„Diamantele pământului” cultivate în vestul țării! La export, prețul ajunge și la 3.000 euro kilogramul

257

Diamantele pământului, aşa cum mai sunt numite parfumatele trufe atrag tot mai mulţi romani spre afaceri profitabile.

Culturile private unde cresc aceste ciuperci rare au început să apară şi la noi în ţară, deşi până nu demult erau răspândite, în special în Franţa, şi Italia. Însă în ţară, avem şi sute de culegători de trufe profesionişti, care ştiu să găsească aceste bunătăţi în inima pădurii.

În Bihor, cu nouă mii de euro, Mihai Chira a plantat pe un hectar 400 de aluni micorizaţi, la baza cărora o să apară trufe. Arbuştii au fost aduşi din Spania, unde – într-un laborator – micelul ciupercii a fost asociat cu rădăcină de alun.

Trufele care vor apărea la rădăcina alunilor sunt din specia Tuber Melanosporum. Cunoscuţii le numesc trufe negre franceze sau trufe de Perigord.

După trufele albe, de Piemont, care sunt cele mai scumpe – acestea costa între 300 şi 3000 de euro kilogramul – în funcţie de producţia realizată într-un an, mărimea şi calitatea lor.

“Un copac, pe sezon, ar trebui să facă între 500 şi 1000 de grame pe sezon, fiecare copac, dar asta după perioada de 8 ani”, explică Mircea Chira.

Plantaţii de aluni la rădăcina cărora se dezvolta trufe există şi în alte locuri din ţară. Ciuperca trăieşte în simbioză şi cu rădăcinile steajurului, fagului, teiului şi carpenului.

O parte din producţia de trufe de la noi din ţară se strâng şi din păduri. Culegătorii găsesc diamantele negre din pământ cu ajutorul câinilor sau al porcilor dresaţi.

Potrivit legii, trufele pot fi recoltate din pădurile publice doar cu acordul Direcţiilor Silvice. În lipsa, acestuia culegătorii pot fi amendaţi. Avizul îl primesc doar cei care au suficiente cunoştinţe despre trufe şi nu distrug mediul în care cresc preţioasele ciuperci.

Pentru că au o aromă intensă, în bucătărie, trufele sunt folosite întotdeauna crude. Primii care le-au introdus în alimentaţie, au fost egiptenii şi romanii – care le consumau, în primul rând, pentru calităţile lor afrodisiace. În restaurantele de lux, trufele sunt considerate delicatesă iar bucătarii le folosesc în sosuri sau supe, lângă carne ori la risotto.

sursa: protv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.