E începutul sfârșitului. De an. Calendarul tace și face. Ca un corporatist ce lucrează de acasă, dintr-un bloc nou cu vedere la Lidl și barbăr șop, în loc de bar, la parter. Sau ca un migrator crud, cucerind zi după zi după zi de om.
E sfârșit de an și bătălia dintre auxiliare se îndreaptă sigur spre victoria lui „a avea”. „A fi” e suspendat în această etapă. Sau indisponibil? Oricum ar fi, „a fi” visează în fața televizorului la viața de-apoi-an. De-apoi-Anul Nou.
E vremea scadenței. Frumoasă pentru „a avea”, urâtă pentru a fi. Dar încălzirea globală poate schimba totul. Și fie să schimbe! Să insinueze un „a amâna” cât de moale între cele două, prea bățoase, verbe.
Un calendar al amânărilor ne-ar prinde parcă mai bine ca oricând în acest marasm climatic. Fiindcă amânările sunt pur și simplu atât de umane încât ar merita și ele o matematică a lor. O aritmetică măcar, iar ca rezultat, un bilanț al slăbiciunilor. Al — dacă vreți — cuvintelor, și nu cifrelor.
Și spun asta fiindcă nu văd o mai mare independență față de proprietatea cuvintelor ca acum. O libertate cucerită cu greu, prin încanalierea senină a caietului dictando de altădată. Ne-ar trebui un nou PUZ al cuvintelor în zona nostră. Urbană?
Mi-ar plăcea să cred că da, urbană, însă basmul (românesc) nu știu dacă s-a născut neapărat la oraș sau doar a fost cules în cetate. Mi se pare însă că Făt-Frumos era de la început așa: făt. Iar zmeul, din start, chiar dacă pe Tărâmul Celălalt: avorton. Ei nu participau la o competiție darwinistă de Mister Univers. Iar a întoarce basmul pe dos — apropo de mitologiile clipei — nu e chiar potrivit. El nu are două fețe ca o geacă de la… Triathlon,
Dar în basmul nostru cel mai proaspăt, numit scrutin prezidențial, lucrurile au fost culese anapoda. Astfel încât zmeul să vină pe Tărâmul Nostru, devenind tot mai urât, mai zmeu, iar Făt-Frumos să-l aștepte acasă, devenind tot mai… Fată-Frumoasă. Din lacrimă? Și amândoi reconstituind o suită atât de dragă unei culte părți a suporterilor: Pelé good, Maradona better, George Best.
Însă George n-a mai venit. Și nu Coșbuc, ci Best, cel mai bun. Iar 6 decembrie 2024 poate fi un 1 ianuarie al calendarului amânărilor. Cel pe care-l propun aici, fără ambiția de-al numi Calendarul Adrian. Un calendar cu un reînceput al sfârșitului.
Deci, fără 31 decembrie.