DIICOT Caraș-Severin a trimis în judecată 35 de inculpați care sunt suspecți de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, înșelăciune, sustragere de sub sechestru, violare de domiciliu, distrugere, șantaj, divulgarea informațiilor secret de serviciu sau nepublice și fals în declarații.
Vorbim despre oameni foarte influenți, de la președinți de consiliu de administrație, directori generali, la avocați, executori judecătorești sau director executiv și consilier juridic ai Agenției Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, acesta din urmă deputat la momentul comiterii faptelor.
Prin activitatea infracțională a fost cauzat un prejudiciu de 123 de milioane de lei Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara, Primăriei Orașului Băile Herculane, R.A.P.P.S., Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune SA, Autorității de Supraveghere Financiară și altor 5 societăți comerciale, fiind instituire măsuri asiguratorii asupra a 146 de immobile, terenuri, apartamente și construcții.
În perioada 2007 – 2016, grupul infracțional organizat a pus la cale decapitalizarea unei societăți comerciale din Băile Herculane, prin scoaterea activelor și a bunurilor din patrimoniul acesteia în dauna creditorilor reali și, totodată, însușirea în folosul membrilor grupului a sumelor de bani obținute.
Firma în cauză deținea în 2001, anul privatizării, 50 de hoteluri, restaurante și ștranduri termale din stațiune, dar și drept de exploatare a apelor termale.
Două persoane potente financiar, care dețineau sau controlau societăți comerciale importante, au fost interesate, iar una a cumpărat pachetul majoritar de 40,92%. Potrivit rechizitoriului DIICOT, tranzacția a fost făcută cu bani „care proveneau din afaceri cu statul”.
A urmat apoi ca inculpatul să ia un credit de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale sub forma unui stoc de 5 milioane de kilograme de zahăr. Suspectul putea vinde produsul și să reface stocul în 180 de zile. Însă cu banii obținuți, inculpatul a pătit prima trană pentru achiziția societății din Băile Herculane.
„Ulterior stocul de zahăr nu a mai fost refăcut și împrumutul nu a fost restituit, creându-se în această modalitate un prejudiciu în valoare de 43.288.697,99 lei (contravaloarea zahărului care nu a fost înlocuit).
Întrucât în luna martie 2008, societatea comercială controlată de inculpat a intrat în insolvență, existând riscul ca, din bunurile societății obținute în urma participării la procedura de privatizare, să fie îndestulați creditorii societății, inculpatul a dezvoltat un nou mecanism în vederea sustragerii activelor acestei din urmă societăți, respectiv prin folosirea procedurii executării silite”, aflăm de la DIICOT.
Apoi s-a înființat grupul care a oferit împrumuturi garantate de societate. Cum acestea nu s-au plătit, au fost scoase din patrimoniul societății 22 de imobile și două licențe privind exploatarea apelor termominerale. Împrumuturile nu aveau aprobarea Adunării Generale a Acționarilor.
În 2016 liderul grupului a fost arestat, dar infracțiunile au continuate coordinate de altă persoană.
„Astfel, acesta a folosit două acorduri fictive încheiate cu societatea comercială din Băile Herculane în perioada post privatizare (în urma eșecului celui de-al doilea inculpat de a achiziționa pachetului majoritar de acțiuni, acțiune reușită de primul inculpat), în scopul căpușării acesteia”, mai spun anchetatorii.