Departamentul de Asistență Socială de la Facultatea de Sociologie și Psihologie din UVT organizează o dezbatere, în premieră națională, sub titlul: „Oportunitatea dezvoltarii Asistenței Sociale militare în România”. Evenimentul va avea loc luni, 18 martie 2024, de la ora 15, în Aula Magna a UVT, și va fi urmat de alte întâlniri la care vor fi invitați factori de decizie din cele două domenii. Participanții la dezbaterea organizată sunt cadre didactice universitare, studenți, asistenti sociali și alte categorii de persoane interesate, intrarea fiind liberă.
Asistenta Socială Militară este un subdomeniu cu tradiție în SUA unde începând din Al Doilea Război Mondial, militarii activi, veteranii și familiile acestora cu copii fiind printre cei care au beneficiat de sprijin profesional pentru depășirea unor situații de criză socială, economică, emoțională.
În contextul conflictului armat de la granița României și a mesajelor privind creșterea efectivelor cadrelor militare, cu toate efectele ce decurg de aici, UVT, prin Departamentul de Asistență Socială, organizează acest prim eveniment prin care vor fi evaluate nevoile existente și oportunitatea necesității preluării bunelor practici nord americane în acest domeniu.
Dezbaterea va fi moderată de directorul Departamentului de Asistenta Socială din Universitatea de Vest din Timișoara, prof. univ.dr. Cosmin Goian, avandu-i ca invitați pe prof.dr. Viorel Prelici – teoretician și fondator al învățământului de specialitate din Banat, cunoscător al sistemul de asistență socială din SUA. De asemenea, vor mai participa și invitati de la ISU Banat, locotenent colonel Irina Vastag, psiholog și doctor în sociologie cu experiență în intervenția în situații de criză și maior MApN în rezervă dr. Eugen Bucur, cu experiență atât în activitățile militare cât și în serviciile de asistență socială adresate copiilor și adulților în dificultate.