Dezvoltare pe verticală, ca în Spania. Aproape 100 de clădiri vor fi înălțate într-un oraș din vest

351

În timp ce multe oraşe mari din ţară se extind la periferie cu noi cartiere, unele autorităţi încearcă să mărească centrul pe verticală.

Împreună cu mai mulţi specialişti în construcţii, Primăria propune un proiect şi vrea să îi oblige pe cei care deţin imobile mici să le mai adauge câteva etaje. Iniţiativa a stârnit, însă, nemulţumirea unor proprietari, iar unii arhitecţii resping proiectul.

Proiectul aflat încă în dezbatere publică propune înălţarea a aproape o sută de clădiri din centrul municipiului Oradea. Imobilele, spun susţinătorii ideii, sunt ridicate între construcţii mari şi nu se mai potrivesc în arhitectura zonei.

În cazul unei case amplasate între două clădiri mult mai înalte decât ea, specialiştii propun să îi fie adăugate două etaje. Locatarii resping ideea, mai ales că pentru ei înseamnă cheltuieli mari.

Pe termen lung, oamenii ar avea de câştigat, consideră iniţiatorii. Imobilul a fost evaluat acum la aproape un milion şi jumătate de lei, dar după ce ar fi înălţat, în urma unei investiţii, valoarea sa ar creşte de 6 ori.

De pe urma acestor lucrări, Oradea ar urma să câştige peste 120.000 de metri pătraţi de spaţii de locuit sau pentru birouri.

Responsabili primăriei din Oradea spun că atunci când au gândit proiectul au luat ca exemplu oraşe din Spania şi Germania, unde ideea a fost pusă deja în practică. Specialiştii în construcţii şi clădiri vechi nu văd însă cu ochi buni planurile.

Dacă proiectul primăriei va fi aprobat în coele din urmă de consiliul local, proprietarii imobilelor mici propuse pentru înălţare care vor refuza să facă lucrările cerute vor fi supraimpozitați cu 50 la sută.

Citește mai mult pe stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.