Dinamica agenților infecțioși este mondială. Specialiști în bolile infecțioase și-au dat întâlnire la Timișoara-VIDEO

332

Timișoara fost locul unde și-au dat întâlnire numeroși specialiști din toată țară și care au un scop comun: lupta cu bolile. Mai precis, cu bolile infecțioase. Sunt medicii ai căror dușmani sunt cele mai mici forme de viață. Sub sloganul „La Timișoara vin întotdeuna cei mai buni”, specialiștii în bolile infecțioase au susținut ,,Conferința Națională de Boli Infecțioase”.

Microbii și virușii nu pot fi văzuți, dar sunt inamici redutabili. Atacă oameni sau animale, la întâmplare, moment în care apar bolile infecțioase.

Conferința Națională de Boli Infecțioaseare, cu o destul de lungă tradiție, a început de miercuri, 7 iunie, și va ține până în data de 9 iunie, având o participare extrem de prestigioasă.

Organizatori ai evenimentului sunt mai multe asociații și societăți, între care Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara și multe altele.

Președintele Conferinței, doctor Voichița Lăzureanu cede că „…dinamica agenților infecțioși este mondială, medicina mileniului trei ne surprinde permanent cu aspecte noi și medicația antiinfecțioasă modernă aduce molecule care revoluționeză abordarea terapeutică. Ne dorim să schimbăm păreri, să impărtășim experiențe, să abordăm împreună aceste provocări medicale și să punem bazele unor noi proiecte de colaborări științifice”.

Temele abordate s-au situat în trei mari categorii:
-Actualități de diagnostic și tratament în bolile infecțioase
-Noi strategii în tratamentul hepatitelor cronice
-Abordarea holostică în infecția cu HIV

În afara celor trei zile pline de prezentări de lucrări din specialități foarte diverse, la eveniment se va mai desfășura o sesiune de postere live, susținute de autori ca prezentări de slideuri cu explicațiile de rigoare. De asemenea, companiile farmaceutice au standuri ce pot fi vizitate la fața locului cu numeroase explicații detaliate.

,,Vin cu mare plăcere la această manifestare, devenită tradițională, aici, la Timișoara, și care exprimă evoluția extraordinară a acestei specialități, atât din punt de vedere științific, cât și din cel al provocărilor. Bolile infecțioase care păreau rezolvate, odată cu descoperirea penicilinei, au avut o evoluție total neașteptată, devenind una din principalele probleme de sănătate publică. Un mesaj important pentru cei ce privesc și nu sunt de profesie medicală, este această informație care arată că infecția există, conviețuirea cu microbii face parte din viața noastră. Dar în condițiile specifice unor boli care duc la afectarea imunității, acești microbi devin periculoși și provoacă suferință, ei în situații normale nefiind agresivi. Lumea trebuie să înțeleagă, când mulți se pronunță pe subiecte pe care nu le cunosc. Unii oameni consideră că dacă citesc pe internet sau chiar lucrări serioase pot să se numescă experți” face câteva remarci prof.dr. Dorel Săndesc, prorectorul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara.

„Noutățile în domeniul bolilor infecțioase sunt foarte multe. Acum vorbim de antibiotice cu administrare odată pe săptămână sau terapii cu o doză de antibiotice care să acopere tratamentul pe 10 –14 zile. Dacă vorbim de antivirale, în momentul de față se scrie la nivel de mapamond medicație antivirală. Se cunoaște fantasticul beneficiu al terapiei antivirale împotriva infecției cu virusul hepatitic C, unde pe pacienții din România tratați anul trecut, (sunt peste 5700) proporția de vindecare a fost de peste 99,32 la sută. Deci, astfel de succese se înregistrează la nivelul bolilor infecțioase. Iar acum lucrăm foarte intens la terapia împotriva virusului hepatitic B. Și se lucrează atât de intens, încât s-a ajuns să se folosească nanoparticule încărcate cu componente de ARN care să blocheze efectiv replicarea virusului intracelular. Acesta este nivelul medicinei în România la momentul de față.” crede prof.dr. Adrian Streinu Cercel, invitatul de Onoare al Congresului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.