4.1 C
Timișoara
luni 27 ianuarie 2025

Diaspora românească se reunește la Universitatea de Vest Timișoara

  Sute de români de peste graniță vin la Universitatea de Vest din Timișoara pentru a căuta soluții la problemele României.
Talentul, expertiza și experiența diasporei științifice românești poate juca un rol major în promovarea globală a României, iar prin contribuția la internaționalizarea învățământului superior și a cercetării științifice poate determina transformarea acestora în domenii performante, determinante ale competitivității economice a țării.
În acest context, Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu UEFISCDI și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, organizează Conferința „Diaspora în Cercetarea Științifică și Învățământul Superior din România 2016”, la Timișoara, în perioada 25 – 28 aprilie 2016. Evenimentul ce va reuni la UVT sute de specialiști români de peste graniță și din țară își propune să creeze un spațiu al dialogului și al colaborării între cercetătorii români, indiferent de locul unde trăiesc și lucrează.
Valorificarea acestei resurse remarcabile, talente promițătoare în toate disciplinele științifice, poate deveni realitate, fiind deja create mecanisme de colaborare între cercetători români indiferent de țara în care trăiesc. Chiar dacă, pe termen scurt, nu se poate aștepta ca o parte însemnată a acestui talent să se repatrieze, este de așteptat ca, în contextul existent și cu dezvoltări ulterioare, România să poată conta pe un însemnat sprijin și pe dedicație din partea diasporei științifice”, spune Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.
În cadrul conferinței vor fi organizate o serie de workshop-uri exploratorii, în zone de deschidere în care există potențial și expertiză românească, cât și pe subiecte de interes legate de inovare și competitivitate ale României. Se au în vedere domeniile identificate ca priorități de specializare inteligentă pentru România (bioeconomia, ICT, spațiu și securitate, eco-tehnologii, nano-materiale, energie-mediu), cât și domenii de interes socio economic ale României, cercetare fundamentală, societate, moștenire culturală, securitatea cetățenilor și infrastructurilor critice. Nu în ultimul rând, se vor discuta posibile tehnologii noi/avansate de interes și impactul lor asupra competitivității românești.
Acțiunea continuă seria evenimentelor începută în anul 2008 și continuată în anii 2010 și 2012, evenimente găzduite de Ministerul Educației și organizate de UEFISCDI, care au reunit peste 600 participanți din Diaspora și mai mult de 1500 din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

300 de pasionați de robotică din cinci județe paricipă la Meet League. Ei își vor pune la încercare abilitățile tehnice și spiritul de echipă

Peste 300 de elevi pasionați de robotică se întâlnesc la Arad sâmbătă, 25 ianuarie. Sunt așteptați participanți din Timiș, Arad, Hunedoara, Dolj și Gorj....

UVT reprezintă cu succes învățământul superior din Timișoara în THE Subject Ranking

Actuala ediție a clasamentului internațional Times Higher Education Subject Rankings 2025 plasează Universitatea de Vest din Timișoara într-o ierarhie academică binecunoscută la nivel mondial,...

Citește și :