Primăia Timișoara a anunțat, în vară, că dorește să ia un credit de 204 milioane de lei pentru a-și atinge obiectivele propuse. Dezbatera publică pe acest subiect, care a avut loc, joi, a fost un eșec. Doar doi timișoreni au participat, potrivit consilierului local Adrian Orza.
”Dezbatere publica la Primaria Timisoara.
1.Subiect: aprobarea unui imprumut de 203.920.524 lei pentru refinantarea altor imprumuturi.
2. prezenti: 3 consilieri locali ,5 reprezentanti ai primariei, 5 jurnalisti, 2 tehnicieni de la sistemul de sonorizare, 2 politisti locali, 1 senior de la consiliul seniorilor si 2 cetateni”, a scris, pe Facebook, Adrian Orza.
Un timișorean a ținut să îi răspundă. Omul este nemulțumit pentru că dezbaterea a fost programată la o oră la care cei mai mulți sunt la muncă. Mai mult, întâlnirea cu cetățenii a fost anunțată în 8 octombrie, cu doar 2 zie înainte, ceea ce este ilegal. Dezbaterile, mai ales cele legate de banii publici, se anunță cu cel puțin 10 zile înainte.
”Dezbaterea a fost anunțată cu doar 2 zile înainte și este organizată de la ora 12:00 când oamenii sunt la muncă. Cred că în primul rând, voi, consilierii locali, ar trebui să atacați astfel de practici și să nu țineți cont de astfel de dezbateri în cadrul deciziilor pe care le luați în Consiliul Local”, a scris omul pe Facebook.
”Executivul Primăriei Municipiului Timișoara a identificat principalele obiective de investiţii necesare a fi executate pentru realizarea dezideratului principal –dezvoltarea durabilă a Municipiului Timișoara. Realizarea acestor obiective de investiţii necesită importante resurse financiare, resurse care nu se regăsesc în totalitate în bugetul local al Municipiului Timisoara. Pentru a putea asigura utilizarea eficientă a resurselor financiare şi pentru minimizarea costurilor autorităţii publice locale privind datoria publică locală este necesară o refinanțare a unei părți din portofoliul actual de credite”, aflăm din proiectul ce va ajunge pe masa consilierilor locali pentru aprobare.
Creditul ar urma să se întindă pe 20 de ani, mai scrie în document. Potrivit legii, gradul de îndatorare a autorităților publice locale nu poate să depășească 30% din capacipatea de plată.