalizării, cât și pentru copii aflați în situații de risc de separare de familie din comunitate.

Infrastructura de dezinstituționalizare se referă la case de tip familial. Se vor finanța case de tip familial în care vor fi îngrijiți copiii proveniți din centrele de plasament închise, pentru care nu au putut fi identificate alte soluții.

Direcțiile pot încheia parteneriate cu: unități administrativ-teritoriale, alte entități de drept public aflate în subordinea UAT şi care desfășoară activități în domeniul social; entități de drept privat, acreditate ca furnizori de servicii sociale (asociații, fundații, unități de cult).

Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 200.000 euro, iar valoarea maximă eligibilă – 1.000.000 euro. Finanțarea se va face în ordinea depunerii proiectelor, pe principiul „primul venit, primul servit”.

Solicitanți eligibili sunt Direcțiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecția Copilului (DGASPC) de pe Lista elaborată de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului şi Adopție pentru implementarea planurilor de dezinstituționalizare (disponibilă la link-ul: http://www.copii.ro/anpdca-content/uploads/2019/01/Lista-Centrelor-de-plasament-eligibile-pentru-inchidere-1.pdf).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.