Trei echipamente medicale de ultimă generație vor ajunge, în cel mult un an și jumătate, la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, pentru tratamentul și diagnosticul mai eficient al micuților pacienți care suferă de cancer sau leucemie. Asta după ce unitatea medicală va primi 680.000 euro printr-un proiect derulat prin granturile norvegiene, care este derulat la nivel național și în centre pediatrice din București, Iași și Cluj-Napoca.
Unitatea medicală ar fi putut primi și un RMN în valoare de 1,5 milioane de euro, la fel ca celelalte trei orașe, dacă ar fi avut și spațiu în care să monteze echipamentul medical performant.
În condițiile în care Timișoara nu are un institut oncologic, iar lucrările la noul corp de clădire nu sunt finalizate, finanțarea pentru un astfel de echipament a fost ratată. „Timișoara nu primește un RMN pentru că nu avem încă un spațiu, pentru că suntem blocați în această clădire nouă care încă nu e finalizată și condiția era ca aparatul să fie utilizabil la final de proiect. Altundeva nu aveam unde să îl punem, ș-așa suntem într-o criză de spațiu”, a afirmat Mihai Gafencu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, astăzi.
200.000 de euro din cei 680.000 euro vor fi folosiți pentru achiziționarea unui ecograf portabil, a unui criocilindru pentru stocare azot lichid și alimentare și a unui aparat pentru dozare a citostaticelor.
Restul banilor vor fi utilizați pentru modernizarea secției de onco-hematologie, dar și pentru instruirea medicilor, asistentelor și infirmierelor care lucrează în unitatea medicală. Durata proiectului este de 14 luni, în perioada iulie 2015 – august 2016. Proiectul își propune să crească rata de diagnostic în stadii precoce, curabile a cazurilor de hematologie și oncologie pediatrică, precum și rata de vindecări, folosind infrastructură modernă ce va fi achiziționată prin proiect.